Terrorsekt väntas ta över helt land

2021 07 11

Talibanerna ser ut att vara på väg att ta över Afghanistan igen och risken är stor för att landet återigen förvandlas till ett skräckvälde.

I takt med att USA nu nästan helt dragit sig tillbaka är skräcksekten tillika extremislamisterna talibanerna på väg att ta över det kustfria landet i Centralasien som i årtionden skakats av krig. Såväl Demokraterna som Republikanerna säger numera nej till att med egna militära marktrupper försöka bringa ordning i Afghanistan och tanken är att landets egen regering och militär ska försvara fred och säkerhet.

Avancerar snabbt

Men läget har förvärrats snabbt. Talibanerna gick igår ut och hävdade att de kontrollerar 85 % av landet vilket sannolikt är en överdrift men ändå en signal om att de avancerar snabbt och rapporter vittnar om hur afghanska armésoldater backar undan. Omkring 50 % kan ha fallit i talibanernas händer.

Detta är talibanerna

Talibaner betyder ”studenter” på språket Pashto och gruppen uppstod på 1990-talet i norra Pakistan efter att Sovjet drog sig tillbaka från Afghanistan uppger BBC. Gruppen tros ha uppstått vid religiösa skolor finansierade av Saudiarabien. De började avancera militärt och 1995 tog de över provinsen Herat och redan 1996 tog de över huvudstaden Kabul. 1998 styrde de över 90 % av Afghanistan och de välkomnades initialt av delar av befolkningen då de motverkade korruption och kriminalitet samt skapade viss säkerhet enligt BBC. Men snart införde de sitt extrema islamistiska skräckvälde:

▪Offentliga avrättningar av de som haft kärleksaffärer utanför äktenskapet 

▪Amputering av de som dömdes som tjuvar

▪Män tvingades odla skägg

▪Kvinnor tvingades bära burka

▪Förbud av TV, musik och biografer

▪Flickor över 9 år förbjöds att gå i skolan

Tre länder erkände

Talibanernas styre erkändes bara av tre länder, Pakistan, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien rapporterar BBC. Efter terrordådet 11 september 2001 mot World Trade Center i New York gick USA den 7 oktober 2001 till attack mot Afghanistan då talibanerna misstänktes skydda de huvudmisstänkta Osama bin Laden och terrorgruppen al Qaida. Bara drygt två månader senare hade talibanväldet kollapsat i Afghanistan och ledningen bedömdes ha tagit skydd i norra Pakistan.

Joe Biden

Talibanerna har sakta men säkert ökat sitt inflytande i landet och i takt med att deras terrordåd fortskridit, amerikanska soldater förlorat livet samt USA rustat och förberett Afghanistans egen regering och militär att försvara sitt land så har USA:s armé minska sin närvaro i landet. I april meddelade Joe Biden att alla amerikanska trupper lämnar landet senast 11 september och sen får landet klara sig på egen hand.

85 000 talibaner

Det är fortfarande två månader till dess men nästan alla USA-soldater har redan lämnat och talibanerna rycker fram i snabb takt. De bedöms enligt Nato vara starkare än vid någon tidpunkt sedan de störtades av USA 2001 och upp till 85 000 talibansoldater ska finnas i landet. USA:s underrättelsetjänst bedömer att Afghanistans regering kan falla inom sex månader efter USA:s uttåg. Att döma av de senaste veckornas utveckling kan det ske redan i slutet av 2021. Samtidigt rapporteras hur lokal milisgrupper i norra landet gör sig redo att bekämpa talibanerna.

ANALYS
Det finns ofta kritik mot USA:s närvaro runt om i världen men när USA lämnar måste man vara på det klara med att någon annan aktör kommer istället – oftast en betydligt värre aktör.

Risken är nu väldigt stor för att ett helt land faller i händerna på en av världens värsta skräcksekter. Det blir i så fall förfärligt för befolkningen och inte minst alla kvinnor.

En ny era

Frågan är hur omvärlden kommer att agera. Min bedömning är att Väst inte kommer att gå in med marktrupper igen men samtidigt lär man inte se på när skräckislamister terroriserar ett helt folk, ett helt land och inte minst alla kvinnor, oliktänkande och icke-religiösa.

Min prognos är att världen går en ny strategisk era till mötes avseende hur kampen mot onda makter kan föras. USA lär söka en ny väg för att bekämpa talibanerna. Att rusta Afghanistans armé är en naturlig del men om det inte räcker torde andra verktyg behövas.

AFGHANISTAN

🔸33 miljoner invånare (44:e)

🔸President Ashraf Ghani

🔸42 % pashtuner, 27 5 tajiker, 9 % hazarer

🔸Huvudstad Kabul 4 miljoner invånare

🔸Kandahar 600 000 inv, Herat 550 000 inv

🔸Stad 4-6 i storlek: Mazar-i-Sharif, Jalalabad, Kunduz

Foto: S. Gyhasi resp A. Klimke

[yop_poll id="350"]

Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen