UPPGIFTER: Spricka mellan USA och Ukraina

2023 03 13

Växande meningsskiljaktigheter skapar splittring mellan USA och Ukraina.

Det hävdar nyhetsbyrån Politico som uppges ha samtalat med källor direkt från Vita huset, vilket bland annat också uppmärksammats av Sky News.

Sprickan sägs bottna i en amerikansk oro över att Ukraina fokuserar mycket arbetskraft och ammunition på att försvara Bakhmut, som varit föremål för intensiva strider de senaste veckorna.

– Det har funnits stunder av frustration över Washingtons leverans av vapen till Ukraina och även om de flesta inom Biden-administrationen varit förstående till Kyivs försvarstaktik har det förekommit “gnäll” gällande de ständiga vapenförfrågningarna, uppger en tjänsteman i Vita huset.

Efterfrågar tydligt mål

USA är Ukrainas största leverantör av vapen och andra militära förnödenheter för att stå emot Vladimir Putins ryska krigsmaskin.

Han har gång på gång påtalat vikten av att stå bakom Ukraina så länge det krävs.

De påstådda sprickorna och “gnället” är enligt Politico dock gömt bakom kulisserna.

– Administrationen har inte ett tydligt mål. Är det att dra ut på alltihop, vilket är precis vad Vladimir Putin vill? Är det att ge dem precis tillräckligt för att överleva och inte vinna? Jag ser ingen politik för seger just nu, och om vi inte har det, vad håller vi då på med? säger republikanen Michael McCaul, ordöfrande i House Foregin Affairs Comittee, en stående kommitté i det amerikanska representanthuset med ansvar för utrikesfrågor.

Ifrågasätter ukrainsk taktik

Staden Bakhmut i sydöstra Ukraina har varit belägrad i nio månader och har blivit en ny fokuspunkt i kriget de senaste veckorna, inte minst efter Wagnergruppens försök att ta över staden.

– Varje dag av stadens försvar tillåter oss att vinna tid för att förbereda reserverna och förbereda oss för framtida offensiva operationer, säger överste general Oleksandr Syrskyi, befälhavare för Ukrainas markstyrkor.

Men enligt Politico ifrågasätts taktiken av flera tjänstemän i Vita huset. Oron består i att Ukraina riskerar att tappa sin förmåga att genomföra en stor motoffensiv under våren.

– Jag vill verkligen inte bortse från det enorma arbete som ukrainarnas soldater och ledare har lagt ned på att försvara Bakhmut, men jag tror att det är mer av ett symboliskt värde än att det är ett strategiskt och operativt värde, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin enligt nyhetsbyrån.

Uppges ha varnat Ukraina

Analytiker har också pekat på uppgifterna att en proukrainsk grupp skulle kunna ligga bakom sprängningarna av Nord Streamledningarna i höstas. 

USA bedöms inte tro att det skulle vara sanktionerat av ukrainska regeringen, men uppges likväl ha varnat för att våldshandlingar utanför Ukrainas gränser inte kommer att tolereras.

– Jag tror att administrationen är splittrad, det nationella säkerhetsrådet är splittrat om vilka vapen ska skickas till Ukraina, säger Michael McCaul, som är i ständig kontakt med högt uppsatta tjänstemän i Vita huset.

Det är dock inte sannolikt att eventuella sprickor kommer att påverka USA:s stöd till Ukraina under Bidens ledning.

– Zelensky har fällt skarpa kommentarer tidigare mot USA, och Vita huset har uttryckt oenighet gentemot honom – offentligt och privat – om specifika aspekter, men det har inte förändrat det övergripande amerikanska stödet, säger Shelby Magid, biträdande chef för Atlantic Councils Eurasia Center, till Politico.

LÄS MER: Uppgifter: Biden ilsknade till mot Zelensky

Foto: The White House

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Föräldrars oväntade beteende – kan vara olagligt

2024 07 24

SMånga föräldrar agerar på ett sätt som faktiskt kan vara olagligt.

Det är tuffa tider för många föräldrar.

De senaste åren har många haft det väldigt svårt att få ekonomin att gå ihop, på grund av bland annat hög inflation och höga elpriser.

En undersökning från Länsförsäkringar visar att var tionde förälder har tagit att barnens sparpengar utan att sätta tillbaka summan.

Många har ansträngd situation

Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med förra året.

– Det är en betydande ökning och trenden avspeglar att många barnfamiljer har haft det svårt att få ekonomin att gå ihop, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett uttalande.

Agerandet är vanligast bland ensamstående föräldrar (18 procent) och inom hushåll med låg inkomst (28 procent), som drabbas extra hårt i kärva tider.

– Många har fortsatt en ansträngd ekonomisk situation med höga räntor och stora utgifter för mat och andra inköp. Det är fullt förståeligt att mer pengar går till de vardagliga utgifterna och mindre till barnens sparande, säger Stefan Westerberg.

Han uppmanar dock föräldrar att sätta tillbaka pengarna när man har möjlighet till det. Han tycker också att man ska försöka återuppta barnens sparande så fort som möjligt när den ekonomiska situationen tillåter det.  

Kan vara olagligt

Det är viktigt att tänka sig för och att alltid tänka på barnets bästa när man hanterar barnets sparpengar.

Att ta ut pengar från barnens sparkonto kan nämligen vara olagligt om det inte används till något som är nödvändigt för barnet, enligt Privata Affärer.

– Det går alltså inte att köpa golfklubbor till pappa för barnens pengar, säger Lendos sparekonom Sharon Levie till tidningen.

Föräldrar har förmyndarskap över barnet och kan fatta beslut om vad pengarna ska gå till, men pengarna får inte användas till föräldrarnas egna behov eftersom de tillhör barnet. Det gäller även om föräldrarna själva har satt in sparpengar på barnets konto.

Foto: Kelli McClintock

Text: Redaktionen