JUST NU: Rekordmånga kinesiska bombplan över Taiwan

2022 12 13

Kina har skickat fler bombplan än någonsin in i Taiwans luftförsvarszon.

Det uppger internationella medier på tisdagen, bland annat AP och Taipei.

Enligt Taiwan rör det sig om hela 18 bombplan med möjlig kärnvapenkapacitet, en kraftig eskalering då det är ytterst ovanligt för Kina att skicka fler än fem bombplan under en och samma dag.

Förbjöd öl från Taiwan

Markeringen sker enbart en dag efter att Kina förbjudit import av flera varor från Taiwan, bland annat öl och annat livsmedel.

Upptrappningen beskrivs även av Bangkok Post som ytterligare ett tecken på de försämrade relationerna mellan de två länderna.

"Letar anledning att attackera"

Spänningarna ökade i regionen i somras då Kina arrangerade missiluppskjutningar och andra krigsövningar i samband med att Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, besökte Taiwan.

Enligt Taiwans utrikesminister Joseph Wu letar Kina efter fler anledningar att kunna attackera önationen längre fram.

– Vi är ganska säkra på att kineserna kanske vill använda ytterligare en förevändning för att utöva sina framtida attacker mot Taiwan. Så det här är ett militärt hot mot Taiwan, säger Wu enligt The Guardian.

Stängda samtalsdörrar

Utrikesministern menar att det tidigare fanns goda möjligheter för “kontakt med den kinesiska sidan” via taiwanesiska företag och universitet.

De dörrarna har dock stängts i samband med att den kinesiske presidenten Xi Jinping säkrade sin tredje mandatperiod som landets ledare.

– Det beror på att det kinesiska regeringssystemet har blivit så auktoritärt. Det är inte som förr i tiden när den vanliga akademin kunde skriva rekommendationer till centralregeringen och kunna komma i kontakt med de viktigaste beslutsfattarna och berätta för oss hur de högsta ledarna tänker och sådant där, säger Wu.

Vågar inte avvika från propaganda

Den taiwanesiska utrikesministern tillägger:

Under de här åren ser vi att den kinesiska akademin är rädd för att säga andra saker än kinesisk propaganda. Och de berättade för oss på ett väldigt uppriktigt sätt att de inte längre är anslutna till centralregeringen, eller även om de kan få kontakt med statliga byråkratier, verkar dessa byråkratier inte ha förtroendet från ledaren  längre.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen