Efter varning om bortkoppling – elnätsjätte svarar

2022 12 21

Svenska folket fick idag besked om att de bör förbereda sig på långvariga strömavbrott.

Detta efter att regeringen tidigare i eftermiddags meddelade att det finns en “reell risk för bortkoppling” under den rådande elkrisen.

– I ett läge av kris när stor osäkerhet råder undrar många hur man ska agera i det här svåra läget. Då gäller det ta tid för att informera och att vara förberedd om det värsta skulle hända, sade närings- och energiminister Ebba Busch på en pressträff enligt SVT.

Lugnande besked: "Extrem åtgärd"

Men nu tonar Ellevio, ett av Sveriges största elnätsbolag med nästan en miljon kunder över flera delar av landet, ned den risk som energiministern målade upp.

– Det är en extrem åtgärd som vi aldrig har haft i Sverige. Det är en situation där efterfrågan på el överstiger tillgången eller förmågan att få fram el och elsystemet överbelastas, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio, till P4 Värmland.

God prognos

Under perioder har det noterats att låg produktion i södra Sverige och sämre möjligheter för import samt ökad elanvändning på grund av en kall vinter är faktorer som kan leda till elbrist.

Trots det menar alltså elnätsjätten att det inte finns någon anledning att vara orolig.

– Nu har vi en situation där vädret blir varmare, kärnkraftsreaktorn i Oskarshamn har startat igång igen och vi har en ganska bra produktion av vindkraftselen. Den sammanlagda bedömningen är att risken för en sådan bortkoppling resten av året är låg, säger Jesper Liveröd.

Bara några timmar

Om bortkoppling, det vill säga planerade strömavbrott på grund av elbrist, väl sker kommer det enligt Ellevio inte handla om några längre förbehåll.

Jesper Liveröd försäkrar för radiokanalen att det i så fall handlar om avbrott på max “någon timme eller två” och att det “inte finns några förbehåll” när elen väl ska startas igång igen.

Långt strömavbrott förra veckan

Det lugnande beskedet kommer från en aktör som bidrar till att förse en betydande andel av svenska elkonsumenter med el.

– De tre största elnätsföretagen (Vattenfall Eldistribution, E.ON Elnät Sverige och Ellevio) förser mer än hälften av Sveriges elanvändare med el, framhåller Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien i en rapport från 2021.

Över 11 000 kunder till samma elnätsföretag drabbades förra veckan av ett långvarigt strömavbrott i Västsverige.

Det handlade dock då inte om någon bortkoppling utan en tillfällig störning på regionnätet som varade i drygt tolv timmar.

Foto: Ellevio

Text: Redaktionen