UPPGIFTER: Biden ilsknade till mot Zelensky

2022 11 02

USA:s president Joe Biden uppges ha ilsknat till under ett telefonsamtal med sin ukrainske motsvarighet Volodymyr Zelensky.

Samtalet i fråga utspelade sig i juni, rapporterar NBC News.

Enligt nyhetssajtens uppgifter gav Biden under samtalet grönt ljus för ytterligare en miljard dollar i stöd till Ukraina. Efter beskedet uppges Zelensky börjat lista saker som Ukraina behöver, men som landet inte fått av USA och övriga västvärlden.

Då tappade Joe Biden humöret enligt tre personer med insikt i samtalet.

– Presidenten höjde rösten och påpekade att det amerikanska folket varit generösa och att hans militär och administration arbetar hårt för att hjälpa Ukraina, uppger källorna för NBC.

Avslutningsvis riktade Joe Biden en direkt uppmaning till Zelensky.

– Du borde kunna visa lite mer tacksamhet, sa Biden enligt nyhetssajtens källor.

Relationen har förbättrats

Enlig tjänstemän i Biden-regeringen har relationen mellan USA:s president och Zelensky förbättras efter parternas samtal i juni, uppger NBC.

Kort efter samtalet gjorde Zelensky ett uttalande där han berömde USA och tackade för landets stöd.

– Jag hade ett viktigt samtal med USA:s president Biden i dag. Jag är tacksam för deras stöd. Det är särskilt viktigt för vårt försvar i Donbas, sa presidenten.

De amerikanska tjänstemännen påpekar dock att samtalet i juni reflekterar Joe Bidens medvetenhet om att det inhemska stödet för nya miljardstöd börjar att avta. Risken för ett nej från kongressen ökar efter varje stödpaket, uppger källorna.

Frustration

Ukraina har i sin tur länge känt en frustration över att Biden och Vita huset hanterar nya stödpaket och vapenleveranser för långsamt.

– Det har förekommit upprepad frustration över att USA till en början har tvekat att godkänna vissa brådskande förfrågningar för att två veckor senare ge vika under press, framhåller två källor med insyn i president Zelenskys regering enligt NBC.  

Stöd till Ukraina

USA är den i särklass största bidragsgivaren till Ukraina. Landet har hittills skickat 44 miljarder euro i stöd.

USA står därmed för 53 procent av det totala ekonomiska stödet till Ukraina sedan Ryssland inledde sin invasion, enligt statistik från Kiel institute for the world economy.

EU har bidragit med cirka 28 miljarder euro, vilket motsvarar 33 procent av det totala stödet.

Övriga länder har bidragit med drygt 12 miljarder euro.

Foto: Joe Biden resp Volodymyr Zelensky

Text: Redaktionen