REGERINGEN: “Reell risk för bortkoppling”

2022 12 21

Risken för att svenska folket behöver uthärda planerade strömavbrott är högst påtaglig.

Det var beskedet som energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) idag gav på en presskonferens tillsammans med Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

Enligt regeringen minskar elpriserna, men betonar samtidigt att svenska folket måste vara beredda på att det är ett osäkert läge.

– Det är viktigt att informera om en energikris om det värsta skulle hända, säger Ebba Busch på pressträffen och tillägger:

– Januari och februari är alltid utmanande och nu har vi en situation med reell risk för bortkoppling.

Uppmaning till folket

På presskonferensen uppmanade regeringen också befolkningen att förbereda sig på kris genom att se över sin personliga beredskap. 

Anledningen är som bekant risken för planerade strömavbrott under elkrisen. I värsta fall vet man inte när elen försvinner eller när den kommer tillbaka, framhåller ministrarna vid podiet.

– Terrängen är ospårad. Vi vet inte exakt hur ett strömavbrott gestaltar sig, säger Carl-Oskar Bohlin enligt Aftonbladet.

Han framhåller att det inte är fel att vara beredd på det värsta.

– Detta är inte ett försök att vara alarmistisk. Vi gör allt vi kan för att det inte ska bli så, men det är svårt att förbereda sig i efterhand, säger ministern.

Ministerns checklista

Carl-Oskar Bohlin listade en rad olika förslag på vad svenska folket bör sätta på sin checklista vid händelse av strömavbrott.

- Ha en vevradio till hands och lyssna på P4.

- Tappa upp vatten, antingen i badkaret eller i spannar.

- Välj ut ett specifikt rum familjen kan vistas i där det är bäst förutsättningar att behålla värmen.

- Dra ut sladden ur strömförbrukande apparatur så att det är lättare att fasa in hushåll på elnät igen.

Ministern tipsar även om att förbereda stormkök, bränsle, sovsäck och mat som inte förfars.

Behöver spara el

För knappt två veckor sedan uppmanade statsminister Ulf Kristersson (M) svenska hushåll att pressa ner de höga priserna och minska risken för tillfällig bortkoppling från elnätet.

– Nu är det tid för att stötta, kraftsamla och spara, för att ta oss igenom en tid som är utomordentligt ansträngd, sade Kristersson.

– Läger är relativt akut, kompletterade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen