Efter varning om bortkoppling – elnätsjätte svarar

2022 12 21

Svenska folket fick idag besked om att de bör förbereda sig på långvariga strömavbrott.

Detta efter att regeringen tidigare i eftermiddags meddelade att det finns en “reell risk för bortkoppling” under den rådande elkrisen.

– I ett läge av kris när stor osäkerhet råder undrar många hur man ska agera i det här svåra läget. Då gäller det ta tid för att informera och att vara förberedd om det värsta skulle hända, sade närings- och energiminister Ebba Busch på en pressträff enligt SVT.

Lugnande besked: "Extrem åtgärd"

Men nu tonar Ellevio, ett av Sveriges största elnätsbolag med nästan en miljon kunder över flera delar av landet, ned den risk som energiministern målade upp.

– Det är en extrem åtgärd som vi aldrig har haft i Sverige. Det är en situation där efterfrågan på el överstiger tillgången eller förmågan att få fram el och elsystemet överbelastas, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio, till P4 Värmland.

God prognos

Under perioder har det noterats att låg produktion i södra Sverige och sämre möjligheter för import samt ökad elanvändning på grund av en kall vinter är faktorer som kan leda till elbrist.

Trots det menar alltså elnätsjätten att det inte finns någon anledning att vara orolig.

– Nu har vi en situation där vädret blir varmare, kärnkraftsreaktorn i Oskarshamn har startat igång igen och vi har en ganska bra produktion av vindkraftselen. Den sammanlagda bedömningen är att risken för en sådan bortkoppling resten av året är låg, säger Jesper Liveröd.

Bara några timmar

Om bortkoppling, det vill säga planerade strömavbrott på grund av elbrist, väl sker kommer det enligt Ellevio inte handla om några längre förbehåll.

Jesper Liveröd försäkrar för radiokanalen att det i så fall handlar om avbrott på max “någon timme eller två” och att det “inte finns några förbehåll” när elen väl ska startas igång igen.

Långt strömavbrott förra veckan

Det lugnande beskedet kommer från en aktör som bidrar till att förse en betydande andel av svenska elkonsumenter med el.

– De tre största elnätsföretagen (Vattenfall Eldistribution, E.ON Elnät Sverige och Ellevio) förser mer än hälften av Sveriges elanvändare med el, framhåller Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien i en rapport från 2021.

Över 11 000 kunder till samma elnätsföretag drabbades förra veckan av ett långvarigt strömavbrott i Västsverige.

Det handlade dock då inte om någon bortkoppling utan en tillfällig störning på regionnätet som varade i drygt tolv timmar.

Foto: Ellevio

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen