Expert varnar mobilanvändare: ”Märks när man blir äldre”

2023 02 27

När mobilen varnar för hög volym måste du ta varningen på allvar.

Det menar Zebastian Alsbjer-Aronson, audionom på hörselkliniken Eartech, som flaggar för att användare annars riskerar permanenta skador på hörseln, rapporterar SVT.

– Det kanske inte märks av nu men det kommer när man blir äldre. Jag brukar jämföra det med en förslitningsskada som sakta försämrar hörseln, säger han.

Telefonen varnar

När Iphone upplever att du har överskridit den rekommenderade volymen i dina hörlurar brukar följande varning dyka upp på displayen.

– Volymen bör sänkas – baserat på din användning av hörlurar de senaste sju dagarna har du överskridit den rekommenderade gränsen för ljudexponering.

Ignorera inte varningen

Och varningen bör inte ignoreras.

Ett internationellt forskarteam på South Carolinas universitet i USA har tidigare studerat 19 000 unga människors musikvanor.

Slutsatsen var att minst en miljard människor mellan 12-34 år i hela världen riskerar hörselnedsättning längre fram i livet, rapporterade The Guardian i höstas.

Bland annat på grund av buller och hörlursanvändning – någonting som kallas för “osäkert lyssnande”.

– Återkommande eller till och med enstaka fall av osäkert lyssnande kan orsaka fysiologiska skador på hörselsystemet och uppträda som övergående eller permanent tinnitus och förändringar i hörseln, säger en av forskarna.

"Lång tid av exponering"

Efter att studien lagts fram underströk forskarna ett “akut behov” av en policy som ska säkra hälsosamma lyssningsvanor i hela världen.

De får nu medhåll av Zebastian Alsbjer-Aronson.

– Hörlurarna har ju lett till att vi kan lyssna på sådant vi gillar mycket oftare, på väg till jobbet, på promenaden och hemma i soffan. Det blir en mycket längre tid som vi exponeras för höga ljudnivåer, säger audionomen till SVT.

Unga särskilt utsatta

Till och med Världshälsoorganisationen, WHO, oroas över utvecklingen.

Enligt organisationen lider mer än 430 miljoner människor i alla åldrar världen över av nedsatt hörsel.

– Unga människor är särskilt utsatta på grund av deras användning av personliga lyssningsapparater som smartphones, hörlurar och öronsnäckor och på grund av att de besöker högljudda musikställen, skriver The Guardian.

Foto: R. Kemy

Text: Redaktionen