Event på lördag pekas ut som potentiellt mål för terrordåd

2023 09 14

På lördag samlas tusentals människor på Stockholms gator för ett storslaget evenemang.

Terrornivån har höjts i Sverige från nivå 3 till 4 på den femgradiga skalan.

Särskilda platser som är av symboliskt värde för Sverige är i synnerhet de främsta potentiella måltavlorna för terrordåd, menar flera säkerhetsexperter.

– Sker en terrorattack där har den dubbelpåverkan på Sverige. Både ett attentat med ett döds- och skadeutfall, men också: “Titta här, ni klarar inte att skydda era egna symboler”, säger exempelvis underrättelsetjänstläraren Jörgen Holmlund från Försvarshögskolan till SVT.

Kortege genom staden

På lördag äger just ett sådant evenemang runt som ingår i den kategorin.

Det handlar om firandet av kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen då hans majestät ska åka kortege och båtfärd genom staden och avrunda allt med en jubileumskonsert framför slottet.

Flera tusen personer väntas samlas för att ta del av firandet, och polisen rustar nu för att stärka säkerheten, rapporterar just SVT.

Kan inte utesluta

Polisen utesluter inte att lördagens firande kan vara ett potentiellt mål för ett terrordåd.

– Det skulle det kunna vara. Men vi har en stor poliskommendering under de dagar som firandet pågår, säger samordnaren för terrorismbekämpning vid Stockholmspolisen, Michael Fetz, till tv-kanalen.

Han tillägger att man har planerat inför eventet länge.

Polisen: "Ring om du får en dålig magkänsla"

Av säkerhetsskäl vill inte polisen uppge hur många poliser som kommer att jobba i samband med kungafirandet, men det kommer enligt SVT röra sig om flera hundra stycken.

Michael Fetz har samtidigt uppmanat allmänheten som deltar i arrangemanget att kontakta polisen om man får en dålig magkänsla.

Liknande uppmaningar gick ut mer eller mindre direkt efter att Säpo höjde terrorhotsnivån i augusti.

Om man ser ett avvikande beteende som man kan misstänka är brottsligt, då ska man ringa polisen eller kontakta oss via vår e-tjänst. Hellre ringa en gång för mycket än en gång för lite, sade Jonas Hysing, chef för polisens nationella kontaktenhet, till Sveriges Radio i samband med Säpos besked.

Vill inte ge konkreta exempel

Jonas Hysing delade Michael Fetz uppmaning om att lita på sin magkänsla när det gäller misstänkta beteenden och scenarier.

Några konkreta exempel vill han inte ge.

 Då finns det en risk att man endast tittar efter det och inte efter annat som kan vara viktigt eller till och med avgörande, säger Jonas Hysing.

SVT har kontaktat kungahuset för en kommentar, men hovet vill enligt tv-kanalen inte uttala sig om hotbilden eller säkerhetsfrågan.

LÄS MER: Terrorgrupp hotar regeringen

LÄS MER: Uppgifter: al-Qaida förklarar krig mot Sverige

Foto: A. Hunko

Text: Redaktionen