EUROPA: Flygbolag stoppar resor – fruktar attacker

2023 02 28

Wizz Air ställer in samtliga flygningar till Moldaviens huvudstad Chisinau.

Anledningen är att man upplever en växande oro över ryska attacker, rapporterar BBC. 

– Efter den senaste utvecklingen i Moldavien och den förhöjda, men inte överhängande, risken i landets luftrum, har Wizz Air tagit det svåra men ansvarsfulla beslutet att ställa in alla flyg till Chisinau från den 14 mars, framhåller flygbolaget i ett uttalande. 

Beslutet beskrivs som både “plötsligt” och “beklagligt” av Moldaviens civila luftfartsmyndighet. 

Rysk missil avfyrades genom Moldavien 

Spänningarna mellan Ryssland och Moldavien har ökat den senaste tiden. I synnerhet efter att en rysk missil den 10 februari avfyrades över moldaviskt luftrum

Den moldaviska regeringen fördömde händelsen i kraftiga ordalag. 

– Moldaviens försvarsminister beskrev missilavskjutningen som en “överträdelse” och kallade upp den ryske ambassadören för en förklaring, rapporterade BBC samma dag som incidenten ägde rum.

Varnat för statskupp 

Ett par dagar senare stängde även Moldavien hela sitt luftrum

– Kära passagerare. Just nu är republiken Moldaviens luftrum stängt. Vi väntar på återupptagandet av flyg, uttryckte flygbolaget Air Moldova på Facebook vid tillfället. 

Den moldaviska presidenten Maia Sandu har även varnat för att Ryssland kan komma att försöka destabilisera landet och i slutändan genomföra en statskupp för att slå omkull regeringen.

– Planerna går ut på att genomföra aktioner med militärt tränade personer som är kamouflerade i civila kläder. De kommer att gå till våldsamma aktioner och attackera statliga byggnader och ta gisslan, sade hon till rumänska Main News tidigare i februari. 

Ersätter med flyg till gränsen 

Istället för att flyga till Moldaviens huvudstad läggs nu flygschemat om och Wizz Air kommer istället att flyga till den östra rumänska staden Iasi, nära den moldaviska gränsen.

Moldaviens civila luftfartsmyndighet uttrycker att man kommer att vidta “alla nödvändiga åtgärder” för att få Wizz Air att återkalla beslutet om att inte flyga till Chisinau.

Man kommer även att göra vad man kan för att locka andra lågprisbolag att flyga till den moldaviska huvudstaden, skriver BBC.

Bröt bojkott av flygningar till Ryssland

Wizz Air är ett ungerskt lågprisflygbolag som främst genomför flygningar i centrala och sydöstra Europa.

Bolaget drabbades hårt av det luftrumsförbud som infördes i Ukraina i samband med kriget för ett år sedan, som planerat drygt sju procent av flygbolagets kapacitet för sommaren till att flyga till och från just Ukraina.

Samma flygbolag fick stor uppmärksamhet i augusti 2022 då dess dotterbolag Wizz Air Abu Dhabi bröt sin bojkott och började erbjuda flygningar till Moskva igen.

Foto: Wizz Air

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Putins plan fungerade inte – ”enorma problem”

2024 05 26

Putin har fått enorma problem sedan hans planer slutat med fiasko.

Den ryske presidenten Vladimir Putin fortsätter att upprätthålla en fasad av framgång och styrka, både inför väst och gentemot den egna befolkningen.

Men bakom kulisserna har han enorma svårigheter.

Det beror bland annat på att flera av de planer och strategier han har haft, har misslyckats kapitalt.

Det gäller inte minst inom ett område, där Putin trodde sig ha ett starkt vapen mot väst.

Skulle användas som vapen mot väst

Det handlar om Rysslands viktiga naturgas, rapporterar Newsweek.

– Putin har enorma problem, enligt tidningen.

Putins plan var att utnyttja Europas energiproblem till sin fördel.

Men det har fungerat väldigt dåligt, och det ryska företaget Gazprom har nu enorma problem.

– Gazprom kan inte hitta nya lönsamma marknader för sin naturgas, rapporterar tidningen.

– Det minskar en värdefull inkomstgenerator för Vladimir Putins krigsmaskin och påverkar hans förmåga att använda energi som ett vapen mot väst, enligt tidningen, som baserar uppgifterna på en analys från tankesmedjan Atlantic Council.

Ville hämnas för sanktioner

Gazprom spelar en otroligt viktig roll för rysk ekonomi, men har tagit stor skada av kriget i Ukraina.

– I mitten av 2022 begränsade Gazprom gasflöden till Europa i vad som sågs som ett drag av Putin för att både få hävstång mot Kievs allierade inför vintersäsongen och hämnas mot västerländska sanktioner och stöd till Ukraina, förklarar tidningen.

– Men EU lyckades hitta alternativa, långsiktiga källor för gasimport och frigöra sig från den mesta ryska gasimporten utan att ens införa sanktioner, även om vissa länder, inklusive Österrike och Ungern, fortfarande är beroende av rysk gas.

”Har mycket gas – kan inte sälja”

Gazprom har gjort enorma förluster under 2023, och enligt energianalytikern Thomas O’Donnell har Putins taktik – att använda sig av gasen för att sätta press på Europa – blivit en stor flopp och medfört ett enormt bakslag för den ryske presidenten.

– Avsikten var att chocka Europa och tvinga dem att underkasta sig ett energikrig för att förhindra att de agerar solidariskt med Ukraina. Men till hans förvåning, hände inte detta, säger han.

– Putin har mycket gas men han kan inte sälja den.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen