UPPGIFTER: Putin avslöjad – begick stor tabbe

2023 05 04

Vladimir Putin och Kreml kan ha avslöjat sig själva på grund av egna misstag.

Det gäller efterspelet till det påstådda mordförsöket på Putin och den drönarattack mot den ryska regeringens högkvarter, som nu uppges tyda på att hela händelsen var iscensatt.

Anledningen är att Kremls svar tycks osannolikt välkoordinerat och inte alls i linje med hur Rysslands regering borde ha agerat om det vore skarpt läge, uppger tankesmedjan Institue for the Study of War, ISW.

"Internt förberedd"

Att en drönare skulle kunna flyga in över Moskva utan att upptäckas skulle vara ytterst pinsamt för Putin och Ryssland.

– Kremls omedelbara, sammanhängande och samordnade svar på händelsen tyder på att attacken var internt förberedd på ett sådant sätt att dess politiska effekter uppväger dess pinsamhet, framhåller ISW i en ny rapport.

"Särskilt misslyckats"

Tankesmedjan pekar bland annat på att Kreml direkt anklagade Ukraina i en serie av snabba officiella uttalanden från den ryska regeringen.

Men om det vore sant skulle överraskningsmoment i attacken ha orsakat betydligt större kaos. Gårdagens hanterande av händelsen går emot hur den ryska ledningen har agerat på andra bakslag.

– Kreml har särskilt misslyckats med att generera ett snabbt och sammanhängande informationssvar på andra militära förödmjukelser som de inte orsakat själva.

Förevändning för mobilisering

Enligt ISW är det mycket sannolikt att Ryssland själva iscensatte drönarattacken.

Det skulle ge Putinregimen en förevändning att bredda landets mobilisering och skicka fler trupper till Ukraina.

– ISW har tidigare bedömt att Ryssland använder en rad åtgärder för att framställa kriget i Ukraina som existentiellt för Rysslands inhemska publik och för att förbereda sig för en bredare samhällelig mobilisering.

Kräver att Zelensky mördas

Det dröjde inte många timmar efter att drönaren skjutits ned förrän ryska krav höjdes på att Ukrainas president Volodymyr Zelensky skulle mördas.

– Efter dagens terrorattack finns det inga alternativ kvar förutom fysisk utplåning av Zelensky och hans sammansvurna, sade Dmitrij Medvedev, vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, enligt AFP.

Ukraina själva har förnekat all inblandning i det påstådda mordförsöket på den ryska diktatorn.

– Vi attackerade inte Putin eller Moskva, vi strider endast på vårt eget territorium, sade Zelensky på en presskonferens igår.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen