JUST NU: MP och KD i storbråk om abortfrågan

2022 06 27

Det har utbrutit ett storbråk om abortfrågan mellan partierna inför valet.

Miljöpartiets Märta Stenevi brakade samman med Kristdemokraternas Ebba Busch i SVT Aktuellt 21 i kväll.

KD vill att MP skriver under

Miljöpartiet vill att Sveriges partier slår fast rätten till abort i Sveriges grundlag och även Liberalerna och Centerpartiet vill samma sak.

Kristdemokraterna har å sin sida gått ut med att alla partier bör skriva under ett särskilt abortkontrakt som visar att partierna står bakom Sveriges abortlagstiftning och lovar att försvara den vid framtida hot.

MP: Det är SD:s underskrift som behövs

– Jag tycker det vore bra om fler partier vill skriva under det här kontraktet, sa Ebba Busch i Aktuellt 21  ikväll.

MP-ledaren gav ett avvisande svar.

– Miljöpartiet har försvarat aborträtten i 40 år – sedan vi bildades – mot konservativa partier, svarade Märta Stenevi (MP).

– Det är inte vår underskrift som Ebba Bush behöver på sitt kontrakt utan det är underskrifter från sina egna riksdagsledamöter, från sina EU-parlamentariker och inte minst från sina tilltänkta regeringspartners Sverigedemokraterna.

– Och kanske även delar av Moderaterna, sa MP-ledaren i TV-rutan.

KD: Jimmie kommer skriva under

– Att man behöver upprätta ett kontrakt för att det ska vara självklart för Kristdemokraterna gör mig väldigt, väldigt orolig, sa Märta Stenevi (MP).

KD-ledaren svarade att alla högerpartier kommer att skriva under.

– Jimmie Åkesson kommer skriva under detta. Ulf Kristersson kommer skriva under detta. Kan du ge besked om att du kan tänka dig att skriva under detta, frågade Ebba Busch med riktning till MP-ledaren.

Attackerade KD:s politik

Märta Stenevi (MP) nappade inte på erbjudandet.

– Oron kring aborträtten som så många svenska kvinnor känner beror inte på vad jag har sagt eller vad Socialdemokraterna har sagt. Utan det beror på hur era företrädare har agerat under årens lopp och vilka ni väljer att sätta på tunga poster för att till exempel driva fram er nya jämställdhetspolitisk, sa Märta Stenevi (MP).

Anklagelser om lögner

Ebba Busch riktade då hård kritik mot MP-ledaren.

– Men det stämmer inte. Ni ljuger ju. Erat motstånd handlar om att ljuga om våran hållning. När vi hade ansvar för frågorna så utökades aborträtten i Sverige svarade Ebba Busch.

Miljöpartiet svarade då med att gå till attack mot SD.

– Jag förstår att ni behöver Jimmie Åkessons underskrift med tanke på hur sent Sverigedemokraterna bytte fot i den här frågan.

– Men du behöver inte våra underskrifter för vi har aldrig någonsin svajat i den här frågan, sa Märta Stenevi.

Busch öppen för grundlagsskydd

Stenevi framhöll i TV-debatten att hon istället vill ha KD:s stöd för att grundlagsskydda aborträtten.

Ebba Busch svarade inte nej på den begäran.

– Vi har öppnat för att se över det. Och vi är inte emot det. Utan vi har öppnat för att göra en översyn, en grundlagsöversyn. Men det tar lång tid, sa Ebba Busch som därför vill ha aborträttskontraktet underskrivet till att börja med.

Hårda angrepp

Men MP-ledaren sågade då Ebba Busch i direktsändning.

– För fyra år sedan lovade du att du inte under överskådlig framtid skulle samarbeta med SD. Löften från KD är inte värda pappret de är skrivna på, sa Stenevi.

– Man kan inte ljuga om vår hållning i abortlagstiftningen och man får heller inte ljuga om vad jag sagt i regeringsfrågan.

Foto: Kristdemokraterna resp. MP Henrik Svenssson Karlsson

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen