FORSKARE LARMAR: Skärmanvändande försämrar barns lärande

2022 06 12

Små barns användande av skärmar har flera negativa effekter på barnen.

Det framhåller tio professorer, överläkare och andra experter som varnar för den utbredda skärmanvändningen i Sverige i form av läsplattor, iPad, mobiltelefoner, datorer, TV och andra sorters skärmar.

Ska inte använda skärmar alls

De tio forskarna framhåller att Världshälsoorganisationens (WHO) rekommenderar att barn under två år inte ska använda skärmar alls.

– Folkhälsomyndighetens talesperson förklarar för SVT Nyheter att man i Sverige valt att inte ge några rekommendationer om att begränsa användandet av digitala medier utan nöjer sig med att ge råd om att minska stillasittandet.

– Vi anser att detta är otillräckligt och redogör härmed för forskningsfynd som borde leda till mer specifika skärm­rekommendationer gällande yngre barn, framhåller de tio experterna i DN.

Påverkar utvecklingen

– Hjärnan är relativt omogen hos det nyfödda barnet. Under de första två levnadsåren utvecklas hjärnans grundläggande funktioner för till exempel syn, hörsel, språkinlärning och sociala relationer.

– Den här tiden beskrivs i neurovetenskaplig forskning som en känslig period, då tillräckligt mycket av rätt sorts stimulans behövs i rätt tid för att hjärnan ska utvecklas optimalt.

Skärmtid försvårar lärandet

– Tre timmars exponering för digitala medier per dag har alltså en större påverkan under den här perioden än motsvarande tid senare i livet. Den här perioden är så pass viktig att man bör säkerställa att sådant som görs regelbundet är bevisat riskfritt.

Forskarna framhåller även att skärmtid försvårar lärandet.

– Människan lär sig bäst genom att observera andra människor, vilket är extra påtagligt i början av livet. När vi interagerar med andra människor aktiveras speglande egenskaper hos nervceller som stärker lärandet och som blir nedsatta  när vi får stimulans via en skärm.

Bättre härma riktig person

– Att ofta ha tv:n påslagen i bakgrunden är kopplat till sämre språkutveckling.

Forskarna framhåller att det är stor skillnad om man lär sig genom att härma en riktig person eller en filmad person.

– Barn vid ett års ålder har stora svårigheter att översätta vad de ser på skärm till lärdomar jämfört med mänsklig interaktion. Vid två års ålder uppfattar de via skärm hälften så mycket och minns det hälften så länge som när de fått interagera med en vuxen.

– Detta kallas för överförings­tröghet och är väletablerad kunskap.

Sverige unikt i världen

Forskarna kritiserar svenska myndigheters inställning till barn och skärmanvändning.

– Vi är därför mycket förvånade över att den nya svenska läroplanen som enda i världen, fastslår att förskolebarn måste arbeta med digitala verktyg – ett beslut som tagits utan medicinsk konsultation, evidens för vare sig negativa eller positiva effekter, eller ens en konsekvensanalys.

Försämrar språkutvecklingen

Forskarna framhäver att alltmer forskning pekar på att tidigt användande av digitala medier har risker för sämre hälsa och hämmad utveckling av hjärnan.

– Den tydligaste kopplingen man funnit är den mellan hög användning av digitala medier och sämre språkutveckling. Ju senare skärmdebut och ju mindre tid ägnad åt digitala medier, desto bättre språkutveckling.

Föräldrars mobilanvändning

De tio forskarna är hemmahörande vid Karolinska institutet, Linköpings universitet, Uppsala universitet, Lunds universitet och Karolinska universitetssjukhuset och de betonar även att föräldrars användning av mobiler förhindrar den sociala kontakten med barnet vilket skapar en spiral av mer negativa beteenden för att påkalla uppmärksamhet hos barnen.

Hög tid att agera nu

De efterlyser nu rekommendationer till allmänheten och vill att Folkhälsomyndigheten, Skolverket, föräldrar och andra berörda aktörer uppmärksammar läget.

– Detta är ett första viktigt steg för att få till en beteendeförändring gällande användandet av digitala medier och därmed minska riskerna för en ogynnsam utveckling av barns hälsa. Det är hög tid att agera nu, anser de. 

Läs hela deras text här.

Foto: J Vanoogteghem

Text: Redaktionen


USA-allierad blixtagerar – efter Trumps stora lögn

2025 03 05

– Sydkoreas genomsnittliga tullar är fyra gånger högre än våra. Tänk på det. Och samtidigt ger vi så mycket militär hjälp och bidrar på andra sätt till Sydkorea.

Orden kommer från USA:s president Donald Trump.

I sitt tal till kongressen hävdade den amerikanske presidenten att Sydkoreas tullar är fyra gånger högre än USA:s tullar.

