Terrorgrupp hotar Sverige

2023 09 11

Den islamistiska terrororganisationen Al-Shabaab hotar Sverige.

– Sommarens koranbränningar visar omfattningar av västs krig mot islam.

Så lyder en del av den somaliska  terrorgruppens beskrivning av Sverige där man argumenterar för att fientlighet och hat mot islam tillåtits med hjälp av svensk lagstiftning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Hotar regeringsföreträdare

Hotet är riktat mot flera aktörer i Sverige – bland annat direkt mot regeringen då gruppen säger sig rättfärdiga våld mot svenska regeringsföreträdare.

Även polisen och svenska medier som bevakat sommarens koranbränningar pekas ut av organisationen.

Somalia tonar ned

Men i en intervju väljer samtidigt Somalias inrikesminister Ahmed Moallim Fiqi att tona ned de aggressiva hoten mot Sverige.

– De är symboliska och syftar till att man vill visa sig stark både inför den egna publiken och internationellt, säger han i en intervju med Ekot som varit i kontakt med ministern.

"Ta det inte bokstavligt"

Enligt den somaliska ministern är Al-Shabaab mycket försvagade hemma i Somalia då landets egna styrkor drivit bort dem från de södra och mellersta regionerna.

– Gruppen har aldrig utfört attacker utanför den afrikanska kontinenten och hoten som riktas mot Sverige ska därför inte tas bokstavligt, menar Ahmed Moallim Fiqi.

"Krigsförklaring" från al-Qaida

Al-Shabaab är inte den enda terrorstämplade organisationen som riktat direkta hot mot Sverige i efterdyningarna av koranbränningarna i år.

Libanesiska Hizbollah samt al-Qaida är två andra som uppmanat till attacker i Sverige.

Den senare är sannolikt mest ökänd för att ha legat bakom attackerna mot USA den 11 september 2001 som dödade drygt 3 000 personer.

I augusti menade chefsanalytikern på tankesmedjan Europa att al-Qaida genom sin kommunikation därmed förklarat krig mot Sverige och Danmark.

– Det här måste absolut tas på allvar, sade han till danska TV2.

Höjde terrorhotnivån

Den 17 augusti valde Säkerhetspolisen, Säpo, att höja terrorhotnivån från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

– Hotbilden mot Sverige har successivt förändrats och attentatshotet från aktörer inom våldsbejakande islamism har under året ökat, sade säkerhetspolischef Charlotte von Essen vid tillfället.

– Sverige har gått från att betraktas som ett legitimt mål för terrorattentat till att betraktas som ett prioriterat mål.

LÄS MER: Uppgifter: al-Qaida förklarar krig mot Sverige

LÄS MER: Al-Qaida sprider personlig information om svenskar

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen