JUST NU: Putins kompis gripen med handbojor

2022 04 12

Den ukrainska oligarken Viktor Medvedchuk, en av Vladimir Putins närmaste vänner, har gripits av Ukrainska styrkor.

En bild på oligarken i handbojor sprids just nu på sociala medier. Bland annat har självaste Volodymyr Zelenskey publicerat bilden, uppger Reuters.

“Bojor väntar på dig”

– Du kanske kan vara en prorysk politiker och arbeta för den aggressiva staten i flera år. Du kanske kan ha gömt dig från rättvisan den senaste tiden. Du kanske även kan bära en ukrainsk militärunifrom som kamouflage. Men kommer det hjälpa dig att undgå bestraffning? Inte alls! Bojor väntar på dig, framhäver Ukrainas säkerhetstjänst på Twitter tillsammans med bilden på den gripna oligarken.

Förklädde sig i uniform

Det är just i ukrainsk militäruniform som Medvedchuk sitter bojad i på bilden. Uniformen ska använts som en förklädnad för att undgå att bli gripen i Ukraina.

– Bra jobbat! skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskey på Telegram om gripandet.

Putin gudfar

Viktor Medvedchuk står diktatorn Vladimir Putin väldigt nära. Putin själv är gudfar till Medvedchuks barn, och de umgås rikligt för att se på Formel 1 tillsammans, uppger Washington Post.

Greps under specialoperation

Det är oklart exakt hur gripandet har gått till. 

Enligt säkerhetstjänsten har man tagit honom under en “specialoperation”.

Efterlyst för förräderi

Medvedchuk har varit efterlyst sedan förra året då ukrainska myndigheter började utreda honom för förräderi. Enligt anklagelserna ska han ha deltagit i misstänkt finansiering av terrorism. Bland annat anklagas han för plundring av nationella resurser på Krim.

Flydde från husarrest

Oligarken sattes i husarrest den 13 maj 2021.

Han ska ha flytt från denna bara tre dagar efter att Putin invaderade Ukraina, enligt The Independent.

Ny bild på Wikipedia

I Ukraina ses Medvedchuk som en personlig vän till Putin och en nära allierad med den ryska diktatorn.

Idag, den 12 april, arresterades han. På oligarkens Wikipedia-sida har hans bild redan ersatts med den bild på Medvedchuk i bojor som publicerades av Ukrainas säkerhetstjänst.

Foto: President of Russia Office resp. General Staff of Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen