Ica-kunder varnas – produkter med smitta kan ha sålts

2023 03 10

Flera ägg som säljs i Ica-butiker stoppas med omedelbar verkan.

Det meddelar Dava Foods, Skandinaviens största distributör av ägg, i ett pressmeddelande.

Under en intern utredning har man upptäckt att två artiklar är i samma riskzon som de ägg som tidigare varit mycket omtalade i medierna.

Återigen rör det sig om risk för salmonellasmittade ägg.

"Extrem försiktighetsåtgärd"

Dava Foods kallar återkallelsen för en “extrem försiktighetsåtgärd”.

– Trots att äggens hållbarhet snart kommer att löpa ut, görs denna extrema försiktighetsprincip att återkalla denna mycket lilla och begränsade mängd ägg, för att kunna säkerställa livsmedelssäkerheten för våra produkter, skriver företaget.

Två produkter

De aktuella artiklarna säljs i Ica-butiker runt om i hela Sverige. 

Äggvarningen gäller följande två produkter:

- Familjens Val M 24p med bäst före-datum 2023-03-13

- Frukostägg L 12p med bäst före-datum 2023-03-12

Uppmanar att ta bort

Dava Foods är tydliga med att det inte finns någon anledning att chansa när det gäller de potentiellt salmonellasmittade äggen.

– Det är med största sannolikhet ingen fara med dessa ägg, framhåller man och tillägger:

– Vi vill ändå vara på den säkra sidan och uppmana er att ta bort följande artiklar.

Flera liknande larm

Det här är inte första gången ägg återkallas med anledning av risk för salmonella.

Tvärtom har det skett flera gånger tidigare.

I januari kallade Kronägg tillbaka fem olika äggförpackningar som såldes på Ica, Lidl och Mathem.

Dessförinnan hade redan Coop och Axfood återkallat tre olika förpackningar – även det efter ett salmonellalarm.

– Vi ser mycket allvarligt på händelsen och utreder med leverantören hur detta har kunnat ske, sade Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård vid tillfället.

Avlivade 164 000 höns

Så sent som för en och en halv månad konstaterades ett salmonellautbrott i 13 regioner

Hela 48 personer smittades efter att ha ätit ägg från CA Cedergrens höns – som tvingades avliva 164 000 av sina fåglar som en konsekvens.

Folkhälsomyndigheten gick då ut med en uppmaning om att ha koll på vilka ägg man har hemma.

– Troligtvis kan fler sjukdomsfall tillkomma då det återstår att typa salmonella från redan rapporterade salmonellasmittade som uppger att de har ätit maträtter med råa ägg från de återkallade partierna, sade Rikard Dryselius, utredare på myndigheten.

Foto: M. Perraud

Text: Redaktionen


Kraftigt oväder drar in – vädret slår om

2024 09 07

På lördag och söndag blir det vackert och soligt i stora delar av Sverige, men sedan slår vädret om och ett oväder drar in.

De senaste dagarna har vi fått njuta av ovanligt varmt och soligt septemberväder.

På sina håll har det till och med uppmätts värmerekord för månaden.

– Ett mäktigt högtryck med centrum över västra Ryssland sträcker sig in över Skandinavien med soligt och varmt väder, där temperaturen ligger mycket över det normala för årstiden, rapporterar SMHI:s meteorolog Emma Rosengren.

Soligt och varmt i helgen

Det högtrycksbetonade vädret ser ut att stanna över helgen och bjuda på sol och värme.

– Huvudsakligen i Götaland kan det bli maxtemperaturer över 25 grader, enligt meteorologen.

I princip hela Sverige ser dock ut att få soligt väder och temperaturer över 20 grader under helgen – men sedan kommer vändningen.

Vädret slår om rejält

Redan på måndagen ser vädret ut att försämras.

Måndagen kan förvisso bli relativt varm och på sina håll solig, även om framför allt västra Sverige kan drabbas av en del regn redan då.

På tisdagen ser det ut att bli riktigt oväder.

Stora delar av Sverige drabbas av regn, bara östkusten ser ut att klara sig undan.

Temperaturen sjunker också under 20 grader i stora delar av landet.

