VAL 2022: Ger besked till klimataktivister

2022 09 02

Klimataktivister hotar omställningen.

Det säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund i en intervju med SvD.

Han reagerar kraftigt på den senaste veckans trafikblockader som utförts av klimataktivister.

– Jag tar totalt avstånd från den typen av metoder och det gör hela Miljöpartiet. Vi behöver skapa en kraft för att tillsammans möta klimathotet och göra tillräckligt. Då tror vi att det här är helt fel väg. Det är helt oacceptabelt att riskera människors liv oavsett skäl, säger han till SvD.

Per Bolund tror att aktivisternas aktioner påverkar klimatarbetet negativt.

Han kallar det för  ”direkt farligt och skadligt”.

–  Jag är rädd att det får precis motsatt effekt från vad de säger att de vill uppnå. Det skapar en ilska och motsättning. Människor vänder sig emot den agendan som de här aktivisterna är för. Det är motsatsen till vad vi gör. Vi vill i stället skapa en tillräcklig handlingskraft för att få så många som möjligt bakom oss och se till att vi får kraft att genomföra den klimatpolitik som Sverige och världen behöver, säger Bolund till tidningen.

Poserade med dömd aktivist

Företrädare för Miljöpartiet har tidigare bjudit in aktivister från klimatrörelsen Extinction Rebellion till riksdagshuset. Tillsammans poserade de på riksdagshusets trappa, rapporterade Expressen i tisdags.

– Tack för ett väldigt fint samtal! Det var väldigt inspirerande och intressant, skrev MP-gruppledaren Annika Hirvonen på Facebook efter mötet. 

På måndagen blockerade flera klimataktivister trafiken på E4 i höjd med Norra begravningsplatsen i Solna. Tolv personer greps på platsen och är nu bland annat misstänkta för blåljussabotage.

Extinction Rebellion har tidigare kopplats till en rad liknande aktioner.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen