UPPGIFTER: Zelensky har fått anledning att jubla

2023 05 10

De ryska styrkorna överger den hårt drabbade staden Bachmut.

Ryssland retirerar från staden efter kraftiga ukrainska motattacker, rapporterar flera internationella medier.

Uppgifterna kommer från Ukrainas högsta militära befälhavare Oleksandr Syrskyi.

– I vissa områden av fronten kunde fienden inte motstå anfallet från de ukrainska försvararna och drog sig tillbaka till ett avstånd på upp till två kilometer, framhåller han i ett uttalande på Telegram.

"Köttkvarnen"

Bachmut, som är beläget i östra Ukraina, har sedan i somras varit plågad av hårda strider där båda sidor lidit stora förluster.

Staden har av den anledningen ibland kallats för “köttkvarnen”.

Efter intensiva strider hade Ryssland hoppats ta över staden senast igår – på Segerdagen – för att visa upp för sin befolkning att man lyckats med någonting i sin invasion.

Så blir nu alltså inte fallet, enligt uppgifterna från den ukrainska militären.

– Trots den betydande koncentrationen av trupper och de högljudda uttalandena från ryska krigsförbrytare om deras avsikt att ta Bachmut senast den 9 maj kunde fienden fortfarande inte erövra den ukrainska staden, uttrycker Oleksandr Syrskyi.

"Farfar" är en "skitstövel"

I den ryska reträtten inkluderas även legosoldater i den ökända Wagnergruppen, vars ledare Jengenij Prigozjin idag uppgetts ha satt ned foten ordentligt mot Vladimir Putin.

– Vad ska vi göra om det visar sig att ”farfar” är en total skitstövel, säger han i ett videoklipp.

“Farfar” syftar just på Rysslands diktator, enligt tankesmedjan Institute for the Study of War.

Största framgången på två månader

Totalt uppges ryska trupper ha förlorat ett område på drygt tre kvadratkilometer sydväst om staden, skriver New York Times.

En enorm framgång för Ukraina om det stämmer.

– Om det bekräftas skulle det vara den första betydande vinsten för Ukraina i kampen om Bachmut på två månader, framhåller tidningen.

Inte en del av stora planen

Motattacken mot Bachmut är en del av den motoffensiv Ukraina inledde redan förra veckan, då man direkt lyckades trycka tillbaka ryska ockupanter från flera positioner.

Den beskrivs dock inte som en del av den bredare motoffensiv som Kyiv vid flera tillfällen förberett såväl Ryssland som omvärlden på ska komma inom kort.

– Vi kommer att inleda den när det är rätt tid, när det kommer att vara helt klart. Vi kommer att inleda motoffensiven omedelbart när vår militära och politiska ledning fattar beslutet, sade den ukrainska premiärministern Denys Shymal igår till Sky News.

Ryssland har inte kommenterat uppgifterna om deras soldaters reträtt.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen