Terrorsekt väntas ta över helt land

2021 07 11

Talibanerna ser ut att vara på väg att ta över Afghanistan igen och risken är stor för att landet återigen förvandlas till ett skräckvälde.

I takt med att USA nu nästan helt dragit sig tillbaka är skräcksekten tillika extremislamisterna talibanerna på väg att ta över det kustfria landet i Centralasien som i årtionden skakats av krig. Såväl Demokraterna som Republikanerna säger numera nej till att med egna militära marktrupper försöka bringa ordning i Afghanistan och tanken är att landets egen regering och militär ska försvara fred och säkerhet.

Avancerar snabbt

Men läget har förvärrats snabbt. Talibanerna gick igår ut och hävdade att de kontrollerar 85 % av landet vilket sannolikt är en överdrift men ändå en signal om att de avancerar snabbt och rapporter vittnar om hur afghanska armésoldater backar undan. Omkring 50 % kan ha fallit i talibanernas händer.

Detta är talibanerna

Talibaner betyder ”studenter” på språket Pashto och gruppen uppstod på 1990-talet i norra Pakistan efter att Sovjet drog sig tillbaka från Afghanistan uppger BBC. Gruppen tros ha uppstått vid religiösa skolor finansierade av Saudiarabien. De började avancera militärt och 1995 tog de över provinsen Herat och redan 1996 tog de över huvudstaden Kabul. 1998 styrde de över 90 % av Afghanistan och de välkomnades initialt av delar av befolkningen då de motverkade korruption och kriminalitet samt skapade viss säkerhet enligt BBC. Men snart införde de sitt extrema islamistiska skräckvälde:

▪Offentliga avrättningar av de som haft kärleksaffärer utanför äktenskapet 

▪Amputering av de som dömdes som tjuvar

▪Män tvingades odla skägg

▪Kvinnor tvingades bära burka

▪Förbud av TV, musik och biografer

▪Flickor över 9 år förbjöds att gå i skolan

Tre länder erkände

Talibanernas styre erkändes bara av tre länder, Pakistan, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien rapporterar BBC. Efter terrordådet 11 september 2001 mot World Trade Center i New York gick USA den 7 oktober 2001 till attack mot Afghanistan då talibanerna misstänktes skydda de huvudmisstänkta Osama bin Laden och terrorgruppen al Qaida. Bara drygt två månader senare hade talibanväldet kollapsat i Afghanistan och ledningen bedömdes ha tagit skydd i norra Pakistan.

Joe Biden

Talibanerna har sakta men säkert ökat sitt inflytande i landet och i takt med att deras terrordåd fortskridit, amerikanska soldater förlorat livet samt USA rustat och förberett Afghanistans egen regering och militär att försvara sitt land så har USA:s armé minska sin närvaro i landet. I april meddelade Joe Biden att alla amerikanska trupper lämnar landet senast 11 september och sen får landet klara sig på egen hand.

85 000 talibaner

Det är fortfarande två månader till dess men nästan alla USA-soldater har redan lämnat och talibanerna rycker fram i snabb takt. De bedöms enligt Nato vara starkare än vid någon tidpunkt sedan de störtades av USA 2001 och upp till 85 000 talibansoldater ska finnas i landet. USA:s underrättelsetjänst bedömer att Afghanistans regering kan falla inom sex månader efter USA:s uttåg. Att döma av de senaste veckornas utveckling kan det ske redan i slutet av 2021. Samtidigt rapporteras hur lokal milisgrupper i norra landet gör sig redo att bekämpa talibanerna.

ANALYS
Det finns ofta kritik mot USA:s närvaro runt om i världen men när USA lämnar måste man vara på det klara med att någon annan aktör kommer istället – oftast en betydligt värre aktör.

Risken är nu väldigt stor för att ett helt land faller i händerna på en av världens värsta skräcksekter. Det blir i så fall förfärligt för befolkningen och inte minst alla kvinnor.

En ny era

Frågan är hur omvärlden kommer att agera. Min bedömning är att Väst inte kommer att gå in med marktrupper igen men samtidigt lär man inte se på när skräckislamister terroriserar ett helt folk, ett helt land och inte minst alla kvinnor, oliktänkande och icke-religiösa.

Min prognos är att världen går en ny strategisk era till mötes avseende hur kampen mot onda makter kan föras. USA lär söka en ny väg för att bekämpa talibanerna. Att rusta Afghanistans armé är en naturlig del men om det inte räcker torde andra verktyg behövas.

AFGHANISTAN

🔸33 miljoner invånare (44:e)

🔸President Ashraf Ghani

🔸42 % pashtuner, 27 5 tajiker, 9 % hazarer

🔸Huvudstad Kabul 4 miljoner invånare

🔸Kandahar 600 000 inv, Herat 550 000 inv

🔸Stad 4-6 i storlek: Mazar-i-Sharif, Jalalabad, Kunduz

Foto: S. Gyhasi resp A. Klimke

[yop_poll id="350"]

Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen