UPPGIFTER: Nya interna problem för Ryssland – planerar hämnd

2023 03 13

Den interna konflikten mellan Kreml och den ökända Wagnergruppen växer ytterligare.

Rysslands framgångar i den hårt pressade ukrainska staden Bakhmut har kommit av sig.

Anledningen är att interna stridigheter mellan grundaren och finansiären av legosoldatsgruppen, Jevgenij Prigozjin, och Kreml har nått vägs ände. Det uppger den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW.

– Den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu kommer sannolikt att ta tillfället i akt att medvetet låta såväl eliten som tillfångatagna Wagnerstyrkor i Bakhmut dödas i ett försök att försvaga Prigozjin och sätta käppar i hjulet för hans inflytande i Kreml, framhålls i tankesmedjans senaste rapport.

Klagat på Putin

Nyligen uppgav såväl Wagnergruppen själva som Storbritanniens försvarsdepartement att gruppen kontrollerar större delen av områdena kring Bakhmut.

Samtidigt har den ryska anfallstaktiken störts av att Wagnergrundaren klagat på att utlovad ammunition inte nått hela vägen fram.

– Om Wagnergruppen drar sig tillbaka från Bakhmut nu kommer hela fronten att kollapsa, har Jevengenij Prigozjin uttryckt i ett meddelande.

Han har även direkt anklagat Putinregimen för förräderi.

Uppges planera hämnd

Nu uppges Kreml ha tröttnat helt på Wagnerchefens beteende. Enligt tankesmedjan skulle inte den ryska regimen ha någonting emot om gruppen kraftigt försvagas.

– Den ryska militärledningen försöker sannolikt hämnas på Prigozjin för en konflikt som inledde i maj 2022, framhäver ISW.

Rapporten uppger vidare att Prigozjin sannolikt övertygat Putin om att han skulle kunna omringa Bakhmut om han fick tillgång till ammunitionslagret som krävdes.

Prigozjin ska även ha fått utöka sina befintliga ultranationalistiska rekryteringskampanjer till att omfatta vanliga ryssar och fångar.

Påstås offra gruppen

Men Wagnerchefen uppges dock ha tagit ut Putins förtroende för givet.

– Prigozhin överskattade Putins beroende av Wagnerstyrkor och försökte ersätta rysk militär och politisk ledning med Wagner-anknutna personer, rapporterar ISW.

När den kostsamma offensiven mot Bakhmut nu kulminerar uppges Putin ha hittat en syndabock om Ryssland drabbas av fler bakslag, och kommer då att välja att offra Wagnergruppen.

– Putin kommer sannolikt att använda Wagners höga dödstal, rapporter om dålig moral och krigsbrott för att avleda uppmärksamheten från sannolikt lika stora eller möjligen värre problem inom de ryska väpnade styrkorna, framhåller tankesmedjan.

Enligt ISW består Wagnergruppens hopp om att övertyga Kreml om sin lojalitet gentemot Putinregimen.

LÄS MER: Uppgifter: Stridigheter inom Kreml

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen