KRIGSLÄGET: Så nära är Ryssland från att inta Kyiv

2022 02 24

Just nu pågår det intensiva strider vid ukrainska flygplatsen Gostomel, som är belägen nordväst om huvudstaden Kyiv.

Från flygplatsen till Kyiv är det endast 37 kilometer.

Presidenten: Flygplatsen har erövrats

Klockan 17 idag uppgav Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, att flygplatsen erövrats av ryska trupper. Han gav då order till Ukrainas militär om att omedelbart ta tillbaka området från fienden, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Intensiva strider pågår

Den ukrainska militären har bekräftat att de har inlett en artilleriattack mot ryska fallskärmsjägare som har landat nära flygplatsen i syfte att befästa kontrollen över den viktiga strategiska platsen, rapporterar BBC.

Flygplatsen, som är en betydande internationell frakthamn och även en militärbas, ligger en och en halv timmes bilresa från Kyiv.

Strategiskt viktigt

Flygplatsen utanför Kyiv är strategiskt viktig, då den skapar en möjlighet för Putinregimen att landsätta specialtrupper från luften, vilket enligt BBC:s rapporter nu verkar inträffa.

Striderna är närmast huvudstaden

De intensiva striderna vid flygplatsen anses vara de närmaste som ryska styrkor har kommit den ukrainska huvudstaden under den första dagen av invasionen, rapporterar BBC.

USA: Då kan Kyiv falla  

Ukrainas huvudstad kan vara i ryska händer om fyra dagar. Det uppger tre amerikanska nyhetskällor till tidningen Newsweek.

Enligt källorna är den ryska planen att omringa huvudstaden och vänta ut de ukrainska styrkorna. Om de inte kapitulerar kommer de att ”förgöras”.

Om Kyiv faller beräknas hela Ukraina att kapitulera inom en vecka, enligt källorna.

Finns risk inom bara några timmar

Men de senaste timmarnas utveckling har varit mycket negativa för Ukraina konstaterar Bloomberg News som talat med en senior underrättelseperson från Väst. Denne befarar att Kyiv kan falla i ryska händer redan om några timmar.

Kanske redan i kväll

Då Ukrainas flygvapen har eliminerats efter ryska bombanfall under dagen så kan Kyiv intas av ryska styrkor redan i kväll bedömer underrättelsekällan.

Dock kan andra delar av landet stå emot längre.

Foto: U. gun arkivbild,  Ukraine President Office

Text: Redaktionen