SVERIGE: Partiledare reagerar mot fastlimmade aktivister

2022 08 29

På måndagsmorgonen blockerade flera personer trafiken på E4:an  i höjd med Norra begravningsplatsen i Solna.

Tolv personer deltog i aktionen som beskrivs som en klimatprotest.

Aktionen gav upphov till en omfattande köbildning – bland annat fastnade flera ambulanser i köerna, rapporterar Expressen.

En ambulans stoppades under pågående utryckning. 

Polisen larmades om händelsen vid 08.20-tiden.

– Uppskattningsvis blockerades vägen då av 10 till 15 personer. En del har vi fått bort från körbanan men det är personer kvar också som har limmat fast sig, sa Daniel Wikdahl, presstalesperson för Stockholmspolisen, till Aftonbladet.

Enligt polisen ska två av aktivisterna ha limmat fast sig i körfältet, vilket gjorde att trafiken till en början endast kunde släppas fram i två av fyra körfält, rapporterar SVT Nyheter.

Partiledare reagerar

Flera partiledare reagerar med ilska efter måndagsmorgonens trafikstopp.

– Fullständigt oacceptabelt när människoliv sätts på spel. Ambulanser får aldrig stoppas i sitt livsviktiga arbete, skriver Miljöpartiets Märta Stenevi på Twitter.

– Omdömeslöst. Den här aktivismen hjälper ingen. Det är såklart direkt livsfarligt att hindra blåljuspersonal i deras arbete och kan få katastrofala följder för enskilda, skriver Ebba Busch (KD) på samma plattform.

SD:s Jimmie Åkesson är förundrad.

– På vilket sätt är det bra för klimatet att milslånga bilköer uppstår och att ambulanser och andra utryckningsfordon hindras i sitt arbete? skriver han på Twitter.

Samtliga personer har gripits

Polisen bekräftar att samtliga tolv aktivister har gripits. Personerna är bland annat misstänkta för blåljussabotage.

–  Förutom sabotage och brott mot ordningslagen så misstänks de för blåljussabotage i och med att en ambulans under uttryckning satt fast i kön men en mycket sjuk person, säger Daniel Wikdahl till Expressen.  

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet Sverigedemokraterna resp Kristdemokraterna

Text: Redaktionen