SVERIGE: Fler ägg återkallas – risk för salmonella

2023 01 04

Axfood följer Coop och återkallar äggförpackningar.

Vid en rutinkontroll har leverantören av äggen upptäckt salmonella i stallmiljön i ett av de stall där äggen har värpt, uppger företaget i ett pressmeddelande.

Återkallelsen gäller specifik Garant ägg, frigående inomhus XL, 6-pack, med bäst före datum 2023-01-26. 

– Den återkallade produkten har i begränsad omfattning sålts i flera av Axfoods butiker och är nu stoppad. Varorna kan innebära en hälsofara, men vid upphettning till 70 grader dör salmonellabakterien, framhåller företaget.

I Axfood-familjen ingår bland annat Willys, Hemköp, Snabbgross och Matöppet.

”Mycket allvarligt”

– Vi ser mycket allvarligt på händelsen och utreder med leverantören hur detta har kunnat ske, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård.

Vidare beklagar företaget det inträffade och uppmanar alla konsumenter som köpt den aktuella varan att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

En dag efter Coop

Axfoods besked kommer en dag efter att Coop återkallat flera äggförpackning.

Även då var skälet ett salmonellalarm.

Coop har återkallat följande produkter:

- Coop Ägg Frigående inomhus, 12-pack, storlek ML, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27, 2023-01-28.

- Coop Ägg Frigående inomhus, 24-pack, storlek M, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27, 2023-01-28.

- Xtra Ägg Frigående inomhus, 15-pack, storlek S, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27, 2023-01-28.

–  Anledningen till återkallelsen är att varorna kan innehålla salmonella. Leverantören av äggen har vid en rutinkontroll upptäckt salmonella i ett av de stall där äggen har värpts, skriver matkedjan i ett pressmeddelande.

Kunder som har köpt någon av produkterna ovan med aktuellt bäst före-datum uppmanas lämna tillbaka produkten i Coops butiker och få pengarna tillbaka.

– Coop tar händelsen på mycket stort allvar och utreder med leverantören hur detta har kunnat ske. Varorna kan innebära en hälsofara men vid upphettning till 70 grader dör salmonellabakterien, framhåller affären.

Fakta salmonella

- Zoonotiska salmonellabakterier (inte S. Typhi och S. Paratyphi, som bara finns hos människan) är i stora delar av världen vanliga hos många olika djurslag, till exempel nötkreatur, grisar, hönsfåglar, vilda fåglar och sällskapsdjur som hund, katt, orm och sköldpadda. Det finns över 2 000 olika typer av salmonella, varav ett 20-tal är relativt vanliga i Sverige.

- Vanligen ses ett akut insjuknande med buksmärtor, feber, diarréer och ibland kräkningar. Komplikationer med ledinflammation kan även uppträda.

- Den vanligaste orsaken till salmonellautbrott är kontaminerade livsmedel. Bakterierna kan växa till i flertalet livsmedel. Det krävs ofta en hög infektionsdos (cirka 100 000 bakterier) för att sjukdomssymtom ska uppstå, vilket oftast förutsätter att bakterien har förökats i livsmedlet. 

- Det största svenska utbrottet på senare år inträffade 2007 med 179 fall av S. Java från olika delar av landet. Den epidemiologiska utredningen pekade på importerad babyspenat som orsak till utbrottet, något som aldrig kunde bekräftas mikrobiologiskt. 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: Svenska Ägg

Text: Redaktionen


Förbjuden dryck kan göra comeback på Systembolaget

2024 04 09

För lite mer än två år sedan startade produktionen av ett nytt vin i Småland.

I somras fattade dessutom Systembolaget beslut om att ta in den nya varan till sitt sortiment.

Men det dröjde inte länge innan vinprodukten förbjöds efter att Livsmedelsverket satt stopp för drycken.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, sade den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till SVT i november.

Gick emot EU

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Men att kalla det vin är inte okej enligt EU, eftersom druvorna kommer utanför unionen. Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som EU godkänner.

Livsmedelsverket gjorde dock en annan bedömning.

Myndigheten stoppade även dessa namn – och Shahram Soltani förbjöds därmed att göra andra drycker på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

Ny vändning

Nu, flera månader efter Livsmedelsverket stoppade Shahram Soltanis produktion, har tvisten fått en ny vändning.

