JUST NU: Moldavien stänger sitt luftrum

2023 02 14

Moldavien har stängt sitt luftrum.

Det uppger det moldaviska flygbolaget  Air Moldova, rapporterar Reuters.  

– Kära passagerare. Just nu är republiken Moldaviens luftrum stängt. Vi väntar på återupptagandet av flyg, skriver flygbolaget på Facebbok.

Omständigheterna bakom beslutet är oklara.

Frostig relation med Moskva

De senaste dagarna har spänningarna mellan Moldavien och Ryssland eskalerat.

I samband med ett massivt ryskt robotangrepp mot Ukraina korsade två ryska robotar moldaviskt luftrum innan de slog ner i Ukraina.

Moldavien fördömde händelsen i kraftiga ordalag.

Kort därefter avgick den moldaviska regeringen. President Maia Sandu godkände regeringens avgång. 

Anklagar Ryssland

Några dagar efter Rysslands kränkning av moldaviskt luftrum gick president Maia Sandu ut med allvarlig information om en planerad rysk statskupp i Moldavien.

Presidenten varnar för att Moskva planerar att destabilisera Moldavien och knäcka landets demokrati.

– Det kan bekräftas av våra myndigheter, sa hon till rumänska Main News.

Moldaviens president befarar att den ryska planen är att skapa kaos och död i landet för att ge en bild av att statsledningen faller samman.

–  Planerna går ut på att genomföra aktioner med militärt tränade personer som är kamouflerade i civila kläder. De kommer att gå till våldsamma aktioner och attackera statliga byggnader och ta gisslan, framhöll hon för den rumänska nyhetskanalen.

Rysslands intressesfär

Moldavien är ett av Europas fattigaste länder och har till stor del på grund av utbrytarrepubliken Transnistrien inte lyckats bryta sig loss från Moskvas intressesfär.

Transnistrien är en utbrytarstat i östra Moldavien som får ekonomiskt och militärt bistånd från Kreml. Ryska soldater har varit stationerade i regionen sedan början av 1990-talet.

Jakob Hedenskog, analytiker på Utrikespolitiska institutet, beskriver Transnistrien som en ”krutdunk”.

– Ryssland kan med enkla medel frammana en kaossituation där de hävdar att det är nödvändigt för dem att ingripa i Transnistrien för att skydda ryska trupper. Samtidigt ser vi tendenser till att ledarskiktet i Transnistrien inte är intresserade av att kriget ska spridas dit, säger han till DN.

Foto: S. Pleshco

Text: Redaktionen