REGERINGEN: “Reell risk för bortkoppling”

2022 12 21

Risken för att svenska folket behöver uthärda planerade strömavbrott är högst påtaglig.

Det var beskedet som energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) idag gav på en presskonferens tillsammans med Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

Enligt regeringen minskar elpriserna, men betonar samtidigt att svenska folket måste vara beredda på att det är ett osäkert läge.

– Det är viktigt att informera om en energikris om det värsta skulle hända, säger Ebba Busch på pressträffen och tillägger:

– Januari och februari är alltid utmanande och nu har vi en situation med reell risk för bortkoppling.

Uppmaning till folket

På presskonferensen uppmanade regeringen också befolkningen att förbereda sig på kris genom att se över sin personliga beredskap. 

Anledningen är som bekant risken för planerade strömavbrott under elkrisen. I värsta fall vet man inte när elen försvinner eller när den kommer tillbaka, framhåller ministrarna vid podiet.

– Terrängen är ospårad. Vi vet inte exakt hur ett strömavbrott gestaltar sig, säger Carl-Oskar Bohlin enligt Aftonbladet.

Han framhåller att det inte är fel att vara beredd på det värsta.

– Detta är inte ett försök att vara alarmistisk. Vi gör allt vi kan för att det inte ska bli så, men det är svårt att förbereda sig i efterhand, säger ministern.

Ministerns checklista

Carl-Oskar Bohlin listade en rad olika förslag på vad svenska folket bör sätta på sin checklista vid händelse av strömavbrott.

- Ha en vevradio till hands och lyssna på P4.

- Tappa upp vatten, antingen i badkaret eller i spannar.

- Välj ut ett specifikt rum familjen kan vistas i där det är bäst förutsättningar att behålla värmen.

- Dra ut sladden ur strömförbrukande apparatur så att det är lättare att fasa in hushåll på elnät igen.

Ministern tipsar även om att förbereda stormkök, bränsle, sovsäck och mat som inte förfars.

Behöver spara el

För knappt två veckor sedan uppmanade statsminister Ulf Kristersson (M) svenska hushåll att pressa ner de höga priserna och minska risken för tillfällig bortkoppling från elnätet.

– Nu är det tid för att stötta, kraftsamla och spara, för att ta oss igenom en tid som är utomordentligt ansträngd, sade Kristersson.

– Läger är relativt akut, kompletterade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen