MOLDAVIEN: Efter attackerna – oron för utbrett krig ökar

2022 04 27

Ryssland iscensätter attacker i Transnistrien i ett försök att skapa panik.

Det skriver den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) i sin senaste rapport.

”Falsk flagg”

Tankesmedjan uppger att ryska trupper sannolikt genomförde ytterligare en ”falsk flag-operation” den 25-26 april.

– Det överensstämmer med tidigare uppgifter om att flygbasen i Tiraspol förberedde sig för ryska flygplan den 6 och 7 april, skriver ISW.

Attackerna

På måndagen besköts säkerhetstjänstens högkvarter i regionens huvudstad Tiraspol och på tisdagsmorgonen sprängdes två  radiomaster för ryska radiosändningar.

Det har tidigare rapporterats om att Ryssland vill etablera en landkorridor som förbinder ockuperade områden i södra Ukraina med Transnistrien.

Kommenterat attackerna

I Moskva har flera företrädare för Putinregimen kommenterat attackerna.

Biträdande utrikesministern Andrey Rudenko konstaterade att de ansvariga bakom attackerna vill öka spänningarna i Europa ytterligare.

– En utredning ska inledas och vi hoppas att orsaken bakom ska kunna fastslås och att de ansvariga ska bestraffas, säger han enligt The Guardian med hänvisning till den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Ta med händelserna i beräkningen

Denis Pushilin, separatistledaren för den ryskstödda utbrytarrepubliken Donetsk i östra Ukraina, har även kommenterat attackerna.

Till ryska medier säger han att Moskva måste ta händelserna i beräkning när nästa steg i offensiven planeras.

Oron för utbrett krig ökar

I Ukraina har landets president Volodymyr Zelensky hävdat att Ryssland straffar Moldavien för att de stöder Ukraina och att Putinregimen planerar att göra landet till en rysk lydstat.

Han konstaterar att Ukrainas Väpnade Styrkor är redo för en eventuell upptrappning i Moldavien.

Uppmanar inblandade parter

FN har varnat för ökade spänningar i regionen och uppmanar nu inblandade parter att avstå från att eskalera situationen. 

– Generalsekreterare Antonio Guteress har uppmanat samtliga parter att avstå från att eskalera spänningarna i Transnistrien, konstaterar FN-ledarens biträdande talesman Fahran Haq.

Foto: President of Russia resp  J. Kingma

Text: Redaktionen