NY FORSKNING: Skakande upptäckt gällande barn och skärmtid

2023 03 20

Alldeles för mycket skärmtid kan leda till suicidalt beteende hos barn.

Det menar amerikanska forskare som analyserat data från en långtidsstudie av hjärnans utveckling, rapporterar The Sun.

Varje extra timme som 9-11-åringar spenderade framför en skärm var kopplad till nio procents högre risk för självmordsbeteende två år senare, är en av de nya slutsatserna som studien drar.

Uppmanar föräldrar

Enligt Jason Nagata, en av författarna till studien, ersätter ofta skärmar sådant som socialisering, aktivitet och sömn.

– Användning av skärm kan leda till social isolering, nätmobbning och sömnstörningar, vilket kan förvärra mental hälsa, säger han.

Forskaren menar också att ett stort ansvar vilar på vårdnadshavarna för att begränsa skärmtiden till lämpliga nivåer.

– Föräldrarna bör regelbundet prata med sina barn om skärmanvändning och idealiskt skärmbeteende.

Följer andra studiers spår

Liknande resultat har funnits i andra studier. Det som är nytt med den aktuella studien är dock att man har kunnat göra en uppskattning av hur mycket risken för suicidalt beteende ökar för varje pålagd timme vid en skärm.

Redan 2018 kunde dock San Diego University presentera forskning som tydde på resultat i samma riktning.

– En timme, kanske två timmar om dagen ökar inte risken så mycket, sade psykologen Jean Twenge, som ledde studien i San Diego, till nättidningen Kqed 2018.

– Men när du kommer upp i tre timmar – och särskilt fyra och sedan fem timmar och längre – det är där det finns mycket större risk för självmordsförsök, när du tänker på självmord och allvarlig depression.

Vill ändra rekommendation i Sverige

Nyligen föreslog Barnläkarföreningen här i Sverige att det borde införas hårdare rekommendationer för de minsta barnens skärmanvändning.

Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar i sina senaste riktlinjer att barn under 2 år inte bör ha någon skärmtid alls. Barn mellan 2-3 år rekommenderas max 1 timmes skärmtid om dagen.

Rekommendationer som Sverige inte följer.

Helt fel enligt Barnläkarföreningen.

– Det handlar om kritiska fönster för hjärnans utveckling under de två första åren. Missar man det tar det mycket mera tid att ta igen, om det ens går, säger Ulrika Ådén, ordförande i svenska Barnläkarföreningen, till TV4 Nyheterna.

Foto: N. Huenerfuerst

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen