VAL 2022: Annie Lööfs abortkänga till KD och SD

2022 06 27

Den svenska aborträtten kan vara hotad på sikt.

Det säger Annie Lööf (C) i en intervju med SvD.

Hon betonar att nuvarande lagstiftning är för svag och föreslår att rätten till abort skrivs in i Sveriges grundlag.

Samtidigt varnar Annie Lööf för att högsta domstolens beslut att häva aborträtten i USA kan ge abortmotståndare i Sverige blodad tand.

Pekar ut KD och SD

Annie Lööf pekar ut enskilda individer, men även rörelser inom två av Sveriges åtta riksdagspartier.

– Det finns enskilda individer som torgför detta, men vi ser också att det finns rörelser inom partier, både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, de senaste åren, säger hon till SvD.

Begränsa rätten till fri abort

C-ledaren pekar på att Sverigedemokraterna inför valet 2018 ville begränsa rätten till fri abort från 18 till 12 veckor.

Hon påpekar även att riksdagsledamöter från Kristdemokraterna har lyft motioner om bland annat så kallad ” samvetsfrihet för vårdpersonal”, vilket innebär att vårdpersonal ska ha rätt att nobba arbetsuppgifter som strider mot deras personliga värderingar och övertygelser. Därmed ska de ha rätt att vägra utföra aborter.

– Det om något hotar rätten till abort. Så det finns rörelser i partier som gör att jag tycker att det är riktigt och rätt att gå fram med ett grundlagsskydd för reproduktiv hälsa, säger Annie Lööf till tidningen.

Föreslår abortkontrakt

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch föreslår i sin tur ett ”kontrakt” för att försvara aborträtten i Sverige.

Hon kallade till pressträff på måndagen och presenterade sitt förslag.

– Jag har upprättat ett kontrakt, vi kan kalla det ett abortkontrakt, ett kontrakt med Sveriges kvinnor, som jag skrivit under här, sa Ebba Busch, enligt Aftonbladet.

KD-ledaren visade sedan upp kontraktet för den samlade presskåren och förklarade att det utrycker stöd för nuvarande lagstiftning i Sverige. Hon uppmanar samtliga riksdagspartier att underteckna kontraktet.

– Vi som skriver under detta dokument står bakom Sveriges abortlagstiftning och lovar att försvara den om den skulle komma under attack från krafter inom vårt land eller från den Europeiska unionen.

Aborträtten är inte hotad

På pressträffen konstaterade Ebba Busch att aborträtten inte är hotad i Sverige. Hon framhävde att samtliga riksdagspartier står bakom nuvarande lagstiftning.

Annie Lööf håller inte med.

– Vi ser att det finns ett starkt stöd från allmänheten för aborträtt, det är av den anledningen till att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har gjort positionsförändringar och nu står bakom svensk aborträtt. Men jag litar inte på att det håller över tid. Därför hoppas jag att det finns ett starkt stöd i Sveriges riksdag nu när vi gör en grundlagsöversyn att ta in aborträtt i grundlagen, säger hon till SvD.

Foto: Centerpartiet 

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen