FORSKNING: Ny upptäckt om alkohol

2023 04 04

Turerna om det är bra eller dåligt att dricka små mängder alkohol har gått fram och tillbaka i forskningen under en längre period.

Många kan säkert minnas att man har hört att det skulle finnas flera hälsofördelar med måttligt drickande.

Det har vid tillfällen också backats upp i forskning, till exempel i en italiensk studie från 2021 som hävdade att ett glas vin om dagen för män och två för kvinnor kunde minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar markant.

Studie i somras: noll fördelar

Ovanstående teori utmanades dock rejält i samband med att en enorm studie i somras, med data från 204 olika länder, istället hävdade att det finns noll och inga fördelar med någon alkohol överhuvudtaget för människor under 40 år.

Nu har en grupp kanadensiska forskare från prestigefyllda University of Victoria gjort ännu en upptäckt om effekterna av måttligt vardagsdrickande, rapporterar The Sun.

Ny studie: ingen skillnad

Enligt studien har forskarna nämligen funnit att små mängder sprit inte gör någon som helst skillnad för risken att dö i förtid jämfört med om man väljer att avstå alkohol helt och hållet.

– Dagligt lågt eller måttligt alkoholintag var inte signifikant associerat med dödsrisk, säger Jinhui Zhao, en av forskarna bakom studien.

Här går gränsen

Studien är publicerad i JAMA Network Open och har granskat 107 andra studier för att se hur alkoholvanor påverkar risken för en tidig död.

Totalt har nästan fem miljoner personer deltagit i projektet.

Forskarna är dock noga med att påtala att trots den positiva upptäckten innebär det inte att det är fritt fram för obegränsat vardagsdrickande.

Gränsen går vid 24 gram alkohol – vilket motsvarar en halvliter starköl eller ett stort glas vin.

Ökad risk vid storkonsumtion

I studien framgår det också att för den som dricker omkring åtta enheter, vilket motsvarar en flaska vin, eller mer varje dag ökar risken att dö i förtid med mer än 30 procent.

– Ökad risk var uppenbar vid högre konsumtionsnivåer, för kvinnor börjar nivån på lägre nivåer än för män, säger Jinhui Zhao till The Sun.

– Det fanns en signifikant ökad risk av alla orsaker bland kvinnliga drickare som drack ett stort glas vin och bland manliga drickare som drack två pints eller mer per dag, tillägger hon.

Svenska rekommendationen

Myndigheter i samma land har nyligen gått ut med en rekommendation om att inte dricka mer än två drinkar i veckan.

– Ju mindre du dricker, desto bättre, sade Erin Hobin vid kanadensiska Public Health Ontario i januari.

Även svenska myndigheter har en lägre rekommendation än den som de nya studierna föreslår skulle vara riskfritt för hälsan.

– Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör intaget begränsas till högst tio gram alkohol per dag för kvinnor och högst 20 gram per dag för män, framhåller Livsmedelsverket på sin hemsida.

En flaska starköl (33 cl) innehåller cirka 15 gram alkohol. Ett glas vin (15 cl) innehåller lika mycket.

LÄS MER: Förändrad inställning till sprit hos svenska folket

LÄS MER: Ny alkoholrapport – så många drinkar bör du max dricka i veckan

Foto: M. Benitez

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen