VAL 2022: Annie Lööfs abortkänga till KD och SD

2022 06 27

Den svenska aborträtten kan vara hotad på sikt.

Det säger Annie Lööf (C) i en intervju med SvD.

Hon betonar att nuvarande lagstiftning är för svag och föreslår att rätten till abort skrivs in i Sveriges grundlag.

Samtidigt varnar Annie Lööf för att högsta domstolens beslut att häva aborträtten i USA kan ge abortmotståndare i Sverige blodad tand.

Pekar ut KD och SD

Annie Lööf pekar ut enskilda individer, men även rörelser inom två av Sveriges åtta riksdagspartier.

– Det finns enskilda individer som torgför detta, men vi ser också att det finns rörelser inom partier, både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, de senaste åren, säger hon till SvD.

Begränsa rätten till fri abort

C-ledaren pekar på att Sverigedemokraterna inför valet 2018 ville begränsa rätten till fri abort från 18 till 12 veckor.

Hon påpekar även att riksdagsledamöter från Kristdemokraterna har lyft motioner om bland annat så kallad ” samvetsfrihet för vårdpersonal”, vilket innebär att vårdpersonal ska ha rätt att nobba arbetsuppgifter som strider mot deras personliga värderingar och övertygelser. Därmed ska de ha rätt att vägra utföra aborter.

– Det om något hotar rätten till abort. Så det finns rörelser i partier som gör att jag tycker att det är riktigt och rätt att gå fram med ett grundlagsskydd för reproduktiv hälsa, säger Annie Lööf till tidningen.

Föreslår abortkontrakt

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch föreslår i sin tur ett ”kontrakt” för att försvara aborträtten i Sverige.

Hon kallade till pressträff på måndagen och presenterade sitt förslag.

– Jag har upprättat ett kontrakt, vi kan kalla det ett abortkontrakt, ett kontrakt med Sveriges kvinnor, som jag skrivit under här, sa Ebba Busch, enligt Aftonbladet.

KD-ledaren visade sedan upp kontraktet för den samlade presskåren och förklarade att det utrycker stöd för nuvarande lagstiftning i Sverige. Hon uppmanar samtliga riksdagspartier att underteckna kontraktet.

– Vi som skriver under detta dokument står bakom Sveriges abortlagstiftning och lovar att försvara den om den skulle komma under attack från krafter inom vårt land eller från den Europeiska unionen.

Aborträtten är inte hotad

På pressträffen konstaterade Ebba Busch att aborträtten inte är hotad i Sverige. Hon framhävde att samtliga riksdagspartier står bakom nuvarande lagstiftning.

Annie Lööf håller inte med.

– Vi ser att det finns ett starkt stöd från allmänheten för aborträtt, det är av den anledningen till att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har gjort positionsförändringar och nu står bakom svensk aborträtt. Men jag litar inte på att det håller över tid. Därför hoppas jag att det finns ett starkt stöd i Sveriges riksdag nu när vi gör en grundlagsöversyn att ta in aborträtt i grundlagen, säger hon till SvD.

Foto: Centerpartiet 

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen