Terrorgrupp hotar Sverige

2023 09 11

Den islamistiska terrororganisationen Al-Shabaab hotar Sverige.

– Sommarens koranbränningar visar omfattningar av västs krig mot islam.

Så lyder en del av den somaliska  terrorgruppens beskrivning av Sverige där man argumenterar för att fientlighet och hat mot islam tillåtits med hjälp av svensk lagstiftning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Hotar regeringsföreträdare

Hotet är riktat mot flera aktörer i Sverige – bland annat direkt mot regeringen då gruppen säger sig rättfärdiga våld mot svenska regeringsföreträdare.

Även polisen och svenska medier som bevakat sommarens koranbränningar pekas ut av organisationen.

Somalia tonar ned

Men i en intervju väljer samtidigt Somalias inrikesminister Ahmed Moallim Fiqi att tona ned de aggressiva hoten mot Sverige.

– De är symboliska och syftar till att man vill visa sig stark både inför den egna publiken och internationellt, säger han i en intervju med Ekot som varit i kontakt med ministern.

"Ta det inte bokstavligt"

Enligt den somaliska ministern är Al-Shabaab mycket försvagade hemma i Somalia då landets egna styrkor drivit bort dem från de södra och mellersta regionerna.

– Gruppen har aldrig utfört attacker utanför den afrikanska kontinenten och hoten som riktas mot Sverige ska därför inte tas bokstavligt, menar Ahmed Moallim Fiqi.

"Krigsförklaring" från al-Qaida

Al-Shabaab är inte den enda terrorstämplade organisationen som riktat direkta hot mot Sverige i efterdyningarna av koranbränningarna i år.

Libanesiska Hizbollah samt al-Qaida är två andra som uppmanat till attacker i Sverige.

Den senare är sannolikt mest ökänd för att ha legat bakom attackerna mot USA den 11 september 2001 som dödade drygt 3 000 personer.

I augusti menade chefsanalytikern på tankesmedjan Europa att al-Qaida genom sin kommunikation därmed förklarat krig mot Sverige och Danmark.

– Det här måste absolut tas på allvar, sade han till danska TV2.

Höjde terrorhotnivån

Den 17 augusti valde Säkerhetspolisen, Säpo, att höja terrorhotnivån från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

– Hotbilden mot Sverige har successivt förändrats och attentatshotet från aktörer inom våldsbejakande islamism har under året ökat, sade säkerhetspolischef Charlotte von Essen vid tillfället.

– Sverige har gått från att betraktas som ett legitimt mål för terrorattentat till att betraktas som ett prioriterat mål.

LÄS MER: Uppgifter: al-Qaida förklarar krig mot Sverige

LÄS MER: Al-Qaida sprider personlig information om svenskar

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen