UPPGIFTER: Putin avslöjad – begick stor tabbe

2023 05 04

Vladimir Putin och Kreml kan ha avslöjat sig själva på grund av egna misstag.

Det gäller efterspelet till det påstådda mordförsöket på Putin och den drönarattack mot den ryska regeringens högkvarter, som nu uppges tyda på att hela händelsen var iscensatt.

Anledningen är att Kremls svar tycks osannolikt välkoordinerat och inte alls i linje med hur Rysslands regering borde ha agerat om det vore skarpt läge, uppger tankesmedjan Institue for the Study of War, ISW.

"Internt förberedd"

Att en drönare skulle kunna flyga in över Moskva utan att upptäckas skulle vara ytterst pinsamt för Putin och Ryssland.

– Kremls omedelbara, sammanhängande och samordnade svar på händelsen tyder på att attacken var internt förberedd på ett sådant sätt att dess politiska effekter uppväger dess pinsamhet, framhåller ISW i en ny rapport.

"Särskilt misslyckats"

Tankesmedjan pekar bland annat på att Kreml direkt anklagade Ukraina i en serie av snabba officiella uttalanden från den ryska regeringen.

Men om det vore sant skulle överraskningsmoment i attacken ha orsakat betydligt större kaos. Gårdagens hanterande av händelsen går emot hur den ryska ledningen har agerat på andra bakslag.

– Kreml har särskilt misslyckats med att generera ett snabbt och sammanhängande informationssvar på andra militära förödmjukelser som de inte orsakat själva.

Förevändning för mobilisering

Enligt ISW är det mycket sannolikt att Ryssland själva iscensatte drönarattacken.

Det skulle ge Putinregimen en förevändning att bredda landets mobilisering och skicka fler trupper till Ukraina.

– ISW har tidigare bedömt att Ryssland använder en rad åtgärder för att framställa kriget i Ukraina som existentiellt för Rysslands inhemska publik och för att förbereda sig för en bredare samhällelig mobilisering.

Kräver att Zelensky mördas

Det dröjde inte många timmar efter att drönaren skjutits ned förrän ryska krav höjdes på att Ukrainas president Volodymyr Zelensky skulle mördas.

– Efter dagens terrorattack finns det inga alternativ kvar förutom fysisk utplåning av Zelensky och hans sammansvurna, sade Dmitrij Medvedev, vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, enligt AFP.

Ukraina själva har förnekat all inblandning i det påstådda mordförsöket på den ryska diktatorn.

– Vi attackerade inte Putin eller Moskva, vi strider endast på vårt eget territorium, sade Zelensky på en presskonferens igår.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen