UPPGIFTER: Al-Qaida sprider personlig information om svenskar

2023 08 17

Nu kommer nya besvärande uppgifter om terrorhotet.

Säkerhetsläget i Sverige är just nu mycket allvarligt efter att hot kommit från flera aktörer under de senaste veckorna.

Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei är en som riktat kraftig kritik mot Sverige, och terrororganisationen al-Qaida har riktat hot.

Nu kommer även nya uppgifter om att al-Qaida och sympatisörer till terrorgruppen delar svenska medborgares personuppgifter på sociala medier.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

“Personer identifieras”

Den danske terrorforskaren Tore Refslund Hamming menar att al-Qaida delat personuppgifter under flera månader nu.

– Där har jag under det senaste halvåret sett information som delas, där specifika personer från Sverige identifieras. Det står i princip, här är personer vi inte gillar, gör vad ni vill med dem, säger han till DN.

Uppmaningar om våld

Vidare menar Hamming att det främst är apparna Telegram och Rocket Chat som används.

Där publiceras personuppgifter tillsammans med bilder och uppmaningar om våld.

Säpo har varken bekräftat eller dementerat uppgifterna om att information om svenskar sprids av al-Qaida.

Höjt hotnivån

Under torsdagen har Säkerhetspolisen beslutat att höja terrorhotnivån från 3 till 4.

Det innebär att man bedömer att det finns ett högt hot mot Sverige.

– Sverige har gått från att betraktas som ett legitimt mål för terrorattentat till att betraktas som ett prioriterat mål. Detta hot bedöms nu kvarstå under en längre tid och därför har jag beslutat att ändra terrorhotnivån, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

Successiv förändring

Vidare förklarar von Essen att hotbilden mot Sverige successivt har förändrats, och att attentatshotet från aktörer inom våldsbejakande islamism har under året ökat.

– Myndigheter och andra samhällsaktörer måste fortsätta vidta åtgärder för att förebygga och minska hotet för terrorattentat i Sverige och det är viktigt att det finns förutsättningar för uthållighet i det här arbetet. På så sätt skapar vi ett säkrare Sverige, säger hon.

Foto: ilzidedesigns

Text: Redaktionen