EFTER OLYCKAN: Koncernen bakom Gröna Lund bryter tystnaden

2023 06 27

Dödsolyckan på Gröna Lund har chockat nöjesparksbranschen.

Nöjesparken i Stockholm håller fortsatt stängt. Igår inledde Statens haverikommission sin utredning om vad som föranledde den tragiska händelsen.

Parks & Resorts är koncernen som äger Gröna Lund.

Hittills har nöjesgiganten tagit sparsamt utrymme i medierna, men nu bryter man tystnaden.

Inte brustit

Enligt Parks & Resorts vd Christer Fogelmarck fokuserar man främst på två saker: stötta anhöriga och medarbetare.

Han menar också att det inte finns någonting som tyder på att Gröna Lund inte följt sina säkerhetsrutiner.

– Så vitt jag kan svara nu så har vi absolut gjort det i termer av det finns lagstadgade krav att åkattraktioner ska besiktigas inför säsongen, och så har också skett av en oberoende part, säger Christer Fogelmarck till Dagens Nyheter.

Tre uppmärksammade olyckor

Parks & Resorts äger även Kolmården och Furuviksparken. 

Båda anläggningarna har drabbats av tragiska händelser de senaste tiden. År 2012 dödades en djurskötare av vargar på den förstnämnda och i vintras sköts fyra schimpanser till döds efter en uppmärksammad rymning på Furuviksparken.

Christer Fogelmarck är noga med att betona att det är vitt skilda incidenter, men att företagskulturen präglas av säkerhet.

I nuläget kan han inte svara på om man måste förändra säkerhetsrutinerna – men utesluter inte heller ett sådant scenario.

Det är självklart så att om de utredningar som görs kommer till nya klara slutsatser så kommer vi också utveckla våra rutiner, säger han till DN.

Stänger flera attraktioner

Såväl Kolmården som Furuviksparken har valt att stänga berg- och dalbanor av samma tillverkare som Jetline, den attraktion på Gröna Lund där dödsolyckan ägde rum.

– Även om ingenting pekar på att något skulle vara fel, kommer vi av säkerhetsskäl att stänga denna tills vidare, framhöll Furuviksparken i ett pressmeddelande igår.

Hittat avvikelse

Redan efter första dagen av haverikommissionens arbete kunde man igår meddela att man hittat en avvikelse.

– De två främsta hjulen har av någon anledning lossnat, sade John Ahlberk, som är generaldirektör på Haverikommissionen, i SVT:s Aktuellt.

– Man ser att det är fyra hjul-set, eller boggier, under varje vagn men på den som har spårat ur har två av de främsta av någon anledning lossnat från sina infästningar i den bärarm som håller upp dem.

LÄS MER: Haverikommissionen har hittat avvikelse

LÄS MER: Teorin: Därför inträffade olyckan på Gröna Lund

LÄS MER: Liseberg pressas – stänger inte åkattraktion

Foto: Gröna Lund

Text: Redaktionen