VAL 2022: Annie Lööfs abortkänga till KD och SD

2022 06 27

Den svenska aborträtten kan vara hotad på sikt.

Det säger Annie Lööf (C) i en intervju med SvD.

Hon betonar att nuvarande lagstiftning är för svag och föreslår att rätten till abort skrivs in i Sveriges grundlag.

Samtidigt varnar Annie Lööf för att högsta domstolens beslut att häva aborträtten i USA kan ge abortmotståndare i Sverige blodad tand.

Pekar ut KD och SD

Annie Lööf pekar ut enskilda individer, men även rörelser inom två av Sveriges åtta riksdagspartier.

– Det finns enskilda individer som torgför detta, men vi ser också att det finns rörelser inom partier, både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, de senaste åren, säger hon till SvD.

Begränsa rätten till fri abort

C-ledaren pekar på att Sverigedemokraterna inför valet 2018 ville begränsa rätten till fri abort från 18 till 12 veckor.

Hon påpekar även att riksdagsledamöter från Kristdemokraterna har lyft motioner om bland annat så kallad ” samvetsfrihet för vårdpersonal”, vilket innebär att vårdpersonal ska ha rätt att nobba arbetsuppgifter som strider mot deras personliga värderingar och övertygelser. Därmed ska de ha rätt att vägra utföra aborter.

– Det om något hotar rätten till abort. Så det finns rörelser i partier som gör att jag tycker att det är riktigt och rätt att gå fram med ett grundlagsskydd för reproduktiv hälsa, säger Annie Lööf till tidningen.

Föreslår abortkontrakt

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch föreslår i sin tur ett ”kontrakt” för att försvara aborträtten i Sverige.

Hon kallade till pressträff på måndagen och presenterade sitt förslag.

– Jag har upprättat ett kontrakt, vi kan kalla det ett abortkontrakt, ett kontrakt med Sveriges kvinnor, som jag skrivit under här, sa Ebba Busch, enligt Aftonbladet.

KD-ledaren visade sedan upp kontraktet för den samlade presskåren och förklarade att det utrycker stöd för nuvarande lagstiftning i Sverige. Hon uppmanar samtliga riksdagspartier att underteckna kontraktet.

– Vi som skriver under detta dokument står bakom Sveriges abortlagstiftning och lovar att försvara den om den skulle komma under attack från krafter inom vårt land eller från den Europeiska unionen.

Aborträtten är inte hotad

På pressträffen konstaterade Ebba Busch att aborträtten inte är hotad i Sverige. Hon framhävde att samtliga riksdagspartier står bakom nuvarande lagstiftning.

Annie Lööf håller inte med.

– Vi ser att det finns ett starkt stöd från allmänheten för aborträtt, det är av den anledningen till att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har gjort positionsförändringar och nu står bakom svensk aborträtt. Men jag litar inte på att det håller över tid. Därför hoppas jag att det finns ett starkt stöd i Sveriges riksdag nu när vi gör en grundlagsöversyn att ta in aborträtt i grundlagen, säger hon till SvD.

Foto: Centerpartiet 

Text: Redaktionen