I NATT: Omfattande strömavbrott i Sverige – pågår fortfarande

2022 12 15

Över 11 000 kunder i Västsverige drabbades igår kväll av ett långvarigt strömavbrott och många väntar fortfarande på att få tillbaka elen.

Totalt är det 11 220 kunder i Sotenäs som blev av med strömmen igår runt 21.30, rapporterar Göteborgs-Posten.

Hushållen är fortfarande utan ström när invånarna så smått börjar vakna för att starta dagen och ta sig till jobbet.

Värre än först befarat

Under natten meddelade Vattenfall att problemet var betydligt värre än man kunde ana. Den första prognosen om att problemet skulle vara löst vid midnatt visade sig vara alldeles för optimistisk.

Istället sattes prognosen att strömmen ska vara tillbaka runt 07.00 på torsdagsmorgonen.

– Vi har skickat dit mer folk som jobbar på det, säger Magnus Kryssare, Vattenfalls pressjour.

På förmiddagen uppdaterade elnätsleverantören Ellevio informationen på sin hemsida.

– Under natten har vi haft ett större avbrott i Sotenäs kommun som berört Kungshamn, Smögen, Bovalstrand och Hunnebostrand. Orsaken är fel matande nät som tillhör en annan nätägare. Vid 5.30 kopplades strömmen tillbaka till Kungshamn och Smögen. Under morgonen har vi bitvis kopplat tillbaka strömmen till Hunnebostrand och kommer från 10.30 börja koppla tillbaka även till Bovallstrand. På grund av det känsliga driftläget i det matande nätet måste vi koppla tillbaka stegvis.

Störning på regionnätet

Vattenfall tog över uppdraget efter att Ellevio först hade skickat ut personal till platsen där felet skulle undersökas.

När klockan hade slagit 22.30 konstaterade man att det inte var Ellevios elnät det var fel på, utan alltså istället ett elnät som ägs av Vattenfall.

– Det är en störning på regionnätet som i nästa steg påverkar Ellevios kunder. Vi har personal på väg till platsen för att undersöka och reparera felet så fort det går, säger Magnus Kryssare.

Kommunordföranden försäkrar

Även Sotenäs kommunstyrelseordförande Mats Abrahamsson (M) uttalade sig under natten.

– Vi personalförstärker de avdelningar där man behöver hjälp. Om strömmen kommer igång vid klockan sju då räknar man att det ska flyta på hyggligt, säger han till GP.

Tusentals utan ström i 12 minusgrader

Vid 11.30 på torsdagsförmiddagen är fortfarande 1 424 kunder strömlösa , enligt Ellevios avbrottskarta. Avbrottet förväntas vara åtgärdat vid lunchtid.

Strömavbrottet är ett hårt slag mot hushållen i staden, där SMHI på morgonen visade -12 grader.

Rejält kallt alltså, och många sotenäsbor får alltså tills vidare förlita sig på stearinljus och de som har möjlighet får låta brasan jobba i kaminen.

Ej att förväxla med bortkoppling

Nattens strömavbrott är inte ett planerat sådant som kan ske vid så kallad bortkoppling, för vilket statsminister Ulf Kristersson (M) varnade för i förra veckan.

– Väldigt många svenskar har sparat el av kostnadsskäl. Nu vill vi be svenska folket att spara el för att minska risken för bortkopplingar, sade han på en pressträff.

Foto: K. Henman

Text: Redaktionen