VARNINGEN: Våldsamma upplopp på gång i Ryssland

2023 05 24

Rysslands elit varnas för att en konfrontation med våldsamma upplopp närmar sig.

En revolution kommer att bli verklighet om inte Putinregimen steppar upp och “brukar allvar” i Ukraina, rapporterar internationella medier som Reuters och Sky News.

Varningen kommer från Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin, som leder de legosoldater som slåss för Rysslands sida i kriget.

– Vi är ett i sådant tillstånd att vi för h-lvete kan förlora Ryssland – det är huvudproblemet. Vi måste införa krigslagar, framhåller Prigozjin via Telegram.

Förutspår kaos

Wagnerledaren utvecklar sin varning och menar att “eliten” i Ryssland skyddar sina egna barn från att slåss i kriget.

Samtidigt dör vanliga ryssars söner vid fronten – någonting som Prigozjin hävdar snart kommer att utlösa kaos hemma i Ryssland.

– Om vanliga ryssar fortsätter att få tillbaka sina barn i kistor medan elitens barn solar sig utomlands kommer Ryssland att konfronteras med turbulens likt 1917 års revolution, uttrycker Wagnerledaren enligt Sky News.

Kärleksförklaring till Putin

Vidare säger den ryska truppchefen att hans politiska syn domineras av kärlek till fosterlandet och att tjäna diktatorn Vladimir Putin.

En anmärkningsvärd kärleksförklaring efter att Prigozjin noterats för mycket uppmärksammade raseriutbrott mot den ryska ledningen.

– Vad ska vi göra om det visar sig att “farfar” är en total skitstövel? sade han till exempel tidigare i maj.

Ett utspel som har bedömts vara riktat mot Putin själv.

"Allvarlig störning"

Prigozjins återkommande raseriutbrott har även pekats ut som en “allvarlig störning” för Putinregimen.

– Kreml-källorna tror att Prigozjins eskalerande beteende sannolikt är en följd av hans oförmåga att hålla en ospecificerad deadline för att ta över Bachmut, uppgav tankesmedjan Institute for the Study of War tidigare i maj.

Förbereder på "mödosamt krig"

Jevgenij Prigozjin uttrycker även att han tror att Ukraina kommer att försöka omringa den hårt drabbade staden Bachmut och därifrån ta sikte på Krym, som Ryssland olagligt annekterade redan 2014.

– Mest troligt av allt kommer detta scenario inte vara bra för Ryssland så vi måste förbereda oss för ett mödosamt krig, säger Wagnerledaren.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen