UPPGIFTER: USA kan ha stått för jätteblunder

2023 02 17

Mysteriet med ett av de nedskjutna objekten över Nordamerika kan ha fått sin lösning.

Det hävdar åtminstone en grupp ballongentusiaster i Illinois, rapporterar The Guardian.

Amatörsällskapet, som går under namnet Northern Illinois Bottlecap Balloon Brigade, säger att en av deras hobbyballonger försvann under en flygning över Alaska den 11 februari.

Det vill säga samma dag som ett toppmodernt amerikanskt militärflygplan sköt ned ett oidentifierat flygande objekt ovanför kanadensiska Yukon, inte långt därifrån.

Ser ett samband

Till att börja med kopplade inte gruppen de två händelserna med varandra.

Men ballongen, som är en så kallad pico-ballong, och dess färdväg samt där den sista elektroniska signalen skickades ut tyder på att det faktiskt kan finnas ett samband.

Kan ha stått för jätteblunder

Om ballonggruppens teori stämmer kan Joe Biden och USA ha stått för en fadäs av otroliga proportioner.

Hobbyballongen var totalt ofarlig och kostade cirka 125 svenska kronor.

Den robot som användes för att skjuta ned ballongen var dock värd över fyra miljoner.

– För tillfället kallar vi picoballongen K9YO "missing in action", framhåller ballongruppen på sin hemsida.

Mängder av spekulationer

Objektet i fråga var det andra av totalt tre som sköts ned på president Joe Bidens order.

Sedan dess har spekulationerna haglat om vem eller vad som legat bakom objekten – inte minst när USA inte ville utesluta utomjordingar.

Den typen av teorier satte man dock ned foten för ett par dagar senare.

 Jag älskar filmen ET, men jag känner mig tvungen att försäkra den amerikanska befolkningen om att det inte finns några tecken som tyder på att liv från andra planeter kommit till jorden, sade Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre i början av veckan.

USA: "Det är inte Kina"

Det har av många också ansetts troligt att det är Kina som bär ansvaret för de flygande objekten, inte minst efter den misstänkta kinesiska spionballong som sköts ned 4 februari.

I tisdags meddelade dock Vita huset att man inte har någon information som kan koppla farkosterna till Kinas spionprogram, uppgav Reuters.

Man kunde inte heller koppla objekten till något spionprogram från något annat land heller.

Läckt dokument om den aktuella ballongen

I veckan har CNN uppgett att man tagit del av läckta dokument från Pentagon som ska avslöja detaljer om det så kallade ufo som sköts ned i kanadensiskt luftrum den 11 februari.

Det vill säga precis den incident som den amerikanska ballonggruppen hänvisar till.

– Det verkar vara en “liten metallisk ballong” med någon form av last undertill, uppger nyhetskanalen.

Foto: The White House

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen