Liseberg pressas – stänger inte åkattraktion

2023 06 26

Efter helgens tragiska olycka på Gröna Lund har två nöjesparker valt att stänga berg- och dalbanor på sina anläggningar.

Kolmården utanför Norrköping stänger åkattraktionen Godiståget.

Furuvikparken utanför Gävle stänger berg- och dalbanan Draken.

Anledningen är att Godiståget och Draken har samma tillverkare som Jetline på Gröna Lund, där den tragiska dödsolyckan inträffade under söndagen.

– Vi väntar in den pågående utredningen, då Draken har samma tillverkare som till Jetline. Även om ingenting pekar på att något skulle vara fel med Draken, kommer vi av säkerhetsskäl att stänga denna tills vidare, framhåller Furuviksparken i ett uttalande.

Liseberg pressas

Sveriges största nöjespark, Liseberg i Göteborg, har även en berg- och dalbana som har samma tillverkare som Jetline – nämligen den populära Lisebergsbanan.

Berg- och dalbanan har i genomsnitt över en miljon åkande varje år.

Under måndagen har Liseberg meddelat att åkattraktionen kommer att hållas öppen. Ett beslut som har väckt många frågor.

Flera medier har ställt frågor till Liseberg om varför Lisebergsbanan hålls öppet, trots att den har samma tillverkare som Jetline på Gröna Lund.

Två anledningar

Enligt Andreas Andersen, som är vd på Liseberg, finns det två anledningar till beslutet.

– Det är två orsaker till att vi gör en annan bedömning. Den ena är att vi har ett säkerhetsarbete på Liseberg som vi känner oss väldigt trygga i. Det är systematiskt, professionellt och kompromisslöst, säger han till GP.

– Den andra orsaken, som kanske är den viktigaste, är att vi 2018 gjorde en ganska stor investering i Lisebergsbanan där vi bland annat köpte fyra nya tåg till banan. Vi vet inte vad som hänt på Jetline men det verkar som att det är ett fel på tåget. Vi har fem år gamla tåg, de hade originaltåg.

Haverikommission

Under måndagen startade Statens haverikommission, SHK, en undersökning om olycksplatsen på Gröna Lund.

Om det skulle komma fram ny information om den olycksdrabbade åkattraktionen kan Liseberg ta ett nytt beslut angående Lisebergsbanan.

- I nuläget så har vi inte den informationen och jag tycker absolut att vi väljer det säkra före det osäkra, säger Andreas Andersen till P4 Göteborg.

Foto: S. Karlberg

Text: Redaktionen