UTRIKES: Flygbolag bryter bojkott av Ryssland

2022 08 10

Enligt flygbolaget finns det stor efterfrågan bland resenärer att resa till diktaturen.

Ryssland har isolerats av merparten av omvärlden sedan Vladimir Putins blodiga invasion av Ukraina i slutet av februari tidigare i år.

Det har också inneburit att enorma mängder flygbolag ställt in sina flyg till Ryssland på obestämd tid.

Men nu har ett flygbolag ändrat sig – nämligen Wizz Air Abu Dhabi.

Från och med 3 oktober kommer man återigen att kunna flyga direkt från Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten till Moskva, skriver CNN.

“Möter resebehovet”

Wizz Air Abu Dhabi är ett dotterbolag till det snabbt växande flygbolaget Wizz Air, som är stationerade i Ungern.

– Flygbolaget återupptar sin verksamhet till Moskva för att möta resebehovet för passagerare som vill flyga till och från Ryssland från Förenade Arabemiratens huvudstad, säger en talesperson för bolaget i ett uttalande.

Beslutet motiveras också med konkurrensfördelar då andra konkurrenter i Mellanöstern, som Emirates och Etihad, inte slutade flyga till landet efter invasionen.

Gäller enbart dotterbolaget

Flygbolaget förtydligar att det enbart handlar om dotterbolaget i Abu Dhabi.

Wizz Air Hungary (Ungern) och Wizz Air UK (Storbritannien) kommer att hålla kvar vid ståndpunkten att inte erbjuda flygresor till Ryssland.

Experter skeptiska

Men enligt PR-experten Mark Borkowski tar företaget likväl en enorm risk på marknaden då det inte är säkert att passagerarna förstår skillnaden mellan de olika bolagen.

– Jag tror att beslutet kommer att följas med stort intresse. Det kan bli en katastrof – men det största problemet är utmattningen. Specifika kommersiella intressen kommer att råda. Ändå är det ett riskabelt drag som kan förvandlas till ett djupgående PR-självmål, säger han till CNN.

“Passagerare kan undvika dem”

Fler analytiker delar den bilden.

– Jag skulle tro att det skulle finnas andra destinationer som kunde ha valts ut än Ryssland. Jag gillar inte beslutet att flyga till Ryssland och misstänker att det kan finnas några passagerare som som kommer att undvika att flyga med dem på grund av det, säger Alex Paterson, analytiker på Peel Hunt, till Financial Times.

Planerade flyga frekvent till Ukraina

Wizz Air drabbades hårt av det luftrumsförbud som infördes i Ukraina i samband med kriget.

Drygt sju procent av flygbolagets planerade kapacitet för sommaren 2022 var planerad att flyga till och från just Ukraina, skriver FT.

Foto: J. McArthur

Text: Redaktionen