JUST NU: MP och KD i storbråk om abortfrågan

2022 06 27

Det har utbrutit ett storbråk om abortfrågan mellan partierna inför valet.

Miljöpartiets Märta Stenevi brakade samman med Kristdemokraternas Ebba Busch i SVT Aktuellt 21 i kväll.

KD vill att MP skriver under

Miljöpartiet vill att Sveriges partier slår fast rätten till abort i Sveriges grundlag och även Liberalerna och Centerpartiet vill samma sak.

Kristdemokraterna har å sin sida gått ut med att alla partier bör skriva under ett särskilt abortkontrakt som visar att partierna står bakom Sveriges abortlagstiftning och lovar att försvara den vid framtida hot.

MP: Det är SD:s underskrift som behövs

– Jag tycker det vore bra om fler partier vill skriva under det här kontraktet, sa Ebba Busch i Aktuellt 21  ikväll.

MP-ledaren gav ett avvisande svar.

– Miljöpartiet har försvarat aborträtten i 40 år – sedan vi bildades – mot konservativa partier, svarade Märta Stenevi (MP).

– Det är inte vår underskrift som Ebba Bush behöver på sitt kontrakt utan det är underskrifter från sina egna riksdagsledamöter, från sina EU-parlamentariker och inte minst från sina tilltänkta regeringspartners Sverigedemokraterna.

– Och kanske även delar av Moderaterna, sa MP-ledaren i TV-rutan.

KD: Jimmie kommer skriva under

– Att man behöver upprätta ett kontrakt för att det ska vara självklart för Kristdemokraterna gör mig väldigt, väldigt orolig, sa Märta Stenevi (MP).

KD-ledaren svarade att alla högerpartier kommer att skriva under.

– Jimmie Åkesson kommer skriva under detta. Ulf Kristersson kommer skriva under detta. Kan du ge besked om att du kan tänka dig att skriva under detta, frågade Ebba Busch med riktning till MP-ledaren.

Attackerade KD:s politik

Märta Stenevi (MP) nappade inte på erbjudandet.

– Oron kring aborträtten som så många svenska kvinnor känner beror inte på vad jag har sagt eller vad Socialdemokraterna har sagt. Utan det beror på hur era företrädare har agerat under årens lopp och vilka ni väljer att sätta på tunga poster för att till exempel driva fram er nya jämställdhetspolitisk, sa Märta Stenevi (MP).

Anklagelser om lögner

Ebba Busch riktade då hård kritik mot MP-ledaren.

– Men det stämmer inte. Ni ljuger ju. Erat motstånd handlar om att ljuga om våran hållning. När vi hade ansvar för frågorna så utökades aborträtten i Sverige svarade Ebba Busch.

Miljöpartiet svarade då med att gå till attack mot SD.

– Jag förstår att ni behöver Jimmie Åkessons underskrift med tanke på hur sent Sverigedemokraterna bytte fot i den här frågan.

– Men du behöver inte våra underskrifter för vi har aldrig någonsin svajat i den här frågan, sa Märta Stenevi.

Busch öppen för grundlagsskydd

Stenevi framhöll i TV-debatten att hon istället vill ha KD:s stöd för att grundlagsskydda aborträtten.

Ebba Busch svarade inte nej på den begäran.

– Vi har öppnat för att se över det. Och vi är inte emot det. Utan vi har öppnat för att göra en översyn, en grundlagsöversyn. Men det tar lång tid, sa Ebba Busch som därför vill ha aborträttskontraktet underskrivet till att börja med.

Hårda angrepp

Men MP-ledaren sågade då Ebba Busch i direktsändning.

– För fyra år sedan lovade du att du inte under överskådlig framtid skulle samarbeta med SD. Löften från KD är inte värda pappret de är skrivna på, sa Stenevi.

– Man kan inte ljuga om vår hållning i abortlagstiftningen och man får heller inte ljuga om vad jag sagt i regeringsfrågan.

Foto: Kristdemokraterna resp. MP Henrik Svenssson Karlsson

Text: Redaktionen