Tillverkaren har tagit hjälp av Centrum för rättvisa, en ideell juridisk stiftelse med uppdrag att värna individens fri- och rättigheter, som nu driver processen mot Livsmedelsverket.

Och då har förhoppningarna ökat om att smålänningens dryck ska komma tillbaka till Systembolaget.

– Livsmedelsverkets förbud är fel och saknar stöd i EU-rätten. Som Systembolagets jurister tidigare kommit fram till finns det inga hinder mot att Shahram Soltani tillverkar och säljer sina produkter i Sverige – så länge han är tydlig med att det inte är fråga om europeiskt vin, säger juristen Fredrik Thorslund från Centrum för rättvisa.

Öppnar för comeback

Förbudet har nu överklagats till Förvaltningsrätten i Uppsala.

Stiftelsen har begärt att domstolen omedelbart stoppar förbudet i väntan på slutlig prövning, vilket kallas för inhibition.

Och domstolen sade ja. Den 12 mars beslöt domstolen att begäran beviljas med anledning av att man anser att det är “ovisst” om Livsmedelsverket förbud håller vid en slutlig prövning.

Därmed kan Sharam Soltani återuppta sin verksamhet och sälja sina produkter – tills vidare.

– Det är en viktig delseger för Shahram Soltani. Nu hoppas vi att domstolen går vidare och beslutar att upphäva beslutet för gott. Till skillnad från i Iran är hans drycker tillåtna i Sverige, säger Fredrik Thorslund.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


Nya villkor drabbar många bilägare – kan få körförbud 2025

2024 04 09

Flera bilägare riskerar att få körförbud på bilen från och med nästa år.

Den omständigheten varnar nu Riksförbundet M Sverige för.

Anledningen är att säkerhetssystemet i många bilar kan fallera på grund av de nya villkoren som börjar gälla 2025 då 2G- och 3G-nätet släcks ned.

– Bilen kan beläggas med körförbud, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

Obligatoriskt säkerhetssystem

Organisationen understryker att det är många bilägare som riskerar att påverkas av övergången till 4G.

Förutom att komfortfunktioner som fjärrstyrd parkeringsvärmare kan även bilens eCall-knapp för nödanrop sluta fungera.

Och det säkerhetssystemet är sedan 31 mars 2018 obligatoriskt för nya bilar om bilen ska gå igenom kontrollbesiktningen.

– Fungerar inte eCall underkänns fordonet med anmärkning utan krav på efterkontroll, varpå bilägaren har eget ansvar att snarast åtgärda bristen. Är felet kvar vid nästkommande besiktning kan det tillkomma krav på efterkontroll. Går felet inte att rätta till beläggs bilen med körförbud och får inte framföras på väg, säger Carl-Erik Stjernvall i ett pressmeddelande.

Flera saknar helt tekniken

Sedan kravet på SOS-funktionen infördes har det sålts 1,6 miljoner personbilar i Sverige, men även äldre bilar kan påverkas.

Exakt hur många fordon som kan drabbas av störningar är dock inte klarlagt och kan skilja sig åt beroende på bilmärke och modell. 

En del modeller går automatiskt över till 4G och vissa är inte ens kompatibla med det äldre nätet – men flera saknar helt teknik för att kommunicera över 4G.

I den sistnämnda gruppen finns bilmärken som säger sig jobba på en teknisk lösning, medan andra uppger att ingen uppgradering alls kommer att ske.

– Det är viktigt att enskilda bilägare inte kommer i kläm. Transportstyrelsen måste kräva av biltillverkarna att bilarna uppfyller gällande trafiksäkerhetskrav, nollvisionen medger inget annat, säger Carl-Erik Stjernvall.

Släcker ned tidigare än EU

Enligt M Sverige pågår ett EU-gemensamt arbete för att se över reglerna och hanteringen av SOS-funktionen eCall.

Men det kommer ändå innebära krångel för svenska bilägare, uppger samma förbund.

Detta eftersom Sverige stänger 2G- och 3G nätet fyra år tidigare än övriga EU.

Förbundet uppmanar nu ägare att ta kontakt med sin biltillverkare för att kontrollera om man påverkas.

– Det beror på utrustningen i bilen, vilka funktioner den har som att exempelvis låsa eller låsa upp via en app eller hur systemet för eCall var utformat då bilen tillverkades.

LÄS MER: Tele2 förvarnar – flera mobiler kommer sluta fungera

Foto: K. Hörnfeldt

Text: Redaktionen