UPPGIFTER: Dokument har läckt – avslöjar detaljer om nedskjutet objekt

2023 02 14

Ett PM som rör de oidentifierade flygande objekt som skjutits ned över Nordamerika de senaste dagarna har läckt från Pentagon.

Meddelandet ska ha skickats från USA:s försvarsdepartement till lagstiftare under måndagen, rapporterar CNN som ska ha tagit del av dokumenten.

Flera detaljer

Pentagons PM ska ha skickats för att just lagstiftare i Washington vill ha en förståelse för varför Joe Biden valde att tvinga ned objekten med militära medel.

I meddelandet avslöjas flera detaljer rörande det objekt som sköts ned i kanadensiskt luftrum på lördagen.

– Det verkar vara en “liten metallisk ballong” med någon form av last undertill, uppger CNN.

Tidigare har objektet beskrivits som ett “cylindriskt föremål”.

– Föremålet flög nära “amerikanska känsliga platser” innan det sköts ned, ska det också stå i Pentagondokumentet.

Motsäger uttalande av Kanadas premiärminister

Ytterligare nya uppgifter i meddelandet berör huruvida de olika objekten haft en gemensam koppling, vilket Kanadas premiärminister Justin Trudeau igår menade sannolikt är fallet.

Uppgifter i Pentagon-dokumenten tyder dock på det motsatta.

– Det bör inte antas att händelserna under de senaste dagarna hänger ihop, uppges Pentagon framhålla i sitt PM.

Övriga objekt

Gällande den “oktogon” som sköts ned i söndags ska den ha sjunkit långsamt efter att ha landat i vatten då den träffades av missilen, står det också i Pentagons meddelande enligt CNN.

Det framkommer ingenting nytt om objektet över Alaska från i fredags, som ska ha varit ungefär lika stort som en liten bil.

– Vi har inga ytterligare detaljer om objektet i nuläget, inklusive hela omfattningen av dess kapacitet, dess syfte eller dess ursprung, uppges det stå i Pentagons meddelande.

"Mindre sofistikerade"

Enligt amerikanska myndigheter ska även de tre okända föremålen vara "mindre sofistikerade" än den misstänkta kinesiska spionballongen som sköts ned 4 februari.

Ingen kommunikationsutrustning eller styrförmåga ska ha präglat objekten, enligt Vita husets talesperson John Kirby.

Forskningssyfte eller kommersiella ändamål sägs kunna ligga bakom varför föremålen svävade över Nordamerika.

– Men eftersom vi inte kunde klargöra vad det var för något så valde vi att ta det säkra före det osäkra, säger John Kirby.

Förnekar politiska påtryckningar

Sent igår kväll svensk tid förnekade även Vita huset att president Joe Biden ska ha skjutit ned föremålen på grund av politiska påtryckningar, då han tidigare kritiserats för att ha väntat för länge med att ge order om att skjuta ned den misstänkta ballongen från Kina.

– Dessa beslut var baserade helt och hållet på det bästa för det amerikanska folket, säger John Kirby

Foto: U.S. Department of Defense

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen