JUST NU: Ytterligare ett land befarar att invaderas av Ryssland

2022 07 25

– Ingen är säker. Och jag tror att många länder känner oro.

Det säger Moldaviens premiärminister Natalia Gavrilita som i en intervju med CNN berättar att man fruktar att Rysslands diktator planerar att sända sin armé mot Moldavien härnäst.

Mycket oroade

Moldavien befarar att det ingår i Putins krigsplaner att försöka invadera Moldavien som ligger mellan Ukraina och Rumänien.

– Vi är förstås oroade, säger hon till CNN.

– Det är ett hypotetiskt scenario just nu. Men om militären rör sig ännu längre in i sydvästra Ukraina och mot Odesa då blir vi förstås mycket oroade, säger Moldavien premiärminister.

Faran för det östeuropeiska landet Moldavien är påtaglig då landet har drabbats av samma fenomen som Ukraina – nämligen en ryssinspirerad utbrytarrepublik.

Knarkare och nazister

Ukraina drabbades av att separatister i 2 av Ukrainas 27 regioner utropade regionerna som självständiga, Luhansk och Donetsk.

Detta användes sedan av Moskva för att bygga upp desinformation om att befolkningen i de två självutnämnda utbrytarrepublikerna drabbades av massmord av ”knarkarna och nazisterna i Kyiv”.

Ryska styrkor på plats

I Moldavien har den västliga utbrytarrepubliken Transnistrien drabbats av samma kritiska fenomen och i Transnistrien finns ryska styrkor sedan länge baserade.

Moldavien är ett av Europas fattigaste länder och har till stor del på grund av Transnistrien inte lyckats bryta sig loss från Moskvas intressesfär.

I april gick en rysk befälhavare ut och sa att Ryssland vill invadera hela södra Ukraina vilket skulle ge Putin landförbindelse till Transnistrien.

Ingen är säker

Landets kvinnliga regeringschef som installerades som premiärminister i augusti i fjol, 2021, för dock en klart västinriktad politik.

Hennes parti Partiet Handling & Solidaritet är ett liberalt mitten-högerparti som är EU-vänligt och har observatörsstatus i EU-parlamentsgruppen Europeiska Folkpartiet dit Moderaterna och Kristdemokraterna hör.

Hon framhåller att Moldavien inte är det enda landet som fruktar attacker från ryska armén.

– Detta är en mycket svår position – inte bara för Moldavien – utan för vilket litet land som helst. Alla länder som förlitar sig på internationell rätt, säger hon till CNN.

– Om ett land kan inleda ett invasionskrig utan någon hänsyn till internationella lagar – ur den aspekten är ingen säker.

32 procent inflation

– Och jag tror att många länder känner oro.

Moldaviens ekonomi har drabbats mycket hårt av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

– Moldavien är det mest påverkade landet efter Ukraina. Vi hade redan en mycket hög inflation. I juni var den 32 procent, säger hon.

FAKTA MOLDAVIEN

Invånare         3 miljoner

Huvudstad    Chișinău

Religion          92 % kristna

Foto: S. Pleshco

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen