Kina simulerar attacker – omringar Taiwan

2023 04 09

Kina har simulerat attacker mot Taiwan.

Under den andra dagen av de intensiva militärövningarna fortsätter Kina att omringa Taiwan.

Övningarna, som Kina menar är en “tydlig varning” mot den självstyrande ön, sker efter det att Taiwans president besökt USA förra veckan.

Den kinesiska armén har med krigsfartyg och stridsflygplan omringat ön, och USA manar till återhållsamhet, rapporterar CNN.

– Ni skadar allvarligt den regionala freden, stabiliteten och säkerheten. Vänligen vänd om omedelbart och lämna. Om ni fortsätter att fortsätta kommer vi att vidta åtgärder, förtydligade ett taiwanesiskt skepp mot ett kinesiskt sådant.

Många plan

Taiwan menar att åtminstone 71 kinesiska stridsflygplan rört sig runt ön och flera har korsat den inofficiella gränsen mellan kinesiskt och taiwanesiskt territorium.

Nio kinesiska krigsfartyg har även noterats.

Övningarna väntas fortsätta till måndagen och har skapat stor frustration bland taiwanesiska tjänstemän.

Håller koll

En amerikansk talesperson menar att USA håller koll på Kinas rörelser.

– USA har tillräckliga resurser och förmågor i regionen för att säkerställa fred och stabilitet och uppfylla våra nationella säkerhetsåtaganden, säger personen.

Flera gånger

USA:s president Joe Biden har upprepade gånger sagt att landet kommer att ingripa ifall Kina skulle attackera Taiwan.

Kinesisk statsmedia menar att övningarna kan “organisera patruller och framsteg runt ön Taiwan och forma ett allsidigt omringande och en avskräckande hållning”.

Stora osäkerheter

Det råder alltjämt stora osäkerheter i regionen, Kina söker fortsatt en “återförening” medan Taiwan önskar fullständig självständighet.

Kina spenderar mer än något annat land bortsett från USA på sina militära förmågor.

Kina har drygt 2 miljoner aktiva trupper medan Taiwan har omkring 170 000.

Landet fortsätter utöva diplomatisk press för att förhindra att andra länder erkänner Taiwan som ett eget land, uppger BBC.

Foto: A. Gigi

Text: Redaktionen