SVERIGE: Fler ägg återkallas – risk för salmonella

2023 01 04

Axfood följer Coop och återkallar äggförpackningar.

Vid en rutinkontroll har leverantören av äggen upptäckt salmonella i stallmiljön i ett av de stall där äggen har värpt, uppger företaget i ett pressmeddelande.

Återkallelsen gäller specifik Garant ägg, frigående inomhus XL, 6-pack, med bäst före datum 2023-01-26. 

– Den återkallade produkten har i begränsad omfattning sålts i flera av Axfoods butiker och är nu stoppad. Varorna kan innebära en hälsofara, men vid upphettning till 70 grader dör salmonellabakterien, framhåller företaget.

I Axfood-familjen ingår bland annat Willys, Hemköp, Snabbgross och Matöppet.

”Mycket allvarligt”

– Vi ser mycket allvarligt på händelsen och utreder med leverantören hur detta har kunnat ske, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård.

Vidare beklagar företaget det inträffade och uppmanar alla konsumenter som köpt den aktuella varan att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

En dag efter Coop

Axfoods besked kommer en dag efter att Coop återkallat flera äggförpackning.

Även då var skälet ett salmonellalarm.

Coop har återkallat följande produkter:

- Coop Ägg Frigående inomhus, 12-pack, storlek ML, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27, 2023-01-28.

- Coop Ägg Frigående inomhus, 24-pack, storlek M, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27, 2023-01-28.

- Xtra Ägg Frigående inomhus, 15-pack, storlek S, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27, 2023-01-28.

–  Anledningen till återkallelsen är att varorna kan innehålla salmonella. Leverantören av äggen har vid en rutinkontroll upptäckt salmonella i ett av de stall där äggen har värpts, skriver matkedjan i ett pressmeddelande.

Kunder som har köpt någon av produkterna ovan med aktuellt bäst före-datum uppmanas lämna tillbaka produkten i Coops butiker och få pengarna tillbaka.

– Coop tar händelsen på mycket stort allvar och utreder med leverantören hur detta har kunnat ske. Varorna kan innebära en hälsofara men vid upphettning till 70 grader dör salmonellabakterien, framhåller affären.

Fakta salmonella

- Zoonotiska salmonellabakterier (inte S. Typhi och S. Paratyphi, som bara finns hos människan) är i stora delar av världen vanliga hos många olika djurslag, till exempel nötkreatur, grisar, hönsfåglar, vilda fåglar och sällskapsdjur som hund, katt, orm och sköldpadda. Det finns över 2 000 olika typer av salmonella, varav ett 20-tal är relativt vanliga i Sverige.

- Vanligen ses ett akut insjuknande med buksmärtor, feber, diarréer och ibland kräkningar. Komplikationer med ledinflammation kan även uppträda.

- Den vanligaste orsaken till salmonellautbrott är kontaminerade livsmedel. Bakterierna kan växa till i flertalet livsmedel. Det krävs ofta en hög infektionsdos (cirka 100 000 bakterier) för att sjukdomssymtom ska uppstå, vilket oftast förutsätter att bakterien har förökats i livsmedlet. 

- Det största svenska utbrottet på senare år inträffade 2007 med 179 fall av S. Java från olika delar av landet. Den epidemiologiska utredningen pekade på importerad babyspenat som orsak till utbrottet, något som aldrig kunde bekräftas mikrobiologiskt. 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: Svenska Ägg

Text: Redaktionen