JUST NU: Rekordmånga kinesiska bombplan över Taiwan

2022 12 13

Kina har skickat fler bombplan än någonsin in i Taiwans luftförsvarszon.

Det uppger internationella medier på tisdagen, bland annat AP och Taipei.

Enligt Taiwan rör det sig om hela 18 bombplan med möjlig kärnvapenkapacitet, en kraftig eskalering då det är ytterst ovanligt för Kina att skicka fler än fem bombplan under en och samma dag.

Förbjöd öl från Taiwan

Markeringen sker enbart en dag efter att Kina förbjudit import av flera varor från Taiwan, bland annat öl och annat livsmedel.

Upptrappningen beskrivs även av Bangkok Post som ytterligare ett tecken på de försämrade relationerna mellan de två länderna.

"Letar anledning att attackera"

Spänningarna ökade i regionen i somras då Kina arrangerade missiluppskjutningar och andra krigsövningar i samband med att Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, besökte Taiwan.

Enligt Taiwans utrikesminister Joseph Wu letar Kina efter fler anledningar att kunna attackera önationen längre fram.

– Vi är ganska säkra på att kineserna kanske vill använda ytterligare en förevändning för att utöva sina framtida attacker mot Taiwan. Så det här är ett militärt hot mot Taiwan, säger Wu enligt The Guardian.

Stängda samtalsdörrar

Utrikesministern menar att det tidigare fanns goda möjligheter för “kontakt med den kinesiska sidan” via taiwanesiska företag och universitet.

De dörrarna har dock stängts i samband med att den kinesiske presidenten Xi Jinping säkrade sin tredje mandatperiod som landets ledare.

– Det beror på att det kinesiska regeringssystemet har blivit så auktoritärt. Det är inte som förr i tiden när den vanliga akademin kunde skriva rekommendationer till centralregeringen och kunna komma i kontakt med de viktigaste beslutsfattarna och berätta för oss hur de högsta ledarna tänker och sådant där, säger Wu.

Vågar inte avvika från propaganda

Den taiwanesiska utrikesministern tillägger:

Under de här åren ser vi att den kinesiska akademin är rädd för att säga andra saker än kinesisk propaganda. Och de berättade för oss på ett väldigt uppriktigt sätt att de inte längre är anslutna till centralregeringen, eller även om de kan få kontakt med statliga byråkratier, verkar dessa byråkratier inte ha förtroendet från ledaren  längre.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen