UPPGIFTER: Putinregimen drabbad av ”allvarlig störning”

2023 05 15

Vladimir Putin uppges ha fått ett seriöst problem på halsen.

Det utbrott som Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin fick på diktatorn tidigare i veckan tycks påverka den ryska regimen värre än vad som först framgått.

Putin och diktatorns närmaste män uppges nämligen vara “allvarligt störda” av de återkommande raserianfallen från den ökända ledaren, rapporterar Sky News med hänvisning till tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW.

Vill ha personlig seger

Det värsta hotet är Prigozjins ultimatum till det ryska försvarsministeriet från förra veckan om att att han skulle avlägsna sina trupper från Bachmut om Kreml inte försåg hans soldater med mer ammunition.

Uppgifterna ska komma direkt från två källor inom Putinregimen som läckt informationen till rysk oppositionsmedia.

– Wagnergrundaren är fast inställd på att hävda en personlig seger i att ha utövat inflytande över det ryska försvarsdepartementet, framhåller ISW.

En "skitstövel"

Särskilt oroade uppges Kreml vara över det unika utspelet häromdagen då Prigozjin i ett uttalande kallade “farfar” för en “skitstövel”.

Ett uttalande som bedöms anspela på Putin själv.

– Kreml-källorna tror att Prigozjins eskalerande beteende sannolikt är en följd av hans oförmåga att hålla en ospecificerad deadline för att ta över Bachmut, rapporterar ISW enligt Sky News.

Att ledaren för Wagnergruppen skyller på Putinregimen ses som ett försök att undgå ansvaret att misslyckas med att leverera det “personliga löftet” om att ockupera Bachmut.

Wagnerledaren: Ryska soldater "flyr"

I onsdags hävdade Ukraina att ryska styrkor backar från just Bachmut.

Det ryska försvaret har även erkänt att man dragit sig tillbaka från områden norr om samma stad.

Enligt Prigojzjin handlar det dock inte om någon omgruppering.

Snarare handlar det om en flykt för livet, påtalar han via sin presstjänst på Telegram.

– Risken, sade han, var att om mer mark gick förlorad skulle ukrainska styrkor gradvis kunna omringa Bachmut, framhåller The Guardian.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen