USA: Blinken riktar skarp varning mot Kina – låt bli Filippinerna

2022 07 13

Kina uppmanas att hålla sig till folkrätten och lämna Filippinerna i fred.

Det var budskapet från USA:s utrikesminister Antony Blinken när han i ett uttalande vände sig direkt till kineserna, rapporterar Deutsche Welle med hänvisningar till AP och Reuters.

Gör anspråk på samma område

Kina och Filippinerna har i många år varit i konflikt gällande områden i Sydkinesiska havet. 

Området inkluderar flera mindre öar och rev och båda länderna gör anspråk på havet som historiska fiskevatten.

Kan utlösa militär reaktion

Om Kina vid något tillfälle skulle besluta sig för att eskalera konflikten och attackera Filippinerna skulle det utlösa en amerikansk militär reaktion i regionen, framhåller Blinken enligt den tyska tidningen.

– Vi bekräftar på nytt att en väpnad attack mot filippinska väpnade styrkor… skulle åberopa USA:s ömsesidiga försvarsåtaganden, säger han, och refererar till ett fördrag från 1951.

“Sluta provocera”

Blinken tillägger:

– Vi uppmanar återigen Folkrepubliken Kina att följa sina skyldigheter enligt internationell rätt och upphöra med sitt provocerande beteende.

Dömde i Filippinernas favör

Uttalandet kommer i samband med sexårsdagen efter ett beslut 2016, då en internationell skiljedomstol dömde i Filippinernas favör i den infekterade frågan om sjögränsen.

– Vi avvisar bestämt försök att undergräva det, nej, till och med radera det från lagen, historien och våra kollektiva minnen, säger Filippinernas utrikesminister Enrique Manola, utan att uttryckligen nämna att han syftade på Kina.

Ökade spänningar

Spänningarna mellan Väst och Kina har ökat den senaste tiden. Nato nämnde för första gången landet i militäralliansens strategiska koncept under dess toppmöte i Madrid i slutet av juni.

– Kina är inte vår motståndare, men vi måste se klart på de allvarliga utmaningar landet representerar, kommenterade Natochefen Jens Stoltenberg och klargjorde att Kina utgör en utmaning för den globala stabiliteten, enligt AFP.

Hotat starta krig

Utöver konflikten med Filippinerna har Kina hotat att starta krig om Taiwan skulle skulle försöka sig på att utropa självständighet.

Även då skulle USA kunna gripa in militärt, medgav landets president Joe Biden.

Flera länder vill åt området

Utöver Kina och Filippinerna är även Vietnam, Taiwan, Malaysia och Brunei intresserade av det omnämnda territoriet i Sydkinesiska havet, skriver Deutsche Welle.

Havets vattenväg anses vara viktig för leveranser och det transporteras varor längs sjöfarten för ungefär 5 biljoner dollar årligen.

Det bedöms också finnas rikliga mängder av olja och gas i regionen.

Foto: White House

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 21

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen