FORSKARE: Konsekvensen av mobiler syns om 30 år

2023 04 19

Hälften av världens vuxna befolkning kommer att lida av närsynthet år 2050.

Det scenariot flaggar nu ett flertal experter för efter att en ny studie om skärmtid tagits fram i samarbete med brittiska företaget Vision Direct.

I så fall skulle det innebära en 30-procentig global ökning av tillståndet jämfört med idag.

Utomhustid ersätts av skärmar

Anledningarna till den dystra framtidsprognosen är dock inte enbart mängden tid framför mobilen och andra skärmar i sig.

Snarare handlar det om att barn spenderar allt mindre tid utomhus – och att sådana aktiviteter allt mer ersätts av framför allt skärmar.

Men till och med att aktivera sig med papper och penna kan under en längre tid orsaka påfrestningar för ögonen, framhålls i studien.

Störst oro för barn

Det är därför i synnerhet kring barn som den främsta oron nu ligger.

– Under de senaste 60 åren har fall av närsynthet fördubblats hos barn i åldrarna 10-16 år, säger James Morgan, talesperson för optikerjätten David Clulow, till brittiska The Sun.

Förutom arvsfaktorn pekar han specifikt på att bristande tid utomhus och för mycket fokus på objekt nära ögonen ligger bakom utvecklingen.

Ögonen behöver solljus

Synexperten fortsätter:

– Vi vet att solljus stimulerar produktionen av vitamin D och dopamin, vilket vissa studier visar är kopplat till en sund ögonutveckling. Därför är det viktigt att uppmuntra barn att vara ute så mycket som möjligt.

Allt mer beroende barn

Varningarna uppmärksammas efter att Vision Direct tagit fram en studie där 2 000 föräldrar till barn i åldern 4-18 år deltog.

83 procent visade sig använda skärmar mer nu än någonsin, ofta mer än fem timmar om dagen.

Det framgår även att 93 procent av föräldrarna medgett att barnen vant sig vid mer skärmtid under pandemin, och att drygt 40 procent kämpar varje dag med att få sina barn att göra andra saker.

Vant sig under pandemin

En annan studie, som innefattade 120 000 barn i åldrarna 6-13 år i Kina, föreslår att samhällets nedstängningar under pandemin verkar ha en direkt koppling till en betydande förändring av mängden individer som kommer att lida av närsynthet, skriver The Sun.

– Trots att barnen är tillbaka i sina klassrum har de blivit mer vana vid att spendera sin tid på spelkonsoler, appar på sina telefoner och titta på tv, säger optikern Benjamin Dumaine, som talar på uppdrag av Vision Direct.

LÄS MER: Expert varnar mobilanvändare: "Märks när man blir äldre"

LÄS MER: Ny forskning: Skakande upptäckt gällande barn och skärmtid

LÄS MER: Forskare larmar: Skärmanvändande försämrar barns lärande

Foto: J. Ueberberg

Text: Redaktionen