UPPGIFTER: Spricka mellan USA och Ukraina

2023 03 13

Växande meningsskiljaktigheter skapar splittring mellan USA och Ukraina.

Det hävdar nyhetsbyrån Politico som uppges ha samtalat med källor direkt från Vita huset, vilket bland annat också uppmärksammats av Sky News.

Sprickan sägs bottna i en amerikansk oro över att Ukraina fokuserar mycket arbetskraft och ammunition på att försvara Bakhmut, som varit föremål för intensiva strider de senaste veckorna.

– Det har funnits stunder av frustration över Washingtons leverans av vapen till Ukraina och även om de flesta inom Biden-administrationen varit förstående till Kyivs försvarstaktik har det förekommit “gnäll” gällande de ständiga vapenförfrågningarna, uppger en tjänsteman i Vita huset.

Efterfrågar tydligt mål

USA är Ukrainas största leverantör av vapen och andra militära förnödenheter för att stå emot Vladimir Putins ryska krigsmaskin.

Han har gång på gång påtalat vikten av att stå bakom Ukraina så länge det krävs.

De påstådda sprickorna och “gnället” är enligt Politico dock gömt bakom kulisserna.

– Administrationen har inte ett tydligt mål. Är det att dra ut på alltihop, vilket är precis vad Vladimir Putin vill? Är det att ge dem precis tillräckligt för att överleva och inte vinna? Jag ser ingen politik för seger just nu, och om vi inte har det, vad håller vi då på med? säger republikanen Michael McCaul, ordöfrande i House Foregin Affairs Comittee, en stående kommitté i det amerikanska representanthuset med ansvar för utrikesfrågor.

Ifrågasätter ukrainsk taktik

Staden Bakhmut i sydöstra Ukraina har varit belägrad i nio månader och har blivit en ny fokuspunkt i kriget de senaste veckorna, inte minst efter Wagnergruppens försök att ta över staden.

– Varje dag av stadens försvar tillåter oss att vinna tid för att förbereda reserverna och förbereda oss för framtida offensiva operationer, säger överste general Oleksandr Syrskyi, befälhavare för Ukrainas markstyrkor.

Men enligt Politico ifrågasätts taktiken av flera tjänstemän i Vita huset. Oron består i att Ukraina riskerar att tappa sin förmåga att genomföra en stor motoffensiv under våren.

– Jag vill verkligen inte bortse från det enorma arbete som ukrainarnas soldater och ledare har lagt ned på att försvara Bakhmut, men jag tror att det är mer av ett symboliskt värde än att det är ett strategiskt och operativt värde, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin enligt nyhetsbyrån.

Uppges ha varnat Ukraina

Analytiker har också pekat på uppgifterna att en proukrainsk grupp skulle kunna ligga bakom sprängningarna av Nord Streamledningarna i höstas. 

USA bedöms inte tro att det skulle vara sanktionerat av ukrainska regeringen, men uppges likväl ha varnat för att våldshandlingar utanför Ukrainas gränser inte kommer att tolereras.

– Jag tror att administrationen är splittrad, det nationella säkerhetsrådet är splittrat om vilka vapen ska skickas till Ukraina, säger Michael McCaul, som är i ständig kontakt med högt uppsatta tjänstemän i Vita huset.

Det är dock inte sannolikt att eventuella sprickor kommer att påverka USA:s stöd till Ukraina under Bidens ledning.

– Zelensky har fällt skarpa kommentarer tidigare mot USA, och Vita huset har uttryckt oenighet gentemot honom – offentligt och privat – om specifika aspekter, men det har inte förändrat det övergripande amerikanska stödet, säger Shelby Magid, biträdande chef för Atlantic Councils Eurasia Center, till Politico.

LÄS MER: Uppgifter: Biden ilsknade till mot Zelensky

Foto: The White House

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen