EUROPA: Befarar statskupp och gisslandrama iscensatt av Ryssland

2023 02 13

Den ryska regimen avser att störta en folkvald president i Europa och kasta landet in i kaos.

Landet är Moldavien och informationen lämnas nu av presidenten själv, Maia Sandu, som med sin EU-vänliga linje vann presidentvalet 2020 då hon besegrade den ryssvänliga kandidaten med stor marginal.

Varnad av Zelensky

– De senaste dagarna har diskussioner om vårt lands säkerhet ägt rum på publika platser, säger Maia Sandu som är Moldaviens första kvinnliga president.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky gick nyligen ut och varnade för att den ryska diktaturen planerar att destabilisera Moldavien.

– Det kan bekräftas av våra myndigheter, säger Maia Sandu till rumänska Main News.

Moldaviens regering har en klar bild över hur Rysslands diktator planerar att knäcka Moldaviens statsledning och demokrati.

Tänker ta gisslan

– Planerna går ut på att genomföra aktioner med militärt tränade personer som är kamouflerade i civila kläder, säger president Sandu.

– De kommer att gå till våldsamma aktioner och attackera statliga byggnader och ta gisslan.

Moldaviens president befarar att den ryska planen är att skapa kaos och död i landet för att ge en bild av att statsledningen faller samman.

– Med hjälp av  våldsagerande och maskerade protester av den så kallade oppositionen tänker de tvinga fram ett maktskifte i [huvudstaden] Chisinau, säger Maia Sandu.

Vem, när och hur

Ukrainas president informerade för några dagar sedan Moldaviens president om ny information som inhämtats av Ukrainas underrättelsetjänst. Dokumenten skall enligt Main News klargöra tre saker:

- Vem som planerar att destabilisera Moldavien

- När detta skall ske

- Hur detta skall ske

President Maia Sandu väljer nu att gå ut och berätta vad Ukrainas statsledning har avslöjat.

– Dokumenten som vi fått från våra ukrainska partners klargör en god kännedom om lokalisering och logistiska aspekter hos organisationen med dessa omstörtande planer, framhåller Moldaviens president.

Serber väntas delta

Enligt dokumenten väntas medborgare från fyra länder ta sig in i Moldavien för att genomföra statskuppen:

- Ryssland

- Belarus

- Serbien

- Montenegro

I fredags avgick Moldaviens EU-vänliga regeringschef varpå president Sandu utsåg en ny premiärminister.

Text: Redaktionen