KRIGSLÄGET: Så nära är Ryssland från att inta Kyiv

2022 02 24

Just nu pågår det intensiva strider vid ukrainska flygplatsen Gostomel, som är belägen nordväst om huvudstaden Kyiv.

Från flygplatsen till Kyiv är det endast 37 kilometer.

Presidenten: Flygplatsen har erövrats

Klockan 17 idag uppgav Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, att flygplatsen erövrats av ryska trupper. Han gav då order till Ukrainas militär om att omedelbart ta tillbaka området från fienden, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Intensiva strider pågår

Den ukrainska militären har bekräftat att de har inlett en artilleriattack mot ryska fallskärmsjägare som har landat nära flygplatsen i syfte att befästa kontrollen över den viktiga strategiska platsen, rapporterar BBC.

Flygplatsen, som är en betydande internationell frakthamn och även en militärbas, ligger en och en halv timmes bilresa från Kyiv.

Strategiskt viktigt

Flygplatsen utanför Kyiv är strategiskt viktig, då den skapar en möjlighet för Putinregimen att landsätta specialtrupper från luften, vilket enligt BBC:s rapporter nu verkar inträffa.

Striderna är närmast huvudstaden

De intensiva striderna vid flygplatsen anses vara de närmaste som ryska styrkor har kommit den ukrainska huvudstaden under den första dagen av invasionen, rapporterar BBC.

USA: Då kan Kyiv falla  

Ukrainas huvudstad kan vara i ryska händer om fyra dagar. Det uppger tre amerikanska nyhetskällor till tidningen Newsweek.

Enligt källorna är den ryska planen att omringa huvudstaden och vänta ut de ukrainska styrkorna. Om de inte kapitulerar kommer de att ”förgöras”.

Om Kyiv faller beräknas hela Ukraina att kapitulera inom en vecka, enligt källorna.

Finns risk inom bara några timmar

Men de senaste timmarnas utveckling har varit mycket negativa för Ukraina konstaterar Bloomberg News som talat med en senior underrättelseperson från Väst. Denne befarar att Kyiv kan falla i ryska händer redan om några timmar.

Kanske redan i kväll

Då Ukrainas flygvapen har eliminerats efter ryska bombanfall under dagen så kan Kyiv intas av ryska styrkor redan i kväll bedömer underrättelsekällan.

Dock kan andra delar av landet stå emot längre.

Foto: U. gun arkivbild,  Ukraine President Office

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen