Vansinnigt utspel: Kärnvapenbomba gigant i Nato

2023 05 26

Många ryska röster har höjts för att få västvärlden att sluta engagera sig i Ukraina.

Nu har en rysk propagandist gått extremt långt i ämnet.

Det vansinniga förslaget kommer från den ryska tv-värden Vladimir Solovyov, som är en personlig vän till diktatorn Vladimir Putin, rapporterar Sky News.

Han vill att Ryssland ska bomba Storbritannien med kärnvapen.

Syftet?

Att skicka en signal till västvärlden om att sluta hjälpa Ukraina.

"Testa Poseidon"

Ett klipp där tv-profilen diskuterar med andra så kallade krigsexperter i Ryssland sprids nu på sociala medier.

Det är där idén dyker upp om att attackera Storbritannien – och man uppmanar Kreml att svara på förslaget.

– Jag skulle faktiskt testa Poseidon nu… på Storbritannien, säger han.

Poseidon är en kärnvapenbestyckad torped som är ämnad att skjutas av under vattenytan.

Varnar för norma,isering

Flera analytiker har varnat för att normaliseringen av en sådan typ av retorik ökar risken för att ett kärnvapenkrig blir verklighet, skriver Sky News.

– Det viktiga är att de inte tvivlar på att vi är beredda att använda kärnvapen, säger Solovyov vidare.

– Och jag kunde inte bry mig mindre om vi skulle sänka vem som helst som skickar stridsvagnar, tillägger han och syftar på att Storbritannien sänt stridsvagnar av modellen Challenger 2 till Ukraina.

Medvedev: Väst underskattar risken

Samtidigt har Rysslands vice ordförande i landets säkerhetsråd och dess förre president, Dmitrij Medvedev, på fredagen gått ut och varnat för att västvärlden underskattar risken för kärnvapenkrig.

– Anglosaxarna inser inte detta fullt ut och tror att det inte kommer att ske. Det kommer det under vissa förutsättningar, säger han enligt den brittiska kanalen.

Han syftar på om Ukraina skulle beväpnas med just kärnvapen – vilket inget land har föreslagit.

Kallar Zelensky för "clown"

Vidare påstår Medvedev att det aldrig kommer att bli fred så länge president Volodymyr Zelensky sitter vid makten i Ukraina.

Han kallar även Zelensky för en “clown”.

Tidigare har Medvedev krävt att den ukrainska presidenten måste dödas.

Det inga alternativ kvar förutom fysisk utplåning av Zelensky och hans sammansvurna, sade han enligt AFP efter att Ryssland hävdat att drönare skjutits ned över Kreml.

Ukraina har förnekat alla ryska anklagelser om händelsen.

– Vi attackerade inte Putin eller Moskva, vi strider endast på vårt eget territorium, sade Zelensky i början av månaden.

LÄS MER: Ryska kravet – döda Zelensky

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen