JUST NU: Nyckelpartiets besked inför regeringsförhandlingarna

2022 04 21

Centerpartiets partiledare Annie Lööf meddelar att hon kan tänka sig släppa fram en budget som Vänsterpartiet varit med och förhandlat fram.

Annie Lööf (C) har vid flera tillfällen poängterat att det är uteslutet att direkt budgetförhandla med Vänsterpartiet. 

Men nu svänger partiledaren, åtminstone indirekt.

Öppnar dörren

Annie Lööf öppnar för att släppa fram en budget som Vänsterpartiet tillsammans med regeringen har förhandlat om, meddelar hon i en intervju med Svenska Dagbladet. Allt handlar om innehållet.

– Det beror helt och hållet på hur det har gjorts och vad det handlar om, säger Annie Lööf.

Blankt nej till Åkesson

Annie Lööf har själv ingen given statsministerkandidat, men uttrycker dock att målbilden är ett regeringssamarbete utan inflytande från Nooshi Dadgostar (V) eller Jimmie Åkesson (SD).

Den senare får ett blankt nej på all form av samarbete kring budgetfrågor från partiledaren.

“Proryskt SD”

– De senaste månaderna har visat varför ett proryskt Sverigedemokraterna inte är att lita på i en orolig säkerhetspolitisk omvärld. Eller varför Vänsterpartiet inte är ett parti att hålla i handen, när man lagt många protektionistiska förslag om att klippa elkablar eller inte sända vapen till Ukraina som man först tyckte, säger Annie Lööf till tidningen.

Små skillnader i voteringar

Omröstningarna i riksdagen tyder dock på att de praktiska skillnaderna mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet inte är så stora. 

Enligt en undersökning röstar Annie Lööf och Nooshi Dadgostar lika i drygt hälften av voteringarna, uppger Dagens Nyheter, vilket är oftare än till exempel den viktiga oppositionsduon Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson.

“Inga motpoler”

– Det största avståndet på Magdalena Anderssons sida är det mellan Centern och Vänsterpartiet, men de här siffrorna visar att det är mindre än man kanske kunde tro. Det är inte så enkelt som att C och V är några absoluta motpoler i riksdagen, säger Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till DN.

Avgörande vågmästare

Efter valet 2018 fick Centerpartiet, tillsammans med Liberalerna, en avgörande vågmästarställning i statsministeromröstningen när man valde att ingå samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i det som då kallades januariavtalet. 

Vill ha mittensamarbete

Centerpartiet har flera gånger uttryckt att partiet vill se ett brett samarbete i svensk politiks mittenskikt. Mycket tyder dock fortfarande på att de kommer att behöva välja mellan en socialdemokratisk ledd regering, med underlag från Vänsterpartiet, eller en M-KD-SD-regering.

Ett sådant scenario utgår från att Liberalerna och Miljöpartiet, som i de senaste mätningarna ligger under riksdagsspärren, åker ur riksdagen. Centerpartiet kan därför få en avgörande vågmästarroll även i det rysarval som väntar i september.

Foto: Sveriges Riksdag

Text: Redaktionen