Extremislamister attackerar tre storstäder

2021 08 03

Afghanistans ökända extremislamister – Talibanerna – anfaller nu tre storstäder i södra och västra Afghanistan. Samtidigt sipprar fasansfulla bilder ut till omvärlden på talibanernas skräckvälde som breder ut sig i landet.

85 000 talibansoldater bedöms finnas i landet och just nu är storstäderna Lashkargah med 190 000 invånare, Herat med 560 000 invånare samt landets näst största stad Kandahar med 615 000 invånare under anfall rapporterar BBC News.

USA som är på väg att lämna landet bistår regeringstrupper med flygstöd men talibanernas framryckningar indikerar deras frammarsch genom landet.

Islamiskt emirat

EU:s sändebud till Afghanistan, Tomas Niklasson, uppger att han tror att situationen är på väg att bli mycket värre och till BBC klargör han vad han fruktar att talibanernas mål med sina attacker i Afghanistan är.

– Att återupprätta deras islamiska emirat.

Samtidigt har Expressen kommit över fruktansvärda filmklipp som visar vad som är på väg att ske i landet:

◾ Liket av landet mest populära komiker släpas runt på marken

◾ Kvinnor misshandlas grovt

◾ En pensionär piskas

◾ En man får handen avhuggen

ANALYS

Något riktigt förfärligt är på väg att hända framför världens ögon. Något som inte borde kunna inträffa år 2021 – extremislamister är på väg att ta över ett hela land.

Och frågan är vad som ska ske nu. Omvärlden med USA i spetsen har naturligt nog tröttnat på sina insatser i Afghanistan då USA:s väljare självklart inte vill se sina soldaters blod spillas i ett främmande krig långt borta som aldrig tycks ta slut.

Torteras och slaktas

Samtidigt lär inte omvärlden kunna se på när befolkningen torteras och slaktas av extremislamister som väntas förvandla landet till ett skräckvälde. Men på vilket sätt omvärlden ska slå tillbaka är ännu oklart. Ett alternativ är att beväpna grupper i landet som är beredda att strida mot talibanerna men till skillnad från förr är det ytterst tveksamt om västvärlden är beredda att sätta in marktrupper igen.

En hemsk framtid

Diktaturen Kina är som vanligt på fel sida om historien och har givit talibanerna sitt stöd. Vad som kommer att ske härnäst är det ingen som vet men risken för en hemsk framtid är uppenbar.

Läs en fördjupning om talibanernas terror i Afghanistan här.

Läs en fördjupning om USA:s roll i Afghanistan här.

[yop_poll id="440"]