UPPGIFTER: Vänder i bensinfrågan – nya besked

2023 04 14

Sverigedemokraterna har konsekvent krävt en sänkning av reduktionsplikten.

Partiet har hela tiden också krävt att mängden inblandat biobränsle i bensin och diesel ska ned till noll procent – SD:s tolkning av EU:s miniminivå.

SD har till och med hotat med regeringskris om så inte blir fallet.

Men nu backar partiet i frågan, uppger källor inom SD till  SVT.

0-6 procent

De nya uppgifterna hävdar istället att Sverigedemokraterna kan komma att acceptera en nivå från noll till sex procent.

Det är just mängden sex procent inblandat biobränsle som Moderaterna och Kristdemokraterna har tolkat att direktiven om EU:s lägstanivå ska ligga på.

När det gäller Liberalerna har partiet dock pratat om nivåer på 12-13 procent.

Liberalerna trycker på för att man ska sänka, precis som man är överens om, men det måste också gå ihop med klimatmålen. Det kommer inte att landa på noll, uppger en L-källa i Regeringskansliet.

"Vi får se var det landar"

I dagsläget vill inte SD kommentera exakt vilken nivå på reduktionsplikten som partiet kommer att acceptera i förhandlingarna.

Regeringen kommer att genomföra en kraftig sänkning av reduktionsplikten åtminstone. Sedan får vi se vad det landar i, säger Martin Kinnunen (SD), klimatpolitisk talesperson, till SVT.

Spekuleras i körförbud

I ett mejl till tv-kanalen framhåller klimatminister Romina Pourmokhtari att en lägre reduktionsplikt måste kompenseras med andra åtgärder.

Det har spekulerats i om det skulle kunna vara nationella körförbud under vissa dagar, trängselskatt och sänkt hastighet på vägarna. 

– Allt som gör att vi åker mindre bil minskar förvisso utsläppen. Men det kommer inte att räcka. Det går inte att minska trafiken så mycket så att vi når målen (utsläppsmålen, red. anm), sade emellertid Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket, till Expressen i veckan.

Behöver bli klara

Samtidigt är förhandlingarna under kraftig tidspress.

Bensinbolagen förväntar sig besked inom den närmsta framtiden.

– Frågan har dessutom hängt i luften länge och är den spetsigaste fråga vi haft att hantera i samarbetet så det vore bra om vi kunde bli klara med den, uppger en sverigedemokrat som SVT talat med.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen