VAL 2022: Fyra partier är överens

2022 06 28

Flera riksdagspartier är överens om att grundlagsskydda den svenska aborträtten.

Under måndagen bekräftade Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna att de ställer sig bakom ett sådant förslag.

Liberalerna var det första av samtliga riksdagspartier som föreslog att abort bör skyddas i grundlagen.  

– I grund och botten instämmer vi i det som också Liberalerna har krävt och som egentligen är en ganska naturlig konsekvens av andra fria rättigheter i Sverige som är grundlagsstadgade. Det är inte för att någon omedelbart hotar, utan för att man vill understryka hur viktiga de är, säger Ulf Kristersson (M) till Aftonbladet.

Kritiserar nuvarande lagstiftning

I en intervju med SvD framhävde Annie Lööf (C) att nuvarande lagstiftning är för svag och att rätten till abort bör skrivas in i Sveriges grundlag.

Hon är oroad över att den svenska aborträtten kan vara hotad på sikt.

Annie Lööf varnar för att Högsta domstolens beslut att häva aborträtten i USA kan ge abortmotståndare blodad tand.

– Det finns rörelser i partier som gör att jag tycker att det är riktigt och rätt att gå fram med ett grundlagsskydd för reproduktiv hälsa, säger hon till SvD.

”Inte troligt”

Marja Lemne, S-märkt statsvetare vid Södertörns högskola, är tveksam till att partiernas förslag kommer leda till en grundlagsändring.

Om det blir fallet kommer det att dröja. Det är svårt att detaljreglera svensk lagstiftning, konstaterar hon.

– Det tar ju ganska lång tid att få igenom en grundlagsändring och det känns inte troligt att riksdagen skulle kallas in under sommaren och besluta om detta före valet, säger hon till Aftonbladet.

Öppna för förslaget

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har öppnat för att se över förslaget.

– Vi har öppnat för att se över det. Och vi är inte emot det. Utan vi har öppnat för att göra en översyn, en grundlagsöversyn. Men det tar lång tid, sa Ebba Busch (KD) i gårdagens Aktuellt.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har inte framfört sin ståndpunkt i frågan.  

Foto: Riksdagen 

Text: Redaktionen