UPPGIFTER: Spricka mellan USA och Ukraina

2023 03 13

Växande meningsskiljaktigheter skapar splittring mellan USA och Ukraina.

Det hävdar nyhetsbyrån Politico som uppges ha samtalat med källor direkt från Vita huset, vilket bland annat också uppmärksammats av Sky News.

Sprickan sägs bottna i en amerikansk oro över att Ukraina fokuserar mycket arbetskraft och ammunition på att försvara Bakhmut, som varit föremål för intensiva strider de senaste veckorna.

– Det har funnits stunder av frustration över Washingtons leverans av vapen till Ukraina och även om de flesta inom Biden-administrationen varit förstående till Kyivs försvarstaktik har det förekommit “gnäll” gällande de ständiga vapenförfrågningarna, uppger en tjänsteman i Vita huset.

Efterfrågar tydligt mål

USA är Ukrainas största leverantör av vapen och andra militära förnödenheter för att stå emot Vladimir Putins ryska krigsmaskin.

Han har gång på gång påtalat vikten av att stå bakom Ukraina så länge det krävs.

De påstådda sprickorna och “gnället” är enligt Politico dock gömt bakom kulisserna.

– Administrationen har inte ett tydligt mål. Är det att dra ut på alltihop, vilket är precis vad Vladimir Putin vill? Är det att ge dem precis tillräckligt för att överleva och inte vinna? Jag ser ingen politik för seger just nu, och om vi inte har det, vad håller vi då på med? säger republikanen Michael McCaul, ordöfrande i House Foregin Affairs Comittee, en stående kommitté i det amerikanska representanthuset med ansvar för utrikesfrågor.

Ifrågasätter ukrainsk taktik

Staden Bakhmut i sydöstra Ukraina har varit belägrad i nio månader och har blivit en ny fokuspunkt i kriget de senaste veckorna, inte minst efter Wagnergruppens försök att ta över staden.

– Varje dag av stadens försvar tillåter oss att vinna tid för att förbereda reserverna och förbereda oss för framtida offensiva operationer, säger överste general Oleksandr Syrskyi, befälhavare för Ukrainas markstyrkor.

Men enligt Politico ifrågasätts taktiken av flera tjänstemän i Vita huset. Oron består i att Ukraina riskerar att tappa sin förmåga att genomföra en stor motoffensiv under våren.

– Jag vill verkligen inte bortse från det enorma arbete som ukrainarnas soldater och ledare har lagt ned på att försvara Bakhmut, men jag tror att det är mer av ett symboliskt värde än att det är ett strategiskt och operativt värde, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin enligt nyhetsbyrån.

Uppges ha varnat Ukraina

Analytiker har också pekat på uppgifterna att en proukrainsk grupp skulle kunna ligga bakom sprängningarna av Nord Streamledningarna i höstas. 

USA bedöms inte tro att det skulle vara sanktionerat av ukrainska regeringen, men uppges likväl ha varnat för att våldshandlingar utanför Ukrainas gränser inte kommer att tolereras.

– Jag tror att administrationen är splittrad, det nationella säkerhetsrådet är splittrat om vilka vapen ska skickas till Ukraina, säger Michael McCaul, som är i ständig kontakt med högt uppsatta tjänstemän i Vita huset.

Det är dock inte sannolikt att eventuella sprickor kommer att påverka USA:s stöd till Ukraina under Bidens ledning.

– Zelensky har fällt skarpa kommentarer tidigare mot USA, och Vita huset har uttryckt oenighet gentemot honom – offentligt och privat – om specifika aspekter, men det har inte förändrat det övergripande amerikanska stödet, säger Shelby Magid, biträdande chef för Atlantic Councils Eurasia Center, till Politico.

LÄS MER: Uppgifter: Biden ilsknade till mot Zelensky

Foto: The White House

Text: Redaktionen