UPPGIFTER: Skrämmande besked – ska ta över annat land

2023 12 21

På ett toppmöte med självaste president Joe Biden uppges beskedet ha kommit.

Efter en längre period av militär upptrappning och hätska hot från regimen uppges bekräftelsen nu ha kommit:

Kina ska ta över Taiwan.

Diktatorn Xi Jinping klargjorde detta för USA:s president Joe Biden vid det senaste toppmötet i San Francisco, enligt ny information som nu läckt ut via tre nuvarande samt tidigare amerikanska tjänstemän.

Det uppger NBC News.

Vill se "fredlig lösning" – men simulerar attacker

Uppgifterna är skrämmande på flera vis.

Framför allt eftersom syftet med mötet var raka motsatsen – att minska spänningarna mellan just Kina och Taiwan. 

– Xi sa till Biden i ett gruppmöte, där dussintals amerikanska och kinesiska tjänstemän deltog, att Kinas preferens är att ta Taiwan fredligt, inte med våld, uppger tjänstemännen till tv-kanalen.

Samtidigt har Kina det senaste året genomfört ett flertal krigsövningar omkring Taiwan. Attacker har simulerats och rekordmånga kinesiska bombplan har flugit över önationen.

– Kina förbereder sig mycket seriöst för att ha förmågan att invadera Taiwan, sade den taiwanesiska toppdiplomaten Alexander Tah-ray Yui till Politico så sent som förra veckan.

"Allt mer aggressivt"

NBC beskriver mötet och Xis privata varning till Biden som “kritisk”, även om uttalandet inte skiljer sig markant från tidigare kommentarer från diktatorn gällande Taiwan.

– Men det fick ändå amerikanska tjänstemäns uppmärksamhet eftersom det levererades vid en tidpunkt då Kinas beteende mot Taiwan ses som allt mer aggressivt och inför ett potentiellt avgörande presidentval på den självstyrande demokratiska ön nästa månad, framhåller kanalen.

USA:s nationella säkerhetsråd har inte kommenterat uppgifterna, men senatorn Lindsey Graham har efteråt uppmanat både republikaner och demokrater att samarbeta för att avskräcka Kina.

För det första, skapa ett robust försvarstillägg för Taiwan och för det andra, utkast till sanktioner före invasionen från helvetet att påtvinga Kina om de vidtar åtgärder för att gripa Taiwan.

Försökte kräva amerikanskt godkännande

Tidigare har USA:s respektive Taiwans regering pekat ut 2025 eller möjligen 2027 som tidpunkt för en eventuellt kinesisk invasion, eftersom det är då Xi Jinping ska försöka bli omvald i Kina.

Under mötet i San Fransisco ska diktatorn ha slagit tillbaka mot dessa uppgifter och uppgett att man “inte har någon tidsram” för ett övertagande av Taiwan, uppger NBC.

Kinesiska tjänstemän bad också före toppmötet att Biden skulle göra ett offentligt uttalande efter mötet och säga att USA stöder Kinas mål om fredlig enande med Taiwan och inte stöder taiwanesisk självständighet, säger en tjänsteman.

Vita huset avvisade Kinas krav.

Foto: J. Brind

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen