FORSKNING: Ny upptäckt om alkohol

2023 04 04

Turerna om det är bra eller dåligt att dricka små mängder alkohol har gått fram och tillbaka i forskningen under en längre period.

Många kan säkert minnas att man har hört att det skulle finnas flera hälsofördelar med måttligt drickande.

Det har vid tillfällen också backats upp i forskning, till exempel i en italiensk studie från 2021 som hävdade att ett glas vin om dagen för män och två för kvinnor kunde minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar markant.

Studie i somras: noll fördelar

Ovanstående teori utmanades dock rejält i samband med att en enorm studie i somras, med data från 204 olika länder, istället hävdade att det finns noll och inga fördelar med någon alkohol överhuvudtaget för människor under 40 år.

Nu har en grupp kanadensiska forskare från prestigefyllda University of Victoria gjort ännu en upptäckt om effekterna av måttligt vardagsdrickande, rapporterar The Sun.

Ny studie: ingen skillnad

Enligt studien har forskarna nämligen funnit att små mängder sprit inte gör någon som helst skillnad för risken att dö i förtid jämfört med om man väljer att avstå alkohol helt och hållet.

– Dagligt lågt eller måttligt alkoholintag var inte signifikant associerat med dödsrisk, säger Jinhui Zhao, en av forskarna bakom studien.

Här går gränsen

Studien är publicerad i JAMA Network Open och har granskat 107 andra studier för att se hur alkoholvanor påverkar risken för en tidig död.

Totalt har nästan fem miljoner personer deltagit i projektet.

Forskarna är dock noga med att påtala att trots den positiva upptäckten innebär det inte att det är fritt fram för obegränsat vardagsdrickande.

Gränsen går vid 24 gram alkohol – vilket motsvarar en halvliter starköl eller ett stort glas vin.

Ökad risk vid storkonsumtion

I studien framgår det också att för den som dricker omkring åtta enheter, vilket motsvarar en flaska vin, eller mer varje dag ökar risken att dö i förtid med mer än 30 procent.

– Ökad risk var uppenbar vid högre konsumtionsnivåer, för kvinnor börjar nivån på lägre nivåer än för män, säger Jinhui Zhao till The Sun.

– Det fanns en signifikant ökad risk av alla orsaker bland kvinnliga drickare som drack ett stort glas vin och bland manliga drickare som drack två pints eller mer per dag, tillägger hon.

Svenska rekommendationen

Myndigheter i samma land har nyligen gått ut med en rekommendation om att inte dricka mer än två drinkar i veckan.

– Ju mindre du dricker, desto bättre, sade Erin Hobin vid kanadensiska Public Health Ontario i januari.

Även svenska myndigheter har en lägre rekommendation än den som de nya studierna föreslår skulle vara riskfritt för hälsan.

– Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör intaget begränsas till högst tio gram alkohol per dag för kvinnor och högst 20 gram per dag för män, framhåller Livsmedelsverket på sin hemsida.

En flaska starköl (33 cl) innehåller cirka 15 gram alkohol. Ett glas vin (15 cl) innehåller lika mycket.

LÄS MER: Förändrad inställning till sprit hos svenska folket

LÄS MER: Ny alkoholrapport – så många drinkar bör du max dricka i veckan

Foto: M. Benitez

Text: Redaktionen