UPPGIFTER: Zelensky har fått anledning att jubla

2023 05 10

De ryska styrkorna överger den hårt drabbade staden Bachmut.

Ryssland retirerar från staden efter kraftiga ukrainska motattacker, rapporterar flera internationella medier.

Uppgifterna kommer från Ukrainas högsta militära befälhavare Oleksandr Syrskyi.

– I vissa områden av fronten kunde fienden inte motstå anfallet från de ukrainska försvararna och drog sig tillbaka till ett avstånd på upp till två kilometer, framhåller han i ett uttalande på Telegram.

"Köttkvarnen"

Bachmut, som är beläget i östra Ukraina, har sedan i somras varit plågad av hårda strider där båda sidor lidit stora förluster.

Staden har av den anledningen ibland kallats för “köttkvarnen”.

Efter intensiva strider hade Ryssland hoppats ta över staden senast igår – på Segerdagen – för att visa upp för sin befolkning att man lyckats med någonting i sin invasion.

Så blir nu alltså inte fallet, enligt uppgifterna från den ukrainska militären.

– Trots den betydande koncentrationen av trupper och de högljudda uttalandena från ryska krigsförbrytare om deras avsikt att ta Bachmut senast den 9 maj kunde fienden fortfarande inte erövra den ukrainska staden, uttrycker Oleksandr Syrskyi.

"Farfar" är en "skitstövel"

I den ryska reträtten inkluderas även legosoldater i den ökända Wagnergruppen, vars ledare Jengenij Prigozjin idag uppgetts ha satt ned foten ordentligt mot Vladimir Putin.

– Vad ska vi göra om det visar sig att ”farfar” är en total skitstövel, säger han i ett videoklipp.

“Farfar” syftar just på Rysslands diktator, enligt tankesmedjan Institute for the Study of War.

Största framgången på två månader

Totalt uppges ryska trupper ha förlorat ett område på drygt tre kvadratkilometer sydväst om staden, skriver New York Times.

En enorm framgång för Ukraina om det stämmer.

– Om det bekräftas skulle det vara den första betydande vinsten för Ukraina i kampen om Bachmut på två månader, framhåller tidningen.

Inte en del av stora planen

Motattacken mot Bachmut är en del av den motoffensiv Ukraina inledde redan förra veckan, då man direkt lyckades trycka tillbaka ryska ockupanter från flera positioner.

Den beskrivs dock inte som en del av den bredare motoffensiv som Kyiv vid flera tillfällen förberett såväl Ryssland som omvärlden på ska komma inom kort.

– Vi kommer att inleda den när det är rätt tid, när det kommer att vara helt klart. Vi kommer att inleda motoffensiven omedelbart när vår militära och politiska ledning fattar beslutet, sade den ukrainska premiärministern Denys Shymal igår till Sky News.

Ryssland har inte kommenterat uppgifterna om deras soldaters reträtt.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen