EUROPA: Flygbolag stoppar resor – fruktar attacker

2023 02 28

Wizz Air ställer in samtliga flygningar till Moldaviens huvudstad Chisinau.

Anledningen är att man upplever en växande oro över ryska attacker, rapporterar BBC. 

– Efter den senaste utvecklingen i Moldavien och den förhöjda, men inte överhängande, risken i landets luftrum, har Wizz Air tagit det svåra men ansvarsfulla beslutet att ställa in alla flyg till Chisinau från den 14 mars, framhåller flygbolaget i ett uttalande. 

Beslutet beskrivs som både “plötsligt” och “beklagligt” av Moldaviens civila luftfartsmyndighet. 

Rysk missil avfyrades genom Moldavien 

Spänningarna mellan Ryssland och Moldavien har ökat den senaste tiden. I synnerhet efter att en rysk missil den 10 februari avfyrades över moldaviskt luftrum

Den moldaviska regeringen fördömde händelsen i kraftiga ordalag. 

– Moldaviens försvarsminister beskrev missilavskjutningen som en “överträdelse” och kallade upp den ryske ambassadören för en förklaring, rapporterade BBC samma dag som incidenten ägde rum.

Varnat för statskupp 

Ett par dagar senare stängde även Moldavien hela sitt luftrum

– Kära passagerare. Just nu är republiken Moldaviens luftrum stängt. Vi väntar på återupptagandet av flyg, uttryckte flygbolaget Air Moldova på Facebook vid tillfället. 

Den moldaviska presidenten Maia Sandu har även varnat för att Ryssland kan komma att försöka destabilisera landet och i slutändan genomföra en statskupp för att slå omkull regeringen.

– Planerna går ut på att genomföra aktioner med militärt tränade personer som är kamouflerade i civila kläder. De kommer att gå till våldsamma aktioner och attackera statliga byggnader och ta gisslan, sade hon till rumänska Main News tidigare i februari. 

Ersätter med flyg till gränsen 

Istället för att flyga till Moldaviens huvudstad läggs nu flygschemat om och Wizz Air kommer istället att flyga till den östra rumänska staden Iasi, nära den moldaviska gränsen.

Moldaviens civila luftfartsmyndighet uttrycker att man kommer att vidta “alla nödvändiga åtgärder” för att få Wizz Air att återkalla beslutet om att inte flyga till Chisinau.

Man kommer även att göra vad man kan för att locka andra lågprisbolag att flyga till den moldaviska huvudstaden, skriver BBC.

Bröt bojkott av flygningar till Ryssland

Wizz Air är ett ungerskt lågprisflygbolag som främst genomför flygningar i centrala och sydöstra Europa.

Bolaget drabbades hårt av det luftrumsförbud som infördes i Ukraina i samband med kriget för ett år sedan, som planerat drygt sju procent av flygbolagets kapacitet för sommaren till att flyga till och från just Ukraina.

Samma flygbolag fick stor uppmärksamhet i augusti 2022 då dess dotterbolag Wizz Air Abu Dhabi bröt sin bojkott och började erbjuda flygningar till Moskva igen.

Foto: Wizz Air

Text: Redaktionen