UPPGIFTER: Turkiet under hårt tryck
2022 05 17
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har klargjort att hans land kommer att motsätta sig en svensk-finsk ansökan till Nato.
Enligt Turkiet stöder länderna, framför allt Sverige, den terrorklassade organisationen PKK. Statliga medier i landet har rapporterat om att Turkiet kräver att över 30 personer med påstådd koppling till PKK överlämnas.
Ett krav som Sverige och Finland enligt uppgifter inte har gått med på.
Delegation på väg
På måndagen meddelade Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) att en delegation med diplomater från de nordiska länderna kommer att åka till Ankara i ett försök att reda ut situationen.
På en presskonferens viftade president Erdogan bort försöket som ”lönlöst”.
– De behöver inte bry sig om att komma hit för att övertyga Turkiet att godkänna ansökningarna, sa Erdogan.
Men trots presidentens hårda ord uppges Turkiet vara öppna för förhandlingar.
”Allt kan lösas”
– Det kommer att bli förhandlingar. Men vi stänger inte dörren. Och vi har inga problem med Finland. Jag har inga detaljer om vad som diskuteras mellan parterna, men det här är diplomati. Allt kan lösas, säger en turkisk diplomat till DN.
President Niinistö är positiv
Under dagen har även Finlands President Sauli Niinistö konstaterat att han tror på en lösning.
– Turkiets uttalanden har under de senaste dagarna mycket snabbt ändrats och hårdnat. Men jag är säker på att vi med hjälp av konstruktiva samtal kommer att lösa situationen, säger presidenten på en gemensam presskonferens tillsammans med Kung Carl XVI Gustaf.
Intensiva diskussioner
När EU:s försvarsministrar träffades i Bryssel under tisdagen var Turkiets nej till Sverige och Finland ett hett ämne. Flera ministrar framhävde att de tror att situationen kommer att lösas, rapporterar DN.
– I slutändan handlar det här om en förbättring för Nato när två så starka länder som Sverige och Finland går med. Jag är säker på att även Turkiet kommer att övertygas om det, säger Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht och tillägger:
– Det är viktigt att vi nu för intensiva samtal med Turkiet.
Övertygad om att Turkiet viker sig
Hennes kollega från Luxemburg, François Bausch, instämmer.
– Ingen skulle förstå om vi skulle vägra Sverige och Finland att bli medlemmar. De skulle ju stärka Nato. Jag är övertygad om att sakerna rör sig i rätt riktning under de närmaste dagarna och att Turkiet går med på att de ansluter sig, säger han enligt DN.
Foto: President of Russia Office
Text: Redaktionen