– Lågtryck med svalare luft och nederbörd närmar sig västerifrån. Skurar och regn kan därför inte uteslutas, särskilt inte i de västra delarna av landet, enligt SMHI:s meteorolog.

Kan bli stora regnmängder

På onsdag kan det bli lite soligare igen, men temperaturen blir fortsatt ganska sval och mer normal för årstiden jämfört med de senaste dagarna.

Enligt SMHI:s 10-dygnsprognos ser temperaturen ut att ligga kvar under 20 grader, och vädret ser ut att mestadels bli molnigt.

Det ser med andra ord ut som att hösten gör sitt verkliga intåg under nästa vecka.

Regnet som väntar i början av nästa vecka kan dessutom bli kraftigt på sina håll, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist till Aftonbladet.

Det gäller framför allt Jämtland, Härjedalen och Värmland.

– Det kan bli 30, 40 millimeter på ganska kort tid, så det gäller att hålla sig uppdaterad. Det är svårbedömt var det kommer att hamna, säger han till tidningen.

Text: Redaktionen


Livsmedelsverket går ut med grönsaksvarning

2024 09 06

Allt fler svenskar odlar sina egna grönsaker i trädgården.

Tidigare har en undersökning av Plantagen visat att minst var tredje svensk överväger att odla sina egna grönsaker och kryddor.

Under pandemin sköt intresset i höjden, och det har knappast avtagit.

Enligt Livsmedelsverket håller trenden i sig och det är många som just nu dignar såväl trädgårdar som odlingslotter av grönsaker, frukt och bär.

Men nu varnar myndigheten för att odlare riskerar drabbas av den allvarliga sjukdomen botulism om man inte är försiktig.

"Starkaste giftet man känner till"

Sjukdomen, som kan vara livshotande, orsakas av ett bakteriegift som är “ett av de starkaste man känner till”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Giftet blockerar nervimpulserna och kan bland annat orsaka förlamningar i andningsmuskulaturen.

Nu förnyar Livsmedelsverket sina rekommendationer om hur man ska lägga in sina grönsaker för att undvika att bakterien Clostridium boulinium ska kunna föröka sig i inläggningen.

Bakterien kan ge upphov till sjukdomen botulism, som är väldigt ovanlig, men kan vara mycket allvarlig för den som drabbas, understryker myndigheten.

Följande gäller nu

Enligt Livsmedelsverket gäller nu följande för den som gör egna inläggningar.

Den som sysslar med ättiksinläggningar ska använda ett beprövat recept med rätt andel ättika, socker och vatten.

Inläggningar i olja är dock mer komplicerat. Det är mycket viktigt att dessa förvaras i kylskåp och äts inom några dagar om de inte har upphettats. Och även om så görs ska de kylförvaras.

För att få en inläggning som håller mer än några dagar måste du hetta ta upp grönsakerna ordentligt innan du lägger in dem i oljan. 100 grader i minst 15 minuter behövs för att förstöra den variant av Clostridium botulinum som annars kunna föröka sig även i kylen, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket.

– Det finns ännu en variant av bakterien som inte förstörs vid upphettningen, men den kan inte försöka sig i kyla. Det är därför viktigt att alltid ha sina oljeinläggningar i kylskåp.

Använd tryckkokare

Har man följt ovanstående råd kan oljeinlagda grönsaker ätas så länge de ser fräscha ut.

Myndigheten understryker också att vid hemkonservering bör man använda en tryckkokare specifikt avsedd för konservering.

– Då kan man nå så höga temperaturer att även den mer värmetåliga varianten av Clostridium botulimun förstörs, förklarar Livsmedelsverket.

Fakta: Bakterien Clostridium

  • En jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svamp
  • Förökar sig när det inte finns syre och kan då producera botulinumtoxin, som är det mest kraftfulla naturliga gift som man känner till.
  • Finns över hela världen men är sällsynt i Sverige
  • Risken kan öka om hemkonservering fortsätter att bli vanligare i Sverige
  • Symtomen inkluderar bland annat kräkningar, yrsel, trötthet, talsvårigheter, dubbelseende och andningsförlamning

Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten

Foto: J. Gorecki

Text: Redaktionen