UPPGIFTER: Nya interna problem för Ryssland – planerar hämnd

2023 03 13

Den interna konflikten mellan Kreml och den ökända Wagnergruppen växer ytterligare.

Rysslands framgångar i den hårt pressade ukrainska staden Bakhmut har kommit av sig.

Anledningen är att interna stridigheter mellan grundaren och finansiären av legosoldatsgruppen, Jevgenij Prigozjin, och Kreml har nått vägs ände. Det uppger den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW.

– Den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu kommer sannolikt att ta tillfället i akt att medvetet låta såväl eliten som tillfångatagna Wagnerstyrkor i Bakhmut dödas i ett försök att försvaga Prigozjin och sätta käppar i hjulet för hans inflytande i Kreml, framhålls i tankesmedjans senaste rapport.

Klagat på Putin

Nyligen uppgav såväl Wagnergruppen själva som Storbritanniens försvarsdepartement att gruppen kontrollerar större delen av områdena kring Bakhmut.

Samtidigt har den ryska anfallstaktiken störts av att Wagnergrundaren klagat på att utlovad ammunition inte nått hela vägen fram.

– Om Wagnergruppen drar sig tillbaka från Bakhmut nu kommer hela fronten att kollapsa, har Jevengenij Prigozjin uttryckt i ett meddelande.

Han har även direkt anklagat Putinregimen för förräderi.

Uppges planera hämnd

Nu uppges Kreml ha tröttnat helt på Wagnerchefens beteende. Enligt tankesmedjan skulle inte den ryska regimen ha någonting emot om gruppen kraftigt försvagas.

– Den ryska militärledningen försöker sannolikt hämnas på Prigozjin för en konflikt som inledde i maj 2022, framhäver ISW.

Rapporten uppger vidare att Prigozjin sannolikt övertygat Putin om att han skulle kunna omringa Bakhmut om han fick tillgång till ammunitionslagret som krävdes.

Prigozjin ska även ha fått utöka sina befintliga ultranationalistiska rekryteringskampanjer till att omfatta vanliga ryssar och fångar.

Påstås offra gruppen

Men Wagnerchefen uppges dock ha tagit ut Putins förtroende för givet.

– Prigozhin överskattade Putins beroende av Wagnerstyrkor och försökte ersätta rysk militär och politisk ledning med Wagner-anknutna personer, rapporterar ISW.

När den kostsamma offensiven mot Bakhmut nu kulminerar uppges Putin ha hittat en syndabock om Ryssland drabbas av fler bakslag, och kommer då att välja att offra Wagnergruppen.

– Putin kommer sannolikt att använda Wagners höga dödstal, rapporter om dålig moral och krigsbrott för att avleda uppmärksamheten från sannolikt lika stora eller möjligen värre problem inom de ryska väpnade styrkorna, framhåller tankesmedjan.

Enligt ISW består Wagnergruppens hopp om att övertyga Kreml om sin lojalitet gentemot Putinregimen.

LÄS MER: Uppgifter: Stridigheter inom Kreml

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen