UTRIKES: Minister avslöjar Rysslands nästa mål

2022 09 01

Ryssland vänder återigen blicken mot Moldavien.

I ett uttalande hintar den ryske utrikesministern Sergej Lavrov om att Moldavien kan stå näst på tur om Ryssland segrar i Ukraina.

I en tv-sänd utfrågning kommenterar Lavrov situationen för den rysktalande befolkningen i Moldavien.

Ministern hävdar att det är Rysslands ansvar att "skydda" den, enligt honom, förtryckta befolkningsgruppen, rapporterar den belarusiska nyhetskanalen Nexta.

– Lavrov antyder att Moldavien står näst på tur att invaderas. Han lovar att göra allt för att skydda den rysktalande befolkningen i Moldavien och Transnistrien, skriver Nexta på Twitter.

Lavrovs uttalande stärker tidigare rapporter som fastslagit att Kremls imperialistiska drömmar sträcker sig utanför Ukraina.

Etablera landkorridor

I början av maj sa den ryske generalmajoren Rustam Minnekaev att Ryssland vill etablera en landkorridor som förbinder ockuperade områden i södra Ukraina med utbrytarstaten Transnistrien i östra Moldavien.

– Kontroll över södra Ukraina är en annan väg ut till Transnistrien, där det också finns fakta om förtryck av den rysktalande befolkningen, sa han i ett uttalande.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har även varnat för att  Ryssland försöker straffa Moldavien för att de stödjer Ukraina. Enligt Zelensky planerar Putinregimen att göra landet till en rysk lydstat.

Moldaviens premiärminister Natalia Gavrilita har konstaterat att det finns en utbredd oro för en rysk invasion hos den moldaviska befolkningen.

– Vi är förstås oroade.  Det är ett hypotetiskt scenario just nu. Men om militären rör sig ännu längre in i sydvästra Ukraina och mot Odesa då blir vi förstås mycket oroade, sa hon i en intervju med CNN.

Separatistisk stat

Transnistrien är en utbrytarstat i östra Moldavien som får ekonomiskt och militärt bistånd från Kreml.

Ryska soldater har varit stationerade i regionen sedan början av 1990-talet.

Moldavien är ett av Europas fattigaste länder och har till stor del på grund av Transnistrien inte lyckats bryta sig loss från Moskvas intressesfär.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen