UPPGIFTER: Putin personligt kränkt – blev droppen för diktatorn

2023 05 01

En händelse under början av 2021 kränkte Rysslands diktator personligen.

Det var också den utlösande faktorn till varför Vladimir Putin beordrade en fullskalig invasion av grannlandet.

Uppgifterna kommer från den ryska undersökande journalisten Ilja Zjeguljov, som länge arbetat för exilryska nyhetssajten Meduza och senare i Kyiv för Reuters räkning.

– Jag kan naturligtvis inte avslöja mina källor. Men jag har varit i kontakt med personer som är närstående till presidenten och till presidentadministrationen, säger han i en exklusiv intervju med Sydsvenskan.

"Oväntad absurd anledning"

Journalisten menar att Putins hat mot Ukraina vuxit fram i takt med att landet närmat sig väst. Någonting som diktatorn uppges tro beror på amerikanska påverkanskampanjer snarare än Ukrainas egen vilja.

Men upprinnelsen till att Kreml till slut beslöt sig för att invadera sitt grannland berodde på en specifik händelse.

En händelse som kränkte Putin personligen, enligt Ilja Zjeguljov.

– För mig personligen var det oväntat hur absurd anledningen till kriget var, säger han.

Stängde tv-kanaler

Uppgifterna gör gällande att måttet blev rågat för Putin blev när Volodymyr Zelenskys regering stängde tre tv-kanaler med Kremlvänligt innehåll i början av 2021.

Tv-kanaler som tillhörde oligarken och parlamentsledamoten Viktor Medvedchuk – Putins kompis som senare greps av ukrainska styrkor.

Händelsen uppges ha varit droppen som fick bägaren att rinna över för Putin, som även är gudfar till Medvevchucks barn.

Det var då ska ha beslutit sig för att totalt invadera Ukraina.

Greps i Ukraina

Viktor Medvedchuck efterlystes i Ukraina under 2021 efter att ukrainska myndigheter utredde honom för misstänkt finansiering av terrorism.

Han sattes i husarrest 13 maj 2021 men lyckades fly blott tre dagar efter invasionen.

Den 12 april greps av han återigen av ukrainska styrkor.

– Du kanske kan vara en prorysk politiker och arbeta för den aggressiva staten i flera år. Du kanske kan ha gömt dig från rättvisan den senaste tiden. Du kanske även kan bära en ukrainsk militärunifrom som kamouflage, framhöll Ukrainas säkerhetstjänst på Twitter.

"Bojor väntar på dig"

Myndigheten tillade:

– Men kommer det hjälpa dig att undgå bestraffning? Inte alls! Bojor väntar på dig, framhäver Ukrainas säkerhetstjänst på Twitter tillsammans med bilden på den gripna oligarken.

– Bra jobbat! uttryckte Zelensky på sociala medier efter gripandet.

Medvedchuck överlämnades senare till Ryssland i samband med en fångutväxling.

LÄS MER: Uppgifter: Försökte mörda Putin häromveckan

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen