UTRIKES: Rysslands mål med kriget – avsätta regeringen

2022 07 25

Rysslands huvudsakliga mål med kriget i Ukraina är att avsätta den ukrainska regeringen.

Det bekräftar landets utrikesminister Sergej Lavrov under ett tal som han höll i samband med Arabförbundets toppmöte i Kairo, rapporterar AP.

Fast beslutna

Lavrov betonade att Moskva är fast beslutna att hjälpa ukrainarna att  "befria sig från bördan av denna absolut oacceptabla regim."

Utrikesministern anklagade även Kyiv och ”dess allierade i västvärlden” för att sprida propaganda som syftar till att säkerställa att Ukraina ”blir Rysslands eviga fiende”.

Trots pågående anfallskrig, som skördat tusentals offer, hävdar Lavrov att Moskva står på det ukrainska folkets sida. 

– Det ryska och ukrainska folket ska fortsätta att leva tillsammans. Vi kommer säkerligen att hjälpa det ukrainska folket att bli av med regimen, som är absolut folkfientlig och antihistorisk, sa han enligt nyhetsbyrån.

Stark kontrast mot tidigare uttalanden

Sergej Lavrovs besked står i stark kontrast till Kremls tidigare uttalande om Moskvas linje i kriget.

Ryska tjänstemän har upprepade gånger framhävt att Moskva inte försöker störta Zelenskys regering. Under invasionens första veckor försökte dock ryska trupper nå Ukrainas huvudstad.

President Volodymyr Zelensky har själv berättat om hur ryska fallskärmsjägare försökte storma den ukrainska regeringens högkvarter i Kyiv två gånger under invasionens första dag.

Anmärkningsvärd tidpunkt

Sergej Lavrovs uttalande om den ukrainska regeringen kommer vid en anmärkningsvärd tidpunkt. Mitt under pågående förhandlingar mellan länderna. 

I lördags tecknade Ryssland och Ukraina ett avtal som ska möjliggöra ett återupptagande av spannmålsexporten från Svarta havet.

Samma dag besköt Ryssland hamnen i staden Odesa. Attacken, som utfördes mindre än ett dygn efter att blockaden av hamnen avslutats, har fördömts av FN och EU.  

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen