UPPGIFTER: Biden ilsknade till mot Zelensky

2022 11 02

USA:s president Joe Biden uppges ha ilsknat till under ett telefonsamtal med sin ukrainske motsvarighet Volodymyr Zelensky.

Samtalet i fråga utspelade sig i juni, rapporterar NBC News.

Enligt nyhetssajtens uppgifter gav Biden under samtalet grönt ljus för ytterligare en miljard dollar i stöd till Ukraina. Efter beskedet uppges Zelensky börjat lista saker som Ukraina behöver, men som landet inte fått av USA och övriga västvärlden.

Då tappade Joe Biden humöret enligt tre personer med insikt i samtalet.

– Presidenten höjde rösten och påpekade att det amerikanska folket varit generösa och att hans militär och administration arbetar hårt för att hjälpa Ukraina, uppger källorna för NBC.

Avslutningsvis riktade Joe Biden en direkt uppmaning till Zelensky.

– Du borde kunna visa lite mer tacksamhet, sa Biden enligt nyhetssajtens källor.

Relationen har förbättrats

Enlig tjänstemän i Biden-regeringen har relationen mellan USA:s president och Zelensky förbättras efter parternas samtal i juni, uppger NBC.

Kort efter samtalet gjorde Zelensky ett uttalande där han berömde USA och tackade för landets stöd.

– Jag hade ett viktigt samtal med USA:s president Biden i dag. Jag är tacksam för deras stöd. Det är särskilt viktigt för vårt försvar i Donbas, sa presidenten.

De amerikanska tjänstemännen påpekar dock att samtalet i juni reflekterar Joe Bidens medvetenhet om att det inhemska stödet för nya miljardstöd börjar att avta. Risken för ett nej från kongressen ökar efter varje stödpaket, uppger källorna.

Frustration

Ukraina har i sin tur länge känt en frustration över att Biden och Vita huset hanterar nya stödpaket och vapenleveranser för långsamt.

– Det har förekommit upprepad frustration över att USA till en början har tvekat att godkänna vissa brådskande förfrågningar för att två veckor senare ge vika under press, framhåller två källor med insyn i president Zelenskys regering enligt NBC.  

Stöd till Ukraina

USA är den i särklass största bidragsgivaren till Ukraina. Landet har hittills skickat 44 miljarder euro i stöd.

USA står därmed för 53 procent av det totala ekonomiska stödet till Ukraina sedan Ryssland inledde sin invasion, enligt statistik från Kiel institute for the world economy.

EU har bidragit med cirka 28 miljarder euro, vilket motsvarar 33 procent av det totala stödet.

Övriga länder har bidragit med drygt 12 miljarder euro.

Foto: Joe Biden resp Volodymyr Zelensky

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen