USA: Blinken riktar skarp varning mot Kina – låt bli Filippinerna

2022 07 13

Kina uppmanas att hålla sig till folkrätten och lämna Filippinerna i fred.

Det var budskapet från USA:s utrikesminister Antony Blinken när han i ett uttalande vände sig direkt till kineserna, rapporterar Deutsche Welle med hänvisningar till AP och Reuters.

Gör anspråk på samma område

Kina och Filippinerna har i många år varit i konflikt gällande områden i Sydkinesiska havet. 

Området inkluderar flera mindre öar och rev och båda länderna gör anspråk på havet som historiska fiskevatten.

Kan utlösa militär reaktion

Om Kina vid något tillfälle skulle besluta sig för att eskalera konflikten och attackera Filippinerna skulle det utlösa en amerikansk militär reaktion i regionen, framhåller Blinken enligt den tyska tidningen.

– Vi bekräftar på nytt att en väpnad attack mot filippinska väpnade styrkor… skulle åberopa USA:s ömsesidiga försvarsåtaganden, säger han, och refererar till ett fördrag från 1951.

“Sluta provocera”

Blinken tillägger:

– Vi uppmanar återigen Folkrepubliken Kina att följa sina skyldigheter enligt internationell rätt och upphöra med sitt provocerande beteende.

Dömde i Filippinernas favör

Uttalandet kommer i samband med sexårsdagen efter ett beslut 2016, då en internationell skiljedomstol dömde i Filippinernas favör i den infekterade frågan om sjögränsen.

– Vi avvisar bestämt försök att undergräva det, nej, till och med radera det från lagen, historien och våra kollektiva minnen, säger Filippinernas utrikesminister Enrique Manola, utan att uttryckligen nämna att han syftade på Kina.

Ökade spänningar

Spänningarna mellan Väst och Kina har ökat den senaste tiden. Nato nämnde för första gången landet i militäralliansens strategiska koncept under dess toppmöte i Madrid i slutet av juni.

– Kina är inte vår motståndare, men vi måste se klart på de allvarliga utmaningar landet representerar, kommenterade Natochefen Jens Stoltenberg och klargjorde att Kina utgör en utmaning för den globala stabiliteten, enligt AFP.

Hotat starta krig

Utöver konflikten med Filippinerna har Kina hotat att starta krig om Taiwan skulle skulle försöka sig på att utropa självständighet.

Även då skulle USA kunna gripa in militärt, medgav landets president Joe Biden.

Flera länder vill åt området

Utöver Kina och Filippinerna är även Vietnam, Taiwan, Malaysia och Brunei intresserade av det omnämnda territoriet i Sydkinesiska havet, skriver Deutsche Welle.

Havets vattenväg anses vara viktig för leveranser och det transporteras varor längs sjöfarten för ungefär 5 biljoner dollar årligen.

Det bedöms också finnas rikliga mängder av olja och gas i regionen.

Foto: White House

Text: Redaktionen