JUST NU: Nyckelpartiets besked inför regeringsförhandlingarna

2022 04 21

Centerpartiets partiledare Annie Lööf meddelar att hon kan tänka sig släppa fram en budget som Vänsterpartiet varit med och förhandlat fram.

Annie Lööf (C) har vid flera tillfällen poängterat att det är uteslutet att direkt budgetförhandla med Vänsterpartiet. 

Men nu svänger partiledaren, åtminstone indirekt.

Öppnar dörren

Annie Lööf öppnar för att släppa fram en budget som Vänsterpartiet tillsammans med regeringen har förhandlat om, meddelar hon i en intervju med Svenska Dagbladet. Allt handlar om innehållet.

– Det beror helt och hållet på hur det har gjorts och vad det handlar om, säger Annie Lööf.

Blankt nej till Åkesson

Annie Lööf har själv ingen given statsministerkandidat, men uttrycker dock att målbilden är ett regeringssamarbete utan inflytande från Nooshi Dadgostar (V) eller Jimmie Åkesson (SD).

Den senare får ett blankt nej på all form av samarbete kring budgetfrågor från partiledaren.

“Proryskt SD”

– De senaste månaderna har visat varför ett proryskt Sverigedemokraterna inte är att lita på i en orolig säkerhetspolitisk omvärld. Eller varför Vänsterpartiet inte är ett parti att hålla i handen, när man lagt många protektionistiska förslag om att klippa elkablar eller inte sända vapen till Ukraina som man först tyckte, säger Annie Lööf till tidningen.

Små skillnader i voteringar

Omröstningarna i riksdagen tyder dock på att de praktiska skillnaderna mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet inte är så stora. 

Enligt en undersökning röstar Annie Lööf och Nooshi Dadgostar lika i drygt hälften av voteringarna, uppger Dagens Nyheter, vilket är oftare än till exempel den viktiga oppositionsduon Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson.

“Inga motpoler”

– Det största avståndet på Magdalena Anderssons sida är det mellan Centern och Vänsterpartiet, men de här siffrorna visar att det är mindre än man kanske kunde tro. Det är inte så enkelt som att C och V är några absoluta motpoler i riksdagen, säger Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till DN.

Avgörande vågmästare

Efter valet 2018 fick Centerpartiet, tillsammans med Liberalerna, en avgörande vågmästarställning i statsministeromröstningen när man valde att ingå samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i det som då kallades januariavtalet. 

Vill ha mittensamarbete

Centerpartiet har flera gånger uttryckt att partiet vill se ett brett samarbete i svensk politiks mittenskikt. Mycket tyder dock fortfarande på att de kommer att behöva välja mellan en socialdemokratisk ledd regering, med underlag från Vänsterpartiet, eller en M-KD-SD-regering.

Ett sådant scenario utgår från att Liberalerna och Miljöpartiet, som i de senaste mätningarna ligger under riksdagsspärren, åker ur riksdagen. Centerpartiet kan därför få en avgörande vågmästarroll även i det rysarval som väntar i september.

Foto: Sveriges Riksdag

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen