JUST NU: Ytterligare ett land befarar att invaderas av Ryssland

2022 07 25

– Ingen är säker. Och jag tror att många länder känner oro.

Det säger Moldaviens premiärminister Natalia Gavrilita som i en intervju med CNN berättar att man fruktar att Rysslands diktator planerar att sända sin armé mot Moldavien härnäst.

Mycket oroade

Moldavien befarar att det ingår i Putins krigsplaner att försöka invadera Moldavien som ligger mellan Ukraina och Rumänien.

– Vi är förstås oroade, säger hon till CNN.

– Det är ett hypotetiskt scenario just nu. Men om militären rör sig ännu längre in i sydvästra Ukraina och mot Odesa då blir vi förstås mycket oroade, säger Moldavien premiärminister.

Faran för det östeuropeiska landet Moldavien är påtaglig då landet har drabbats av samma fenomen som Ukraina – nämligen en ryssinspirerad utbrytarrepublik.

Knarkare och nazister

Ukraina drabbades av att separatister i 2 av Ukrainas 27 regioner utropade regionerna som självständiga, Luhansk och Donetsk.

Detta användes sedan av Moskva för att bygga upp desinformation om att befolkningen i de två självutnämnda utbrytarrepublikerna drabbades av massmord av ”knarkarna och nazisterna i Kyiv”.

Ryska styrkor på plats

I Moldavien har den västliga utbrytarrepubliken Transnistrien drabbats av samma kritiska fenomen och i Transnistrien finns ryska styrkor sedan länge baserade.

Moldavien är ett av Europas fattigaste länder och har till stor del på grund av Transnistrien inte lyckats bryta sig loss från Moskvas intressesfär.

I april gick en rysk befälhavare ut och sa att Ryssland vill invadera hela södra Ukraina vilket skulle ge Putin landförbindelse till Transnistrien.

Ingen är säker

Landets kvinnliga regeringschef som installerades som premiärminister i augusti i fjol, 2021, för dock en klart västinriktad politik.

Hennes parti Partiet Handling & Solidaritet är ett liberalt mitten-högerparti som är EU-vänligt och har observatörsstatus i EU-parlamentsgruppen Europeiska Folkpartiet dit Moderaterna och Kristdemokraterna hör.

Hon framhåller att Moldavien inte är det enda landet som fruktar attacker från ryska armén.

– Detta är en mycket svår position – inte bara för Moldavien – utan för vilket litet land som helst. Alla länder som förlitar sig på internationell rätt, säger hon till CNN.

– Om ett land kan inleda ett invasionskrig utan någon hänsyn till internationella lagar – ur den aspekten är ingen säker.

32 procent inflation

– Och jag tror att många länder känner oro.

Moldaviens ekonomi har drabbats mycket hårt av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

– Moldavien är det mest påverkade landet efter Ukraina. Vi hade redan en mycket hög inflation. I juni var den 32 procent, säger hon.

FAKTA MOLDAVIEN

Invånare         3 miljoner

Huvudstad    Chișinău

Religion          92 % kristna

Foto: S. Pleshco

Text: Redaktionen