Nu reagerar Sydkoreas handelsdepartement på uttalandet. De menar att Trumps påstående är fullständigt felaktigt.

Enligt departementet är Sydkoreas tullar på amerikansk import nästan 0 procent. Detta eftersom Sydkorea och USA har ingått ett frihandelsavtal.

Ett avtal som Donald Trump verkar ha missat.

Nu agerar Sydkorea för att reda ut ”missförståndet”.

– För att lösa missförståndet kommer vi att förklara att det nästan inte finns några tullar på de amerikanska produkterna. Detta kommer göras via ambassaden och olika arbetskanaler som vi nyligen upprättat, framhåller handelsdepartementet i ett uttalande.

Vidare meddelar departementet att Sydkoreas handelsminister kommer ta upp frågan under ett planerat besök i USA.

0,79 procent

Sydkoreas tullar på amerikansk import uppgick till cirka 0,79 procent under 2024.

Det rapporterar Reuters med hänvisning till det bilaterala frihandelsavtalet mellan de två nationerna.

LÄS MER HÄR: Kaos när Trump talar – nytt besked om Grönland

Viktig allierad

USA är en viktig allierad till Sydkorea.

Ländernas militära samarbete har fördjupats i takt med att hotbilden från Nordkorea och Kina blivit alltmer påtaglig.

USA och Sydkorea har bland annat gett besked om att intensifiera sina gemensamma militärövningar. I augusti 2022 inledde länderna den största militärövningen på flera år.

Sydkorea lägger också stora resurser på att rusta upp försvaret.

Mellan 2022 och 2027 ska landet satsa cirka 330 biljoner won på försvaret. Det motsvarar drygt 2 800 miljarder svenska kronor.

– Vi måste straffa och markera mot varenda provokation från Nordkorea, sade Sydkoreas dåvarande president Yoon Suk-yeol när den enorma satsningen presenterades.  

Foto:

Text: Redaktionen


Nobbar kunder över 60 år – svensk bank i blåsväder

2025 03 05

En av utmanarna till Sveriges storbanker har hamnat i blåsväder.

Efter att räntan höjdes gång efter annan under 2022 och 2023 började säkerligen en hel del bolånekunder snegla på alternativ till de klassiska storbankerna.

Flera vände troligen blicken mot uppstickaren Skandiabanken, ett kundägt bolag som börjat ta upp kampen med Swedbank, SEB, Handelsbanken, Nordea och SBAB om kunderna.

Men nu har utmanaren blivit föremål för kritik.

Skälet är att banken visar sig ha en särskild gräns för personer över 60 år. Från den åldern kan en kund bli nekad ett lånelöfte – enbart på grund av just åldern.

Det hävdar Svenska Dagbladet.

Inkomsten sänks med 40 procent

Tidningen har tagit del av ett fall med en 62-åring som ansökte om bolånelöfte i flera banker, och fick ja. 

Från Skandiabanken, där mannen tidigare varit kund, blev det dock nej.

När han frågade bankens kundtjänst om anledningen blev svaret att kreditsystemet enbart räknar 60 procent av den angivna inkomsten från det att kunden fyllt 60 – vilket innebar ett underskott i kalkylen.

Med andra ord får en 60-plussare som söker bolån hos Skandiabanken automatiskt sin inkomst sänkt med 40 procent i samband med en första förfrågan.

Bankerna: finns inga fasta gränser

Åldersfaktorn gäller dock inte nödvändigtvis enbart Skandiabanken. SBAB gör exempelvis schablonberäkningar kopplat till ålder för den som ansöker om lånelöfte digitalt.

Det innebär att banken, när kunden närmar sig eller har passerat 60 år, kan räkna utifrån din pension istället för inkomsten vid tillfället för kreditprövningen.

Men när den oberoende stiftelsen Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå ställt frågan till bankerna när det sker har konkreta svar uteblivit.

När vi har frågat några hur de gör har de svarat att det inte finns några fasta åldersgränser, sade Eva Lindström, jurist på Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå, till tidningen Kollega för två år sedan.

Svarar: "Beklagar formuleringen"

Enligt Skandiabanken är ålder officiellt ingen faktor som avgör om ett bolån godkänns eller inte. 

– Vi gör alltid en individuell kreditbedömning och där tar vi aldrig hänsyn till ålder, säger Jonatan Ohlin, talesperson för Skandias presstjänst, till SvD.

Han menar att den utpekade åldersgränsen handlar om en initial kreditbedömning för att preliminärt bedöma kundens återbetalningsförmåga – inte den formella kreditbedömningen som i slutändan ger ja eller nej till bolån.

– Med den formuleringen som kunden har fått i kontakten med oss, så får man intrycket av att det här har någonting med ålder att göra och det är en formulering som jag verkligen beklagar.

Arkivfoto: B. Macdonald

Text: Redaktionen